Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки

В началото на руската инвазия те са били едва 8%
23 юли 2024 21:30, Петър Бойчев
354
Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки
Снимка БГНЕС

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, според проучване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха публикувани във вторник, съобщава Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

В предложение за прекратяване на огъня и договорен мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съюзници, Владимир Путин поиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отказа на Украйна от стремежа за присъединяване към НАТО, като предварителна стъпка за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна въз основа на незавършеното споразумение на преговорите, проведени през март-април 2022 г. в Истанбул, припомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви миналата седмица, че възнамерява да изготви нов мирен план до ноември (месеца, в който се провеждат изборите в САЩ), като първата е "формулата за мир", която предложи в края на 2022 г. С нея поиска изтегляне на всички руски войски от украинска територия и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която призова украинското правителство да признае "новите реалности", съответно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият мирен план, който ще предложи, трябва да бъде подкрепен и от западните партньори на Украйна, които й предоставят военна помощ, като планира да организира нова среща на върха през ноември по темата за прекратяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този вид, която се проведе в Швейцария през юни, Русия също трябва да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази инициатива на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи международна подкрепа за предложенията си за прекратяване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
7
 
! Отговори
ТОВА НЕ СА ОТСТЪПКИ преди 1 месец
А ВРЪЩАНЕ НА РУСИЯ НА ТЕРИТОРИИ И НАСЕЛЕНИЕ, КОИТО НИКОГА НЕ СА БИЛИ УКРАИНСКИ > ПОДАРИХА ГИ НА УКРАЙНА ЛЕНИН, СТАЛИН и ХРУШЧОВ БЕЗ ДА ПИТАТ НИКОЙ
81
4
 
5
 
! Отговори
Шефрет преди 1 месец
Да им изпратим помощи черни забрадки ,украински парцалии да си ги кичат по гробищата и духовни лица ,щото не може да смогнат да опяват по там.
80
9
 
13
 
! Отговори
До 74 преди 1 месец
До Анонимен"Защо Путин ще ни обявява война бе пишман-манипулаторе ?" Не се притеснявай, копейко, той ще намери за какво. Няма да му е за сефте да нападне безпричинно някого. Примерите са бол - Грузия, Чечня, Дагестан, Украйна. За последната между другото той твърдеше, че няма НИКАКВО намерение да я напада 2 дни преди самото нападение.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аноним 79. "Ако"-то много ароматизира. Кой, защо, по каква причина ?
78
13
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Значи денацификацията върви по план. След още една година ще са над 50%, но тогава ще трябва да дадат още повече територия на Русия. Ама простите народи си заслужават съдбата.
77
9
 
16
 
! Отговори
Само типични иzpoди преди 1 месец
може да подкрепят и симпатизират на фашисткия режим в Кремъл и бункерния пcиxoпат...Ако България беше на мястото на Украйна тези предатели-русофили щяха да убиват български патриоти...
76
7
 
18
 
! Отговори
Аноним преди 1 месец
Ако някой беше нападнал България и бяха убити ваши близки,как щяхте да рейгирате
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закво се чудят как да съберат хора тогава
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже и да са само от останалите в украйна пак се съмнявам в резултата първо трябва да се изключат жените от допитването после като гледам всеки ден по няколко видеа как ги събират
73
0
 
18
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Тия хорица са избивани от собственните си управляващи.Че са си глупави и арогантни е вярно ,но тая война трябва да спре.
72
9
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 1 месец
До Анонимен"Байдън не се оттегли. Оттеглиха го. Най вероятно е мъртъв." Каква радост ще е скоро да прочетем същото само че за кремълското недоразумение.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 73. Защо Путин ще ни обявява война бе пишман-манипулаторе ?
70
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като чета мненията масата народ в този форум, оставам с впечатление, че ако утре бате Вова ни обяви война, масата българи ще го чакат на границата надуупени и с цветя в ръка. Язък ни за 1300 годишната история. Понеже руснаците са ни освободили от турците, но за сметка на това са ни оправяли с десетилетия, сме готови да им клекнем за всичко, понеже уж били славяни и уж са ни близки. Това ми звучи като че България е жертва на домашно насилие. Бий ме, обичам те!
69
12
 
10
 
! Отговори
Шефрет преди 1 месец
Типичните укровдовици на снимката) 30тина процента ако останат живи пак е нещо. Г-н Путин ще ги дупи до последно. Отстъпки не му трябват. Каквото му трябва той си го взема.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Късно е либе за китка. Да са мислили когато се майданосваха.
67
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
днес руснаците са ударили с искандер база с натовски наемници, всичко изгоряло....във франция и англия май ще посрещат черни чували!
66
1
 
9
 
! Отговори
ИМА ОЩЕ ЕДНО преди 1 месец
ИСКАНЕ КЪМ КИЕВ > ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ПРАВАТА НА ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО УКРАИНЦИТЕ МОГАТ ДА РЕШАТ ТОВА, НА РЕФЕРЕНДУМ. БОГ ДА ИМ Е НА ПОМОЩ!
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички бълхари са готови на териториални отстъпки,стига тяхното село да ги попада сред тях.Е 100%са готови да пият ичкия с нашествениците...
63
10
 
16
 
! Отговори
Да помислим! преди 1 месец
Русофилите да се замислят, дали ако някой бандит им влезе в дома и убие няколко от близките им, а после им каже, че ще спи в спалнята ... те ще приемат ли това за нормално...?