Въшки и краста се разпространяват безконтролно в Газа

Кожните заболявани станаха нещо нормално
30 юли 2024 13:29, Стела Стоянова
53
Въшки и краста се разпространяват безконтролно в Газа
Снимка БТА

Постоянен поток от нещастни деца и разтревожени родители се вливат в дерматологичния кабинет в болница Насър в централната част на Газа.

Малко дете със синя панделка в косата ридае, докато майка й показва как червените и бели петна, покриващи лицето й, са се разпространили по врата и гърдите й.  Друга жена повдига дрехите на малкото си момче, за да разкрие обривите по гърба, бедрата и корема му. По китките му има отворени рани от чесане, предава Ройтерс, цитирана от Dariknews.bg.

Кожните заболявания се разпространяват безконтролно в Газа, предупредиха здравни служители.  Причината, казват те, са ужасяващите условия в пренаселените палаткови лагери, в които се живеят стотици хиляди палестинци, прогонени от домовете си.

В комбинация с летните горещини и колапса на канализация, из лагерите има басейни с открити канализационни води на фона на 10-те месеца бомбардировки и офанзиви на Израел.

Лекарите се борят с повече от 103 000 случая на въшки и краста и 65 000 случая на кожни обриви, според Световната здравна организация.  В населението на Газа от около 2,3 милиона души са регистрирани повече от 1 милион случая на остри респираторни инфекции от началото на войната, заедно с повече от половин милион случаи на остра диария и повече от 100 000 случая на жълтеница, според Програмата за развитие на ООН.
 
Чистотата е невъзможна в паянтовите палатки, направени от окачени одеяла или найлонови чаршафи и буквално натъпкани една до друга.

„Няма шампоан, няма сапун“, каза Мунира ал-Нахал, живееща в палатка в дюните край южния град Хан Юнис.  „Водата е мръсна. Всичко е пясък, насекоми и боклук", споделя жената.

Палатката на семейството й е претъпкана с внуците й, много от които имат обриви. „Едно дете започва да се чеше и заразата бързо се разпространява сред останалите“, каза ал-Нахал.

Палестинците в лагера споделят пред агенцията, че е почти невъзможно да се получи чиста вода. Някои мият децата си в солена вода от близкото Средиземно море.

Хората са принудени да носят едни и същи дрехи ден след ден, докато успеят да ги изперат, след което веднага ги обличат отново. Мухите са навсякъде, а децата играят в пясък, затрупан с боклуци.

„Първо бяха петна по лицето й. След това се разпространи по стомаха и ръцете й, по цялото й чело. Боли, сърби, а няма лечение. Или, ако има, не можем да си го позволим“, каза Шайма Маршуд.
 
Разпределението на хуманитарни доставки, включително сапун, шампоан и лекарства, се е забавило, тъй като израелските военни операции и общото беззаконие в Газа правят движението на камиони с помощ твърде опасно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Газакраставъшки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Хамаска му работа.
44
1
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 1 месец
Те си избраха Хамаз за да избива евреи .Да би мирно седяло не би чудо видяло. Израел им даваше всичко и работа и вода и ток но те искаха да убиват израелски деца да изнасилвяат израелски жени и да убиват.Е носят си последствията.
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безмислена военна операция, която се превърна в геноцид!
42
7
 
1
 
! Отговори
Тракиец преди 1 месец
Децата не са виновни Проблемът дойде от Русия когато на рожденният ден на Путин ,Хамас със съдействие на Иран нападнаха Израе
41
4
 
9
 
! Отговори
тото преди 1 месец
Да ви питам,защо само в ислямския свят има такива несекващи проблеми?Защото там живеят невежи,необразовани,жестоки,но за сметка на това много мързеливи хора.Целия останал свят/разбирай оглупелия наш християнски свят/,ив даваме непрекъсното повощи в пари в брой,във храни,материали,обзавеждане и пр.И този народ не е мръднал ни сантиметър напред,в очовечаването си.Никаква жал,нинакъв кампромис.
40
1
 
7
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Всекиму според делата, каквото повикало - такова се обадило, times 100 :). Голяма работа дето се вика, въшки, краста и полиомиелит - това са дреболее пред велеката палястянска цевелезацея :). Ще поакбарят, поакбарят бокчу анналчу ли, алклахчу ли, зер може и да мине :).
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ли са правили из Европа толкова столетия? Дай им власт и гледай какво правят. Геноцид и убийства на деца.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откриха и проби с детски паралич.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ли не преживяха тези деца там, дано оздравеят бързо! Газ и сяра, нямат ли?
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въшката и крастата са братя със цукернята!
35
5
 
6
 
! Отговори
Фантомас преди 1 месец
Израел ще ги излекува
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Германия ни спаси от евреите". Six million jews for Sixty million Islamists.What a deal!
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия ни спаси от евреите.
32
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи да разбирам,че тази сбирщина от хора в Газа в същност не може да съществува без подаръците от белите братя които те мразят и мечтаят да взривят.Не произвеждат нищо освен деца и чакат останалия свят да ги храни и обгрижва
31
2
 
17
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
На 6-ти Октомври нямаше една въшка. Имаше преговори за мир с поредната арабска държава и Израел - С.Арабия. За да осуетят мира, Хамас нападна от Газа. Милиони неистово крещяха Аллаху Акбар и се гавриха с отвлечени евреи. Хак да им е сега! А тия сополиви преписани ислямистки пропаганди си ги заврете у подкупените предници.
30
3
 
19
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Въшки и краста ли? След като зверски и непровокирано нападнаха и заклаха в леглата им лекарите и работодателите си, децата и бебетата им, старците и родителите им. С хиляди. Стотици други отвлякоха. С дни танцуваха върху труповете им. Въшки и краста ли? Мор!
29
10
 
0
 
! Отговори
Гара преди 1 месец
Със същата жестокост са измъчвали Христос.
28
17
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ИСРАЕЛ ГИ МОРИ С КРАСТА!!! А ТЕРОРУСКАТА НАПРАВО КРАДЕ ОРГАНИТЕ НА ДЕЧИЦАТА ДО КОИТО СЕ ДОКОПА! КОЙ Е ПО-ЛОШИЯ
27
5
 
7
 
! Отговори
аноним преди 1 месец
Ройтерс,ООН -загрижени единствено за тия с въшките,а въобще не мислят за милионите други-например-афганистанските деца,и че от глад родителите там си продават децата на чичовци за удоволствие.Палестинските деца са подути от храната,която стотици камиони носят там всеки ден.А афганистанските деца просто нямат късмета,че техни съседи не са евреи,иначе цял свят щеше да им обръща внимание!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да излизат САМО с sms. По 5 дози веднага ваксина. Който няма 5 дози и сертификат жалба му майна