Климатичните промени правят Близкия изток необитаем

Египет може да остане без вода до 2025 г.
20 авг 2024 21:15, Гергана Попова
30
Климатичните промени правят Близкия изток необитаем
Снимка: БГНЕС/ EPA

През последните 10 месеца вниманието на света е насочено към Израел и Ивицата Газа. Войната, която започна през октомври. 7, 2023 г., с атаката на "Хамас" срещу Израел е катаклизъм. Но конфликтът засенчи поредната криза, обгръщаща региона: интензивни горещини и недостиг на вода, пише Foreign Policy.

В средата на юли топлинният индекс в Дубай беше 144 градуса по Фаренхайт. В края на юни Голямата джамия в Мека, Саудитска Арабия, регистрира температура от 125 градуса. Тази жега съвпадна с сезона на Хадж. Когато всичко свършило, повече от 1300 души били загубили живота си. А в Египет температурите рядко падат под 100 градуса от май насам.

Тя всъщност беше по-гореща в региона на Персийския залив миналото лято, като се изкачи при истинско усещане за 158 градуса в крайбрежните райони на Иран и Обединените арабски емирства. Това четене и неумолимата топлина този сезон надхвърлиха "температурата на мократа крушка", при която хората, ако бъдат изложени в продължение на шест часа, вече не могат да се охладят, което доведе до заболявания и смърт, свързани с топлината.

Световната банка изчислява, че до 2050 г. недостигът на вода ще доведе до намаляване на БВП с до 14 процента в региона. През 2021 г. доклад на УНИЦЕФ посочва, че Египет може да остане без вода до 2025 г., като река Нил е подложена на особен стрес. На стресът от водата в страни като Египет се изостря от ограничаването на потока на река Нил заради изграждането на Големия етиопски ренесансов язовир. Сирия и Турция са в противоречие в продължение на много години, защото турците са построили язовири по реките Тигър и Ефрат, пресичайки потока на юг. И сред многото въпроси, които разделят израелците и палестинците, е водата и кой има право да се включи в Планинския водоносен хоризонт на Западния бряг.

В допълнение към значителната заплаха от екстремни горещини за живота и поминъка в Близкия изток и Северна Африка, по-горещ регион има потенциала да дестабилизира политиката далеч отвъд границите си.

По-ясен и по-належащ проблем е как хората се адаптират към повишаването на температурите и недостига на вода. Те мигрират към места с по-ниски температури и повече вода. Според Световната банка около 19 милиона души - приблизително 9 процента от местното население - ще станат разселени в Северна Африка до 2050 г. заради климатичната криза. А за хората в региона изборната дестинация е Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Близък Изток
Блинкън говори за примирие, от "Хамас" не са сигурни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нещастници сте в днес.бг, от шефа до писачите, ако изобщо са живи същества. И коментаторите са тук само по инерция.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредната неспособна журналистка. Ако си мислите, че с AI ще си решите дългогодишните проблеми с наема на ретарднати индивиди, да ви кажа директно: не ви се получава. Закривайте направо, и без друго тук се публикуват само тъпотии и сте платформа за изява на платени публикатори. Нещастна жалка медия, работеща срещу интересите на обществото, сте.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мисир ката въобще не включва мозъка докато преписва. Туй фаренхайт маааа, тука сме на целзий.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако всички пари давани за оръжия и войни се даваха за залесяване, екология и грижа за природата..Но тогава богатите няма да има от къде да богатеят не е изгодно.
17
0
 
4
 
! Отговори
Pffff преди 3 седмици
Dobre be kato gi prepisvate tezi statii, pone si napravete truda da adaptirate dannite! V evvropa nqma Fahrenheit ima Celsius!!!! V Google lesno se preobrazuvat ako ne ste tolkova umni, vse pak.... bahti kutilite murzelivi
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мислете позитивно...при 60 градуса загива вируса на маймунската шарка.Каквото и да е времето все си има недоволни.
15
0
 
12
 
! Отговори
ханс хасанов преди 3 седмици
Идвайте в германия, има място
14
0
 
25
 
! Отговори
Келвин преди 3 седмици
Искам температури в Келвини за да изглеждат още по-големи числата!
13
0
 
1
 
! Отговори
Мангализатора преди 3 седмици
Скоро поклоненията в Мека ще станат невъзможни, поради екстремните горещини! Мохамед направо ще се обърне в гроба. Между другото знае ли се къде е гроба на тоя войнствен емисар!? Той е бил нещо като Чингис Хан и Исус. Пратеник и боец. Бая битки е водил.
12
2
 
9
 
! Отговори
Гaля преди 3 седмици
Kвoтo cъrлacyвa nocoлcтвoтo, тyй тo...
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Богатите араби имат технология за контролиране на облаците. Предизвикват си дъжд, да ги разхлади. То май-май-навсякъде я имат тази технология за засаждане на облаци, само в БГ я няма.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Азербайджан официално подаде молба за присъединяване към организацията БРИКС, съобщи азербайджанската новинарска агенция АЗЕРТАДЖ, цитирана от БТА.БРИКС е основан през 2006 г. и понастоящем в организацията членуват 9 държави (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства). От 2009 г. БРИКС се превърна в единен геополитически блок, който ежегодно провежда срещи на върха и участва в координацията на многостранната политика...
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който не е ЛГБТНМЙГДТУйЙИ в концлагер !!! Веднага !!!!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 7 Климатичните мигранти са като мед за ушите на бг лапачите опа исках да кажа бг имотните комисионери
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама все още има бг бунаци които ходят на почивка в Оман, Иран, Израел, Египет, оае , Катар . Пари на вятъра . Да отидат да си включат печката за готвене на макс и да си отворят вратата и да се наслаждават на жегата
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 6 Ъхъ. Ти ще си премиер.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
много хубаво, ние до догодина ще имаме ли правителство да посрещне наплива
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо статията е в градуси по фаренхай, да си бяхте направили труда да ги превърнете в целзий?
3
0
 
39
 
! Отговори
бл преди 3 седмици
Герганче, пиле шарено, в Европа ползваме Целзий, а не Фаренхайт. Да си беше оставила статията на английски че да не се мъчиш да превеждаш.
2
0
 
14
 
! Отговори
1300 самоубийства преди 3 седмици
Ислямът е секта.