Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?

Експеримент цели да се види какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари
30 юни 2024 10:45, Елка Василева
306
Какво ще правите, ако всеки месец ви дават 1200 евро просто така?
Снимка: архив, БГНЕС

Представяте ли си да ви подаряват всеки месец по 1200 евро просто така? Какво бихте правили с тези пари? 122 души в Германия имаха възможността да изпробват този модел в продължение на три години, пише Дойче веле.

Доминик Шифър е имал възможността да изпробва това, за което много други мечтаят: в продължение на три години е получавал безусловен базов доход от 1200 евро всеки месец - просто така. "Това ме промени", казва 28-годишният парамедик. Този месец той ще получи последния паричен превод, след което експериментът приключва.

Всичко започнало през 2021 година с един имейл, от който Шифър научил, че е избран за проекта - заедно с още 121 други участници. Отначало Шифър не можел да повярва; все пак около два милиона души били кандидатствали за този експеримент. "За мен това беше като печалба от лотарията", казва той пред АРД. "Първоначално изпаднах в еуфория, а след това започнах да мисля какво мога да направя с тези пари", казва той пред изданието.

Променят ли парите хората?

Какво правят парите с хората? В рамките на тригодишния експеримент от Германския институт за икономически изследвания (DIW) и сдружението "Моят базов доход" (Mein Grundeinkommen) искат да разберат точно това.

Това е първото в Германия дългосрочно проучване на безусловния базов доход и неизследвана научна територия, казва ръководителят на проекта Юрген Шуп от DIW: "Искаме да знаем какво се случва с хората, които всъщност не се нуждаят от тези допълнителни пари", добавя той, цитиран от АРД.

Доминик Шифър е продължил да работи въпреки безусловния базов доход. Но по-малко, уточнява той. Преди това парамедикът е работел на две места на непълен работен ден, защото е трябвало да изплаща заем. "Благодарение на базовия доход най-накрая вече не ми се налагаше да мисля: имам ли изобщо пари да предприема нещо? Станах по-решителен, по-весел и излизам повече навън", казва Шифър. Сега той вече можел да си плати и застраховката срещу нетрудоспособност, да започне шофьорските курсове за камион и дори да отиде на почивка, споделя 28-годишният парамедик.

Подкрепа от различни политически лагери

Сдружението "Моят базов доход" и преди е раздавало такива допълнителни доходи. "Научихме, че това не прави хората мързеливи. Напротив даже", казва основателят на сдружението Михаел Бомайер. По думите му хората стават по-щастливи на работните си места и имат усещането, че сами определят как да живеят, че са по-малко зависими от външни фактори.

Проучването има за цел да провери това. То се следи отблизо и от политиците. Идеята среща поддръжници в целия политически спектър, макар и небезусловно.

Зелените са включили изплащането на безусловен базов доход в своята програма и искат да обединят социалните помощи. "При детските надбавки никой не поставя под съмнение факта, че всички ги получават. Така трябва да стане и с базовия доход", казва Волфганг Щренгман-Кун, говорител на Зелените по въпросите на трудовия пазар. "И той ще се приспада от данъка върху доходите. Това е по-скоро авансово плащане към хората и знак към тях да направят нещо с тези пари", добавя той.

С коалиционен партньор като свободните демократи обаче е трудно да се прокара решение за безусловния базов доход. "Да получаваш безусловни пари от другите, въпреки че сам можеш да работиш, не е справедливо", казва Йенс Тойтрине, един от техните говорители. Въпреки това Свободната демократическа партия вижда смисъл в идеята за обединяване на всички социални помощи в едно плащане, включително детските надбавки и жилищните помощи, защото това може да намали държавната бюрокрация. Тойтрине обаче си го представя по-скоро като освобождаването от данък върху общия доход до определен праг, след достигането на който ще се плащат данъци, добавя АРД.

Социалдемократите са по-скоро скептични, християндемократите имаха преди време своя собствена концепция за въвеждането на безусловен базов доход, но междувременно са против него, което важи също и за десните популисти от "Алтернатива за Германия".

"За момента безусловният базов доход изглежда утопия", признава на този фон ръководителят на проучването на DIW Шуп. В дългосрочен план обаче той смята, че е възможно да се въведе универсално, небюрократично гарантирано плащане - като основен компонент от социалната система, посочва АРД.

Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2025 г.

Оттук нататък Доминик Шифър отново ще трябва да се справя без базов доход. За него равносметката от последните три години е смесена: лично на него безусловният доход му е дал немалко, но пък той се пита как би се отразило това на хората, ако той бъде въведен за всички в цялата страна - например дали цените няма да се повишат, защото всички ще имат повече пари?

Този, но и много други въпроси около идеята за въвеждане на безусловен базов доход в Германия се без отговор, заключава АРД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от Страната
ПСС дава постоянни дежурства на Седемте рилски езера
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аме ще напусна работа. Издържам жена и две деца. Ако всичкибполупаваме по 1200 евро, ще се отлажа от бачкането и ше си гледам моите неща. Може и да не са толкова доходоносни, ама зорът е, *** нямам 2-3 години свободно време, да ги разработя.
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 241 - Тогава ше енплашане, не даване, нали?
237
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"Няма кой да ми даде . Бих пътувала ." - еми вдигни си квалификацията и ще имаш за пътуване. Ако не можеш, помоли родители ти да ти дадат или мъжът ти да те заведе, ако нямаш спестявай или си намери втора работа. Търси варианти или се откажи. Но не очаквай държавата от данъците на хората да ти дава за пътувания.
236
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Няма кой да ми даде . Бих пътувала .
235
2
 
7
 
! Отговори
До Шъ си ги... преди 3 дни
1,200 евро на месец са 14,400 евро на година. Ха, ся смятай колко години шъ трябва да ги "събираш" за да си купиш готино Студио на морето, без да похарчиш нито Цент от тях!!! -)))
234
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В бг. повечето неудачници ще ги изпият, издрусат и хвърлят на хазарт за 2 дена
233
4
 
4
 
! Отговори
Ще си ги... преди 3 дни
...събирам и като се натрупат, ще си взема малкo студио на морео и ще го давам под наем :) .
232
1
 
7
 
! Отговори
Рендето преди 3 дни
Що за глупаво статистическо проучване? И с каква цел? Както каза колегата "Тук не искат да ти "дадат" 1,200 лв за 8 работен час", камо ли да ти "подарят" 1,200 евро без дори да работиш?! Тоест, Фантасмагории от рода на: Кво шъ правите ако спечелите Един Милион Лева от Тотото ... -))))
231
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Хаха, тук не искат да ти дадат 1200 лв. нищо, че ходиш на работа и те държат повече от 8 ч. както гласи закона.
230
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Никой нищо няма да ви дава това е сиренце в капана за да траете , докато въведат ИИ и работи в индустрията и обслужването и си построят бункерите дълбоко в земята и океана. След това ще има утилизация на "излишния карбон" с война , вирус или глад- поради "промяна на климата" ... За да останат само 500 милиона умни и красиви "ангелчета " и да възцарят "рая на Земята".
229
4
 
3
 
! Отговори
Отличник преди 3 дни
Това е 1/3 от заплатата ми, така че ще продължа да си работя, просто ще ми е по-широко около врата
228
2
 
1
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 3 дни
Мога и да ви кажа как може да го постигнете реално и да себерете капитала, който да ви носи тези пари всеки месец, без да работите. Има начин, но без капитал печалба нямаме, нито дивиденти и наеми.
227
6
 
4
 
! Отговори
инженер преди 3 дни
Ше ги използвам в техн университет за добри батерии, мини пречиствателна станции на води реки,езера и ще населя милиарди попови лъжички.Ще бия сонди за вода.Ще правя мини Брауово соларни реактори, частни стопанства ще садя овошки брези,борове,дъбови и габър гори.Ще събера 2млд. като мен и ще тераформираме.
226
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ще си купя 20 хляба по 60 евро парчето и ще съм благодарен на новите богоподобни, които ви дават тази милост!
225
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Превърнаха хората в "опитни зайчета", което не е добре. Ние сме много напред в това отношение. Едни хора получават детски и социални помощи, но не стана чудо, само се изместиха в Европа за да получават повече и се въдят като зайци за да получават.
224
1
 
12
 
! Отговори
КРАЙНАТА ЦЕЛ Е преди 3 дни
ПРЕМАХВАНЕ на ТРАДИЦИОННИТЕ ПАРИ за СВОБОДНО И АНОНИМНО РАЗПЛАЩАНЕ и като цяло ВЪВЕЖДАНЕ НА НОВО КРЕПОСТНИЧЕСТВО
223
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сега разбирам каква е разликата в мисленето примерно в Германия, америка и България. Хората в Германия живеят за да работят, в Америка си плащат за да живеят, а у нас работят за да живеят. Има разлика, но нашият начин най ми харесва.
222
0
 
3
 
! Отговори
СИ Е НАПИСАНО ТУК преди 3 дни
В СТАТИЯТА:"И той ще се приспада от данъка (който знаем, че винаги може да бъде вдиган) върху доходите."
221
3
 
3
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАТ преди 3 дни
не само маргиналите, а много други хора, защото като цяло много хора НЕ МОГАТ да вникват в текст, особено ако той е малко по-дълъг и с малко по-сложни изречения. Според мен това е по-скоро психологически феномен, а не мързел, но това е за друга тема. Че тези пари ще идват ЧРЕЗ ДАНЪЦИТЕ си е написано тук
220
0
 
3
 
! Отговори
Пико преди 3 дни
И амфети ;)