Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки

В началото на руската инвазия те са били едва 8%
23 юли 2024 21:30, Петър Бойчев
354
Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки
Снимка БГНЕС

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, според проучване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха публикувани във вторник, съобщава Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

В предложение за прекратяване на огъня и договорен мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съюзници, Владимир Путин поиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отказа на Украйна от стремежа за присъединяване към НАТО, като предварителна стъпка за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна въз основа на незавършеното споразумение на преговорите, проведени през март-април 2022 г. в Истанбул, припомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви миналата седмица, че възнамерява да изготви нов мирен план до ноември (месеца, в който се провеждат изборите в САЩ), като първата е "формулата за мир", която предложи в края на 2022 г. С нея поиска изтегляне на всички руски войски от украинска територия и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която призова украинското правителство да признае "новите реалности", съответно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият мирен план, който ще предложи, трябва да бъде подкрепен и от западните партньори на Украйна, които й предоставят военна помощ, като планира да организира нова среща на върха през ноември по темата за прекратяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този вид, която се проведе в Швейцария през юни, Русия също трябва да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази инициатива на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи международна подкрепа за предложенията си за прекратяване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ли фалшиви новини? Къде е правено проучването във Лвов ли или в Радата? А на бас, че в селата с мобилизация и в източните части 99% са за спиране на войната, 1% е за местния обесник, във всяко общество има процент мърльовци, в Украйна те доста намаляха, жертва на вроденаата си и придобита глупост.
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже виждам, че много хора се вълнуват - СССР обявява война на България на 5 септември 1944г., въпреки, че сме неутрална държава. Не е като да не се е случвало. През Първата световна също сме врагове и даже ги размазваме в Добруджа. Вовата ще ни обяви война веднага щом конфликта с НАТО се разрасте, което е все по вероятно. И съдейки по коментарите, много хора у нас ще са на седмото небе и с радост ще отстъпят територията ни на руснаците, защото по презумпция, те са влюбени в нас.
100
3
 
7
 
! Отговори
<><> преди 1 месец
Ами ние как отстъпихме без война ? Че барабар територия дадохме и природните богатства......други територии за чужди военни бази ....
99
5
 
7
 
! Отговори
Краварски к0пт0р преди 1 месец
БГ русофоба и дезертиралия украинец обича да живее във фургони. Нали бе цръвули?
98
10
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Тези по 5-звездните хотели по морето ни ли не дават териториални отстъпки ?
97
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи реалния процент е 90+% .
96
14
 
18
 
! Отговори
Факт! преди 1 месец
С рускитеЛайна (русофили) е напълно безсмислено да се спори, защото изопачават абсолютно всички факти...
95
1
 
9
 
! Отговори
Шефрет До Запознат преди 1 месец
70те процента ги няма. Или са напуснали Укрия,или са при Всевишният)
94
0
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
70%!
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Запознат 94. Смисълът на статията е друг, но нямаш с какво да го разбереш.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма значение какво искат тези клоуни, тях никой не ги пита какво искат.
91
10
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
А 70% от украинците не са готови на териториални отстпки на руския агресор.
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някой беше нападнал евроатлантическа България щях да му благодаря, че пердаши душманите ми.
89
4
 
14
 
! Отговори
ТРЕПИИИИ преди 1 месец
Никакъв мир докато не избият цялата укрофашистка ***. Няма украинци, има руснаци, няма такава държава Украйна
88
3
 
8
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Скоро ще станат 100%.Питеците губят населени места всеки ден
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много удобно излизат такива проучвания, когато Украйна губи войната, Тръмп идва на власт и спира парите. Да не излезе ново проучване, как американците и европейците са против подкрепата за войната, в началото са били 7% но сега са 40%...
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 74. Еми тогава няма да се притеснявам. Ше чекам да *** напада.
85
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аноним 79 Както Русия реагира, нали укропитеите избиваха руснаи от 2014 година до 2022 година, даже много време за реакция им отне на руснаците.
84
8
 
7
 
! Отговори
дообрее преди 1 месец
винаги процента за мир е бил повече от 50%. Но фашистите бяха подкрепяни от САЩ. Едивствено да отслабят Русия, без значение колко украинци ще се избият. Англосаксите никога не са зачитали чуждия живот, а само техния живот.
83
2
 
5
 
! Отговори
ПКП преди 1 месец
айдее почнаха да ни подковават за украинския крах