ЕС заплаши Русия и Украйна с тежки последствия заради газовата криза

Ситуацията ще има финансови, икономически и политически последици за Москва и Киев
16 яну 2009 10:11,
56
ЕС заплаши Русия и Украйна с тежки последствия заради газовата криза
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз смята, че кризата с газа между Русия и Украйна ще има сериозни икономически и политически последствия за двете страни, заяви чешкото председателство на съюза, цитирано от АФП.

Посланиците на европейските страни се срещнаха с чешкото председателство и изразиха становище, че настоящата ситуация е пагубна за доверието в надеждността на Русия и Украйна съответно като доставчик и страна, осигуряваща транзита на енергийни продукти, посочи в изявление председателството.

Двайсет и седемте смятат, че ситуацията ще има сериозни финансови, икономически и политически последици за Москва и Киев, се допълва в изявлението.

Вчера Украйна заяви, че е готова безплатно да доставя руски газ за Европа до сключването на съответен договор, но за това било необходимо Русия да постави газ в транзитната тръбопроводна система.

Това е заявил украинският президент Виктор Юшченко на срещата си в Лондон с премиера на Великобритания Гордън Браун, каза говорителка на украинския президент, предаде ИТАР-ТАСС.

Вижте още

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Коментарът ми беше до номер 4
14
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Затова ли руснаците са разработили стратегия за енергийна сигурност, в която предвиждат завладяване на всички възможни световни източници? Като за целта са готови да предизвикат и война ако се наложи? Русия няма намерение да влиза в ЕС защото смята да го завладее с война? На мен лично ми настръхват косите като си представя от Русия да изказват подобни "братски чувства" към нас. Но пък от друга страна това е проект който е разработен миналата година и предстои до няколко месеца да го гласуват в Думата. Вади си изводите сам ако можеш да мислиш!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
edmon преди 15 години
Ah , ES,Gazze opravihte,shte opravite i ruskata gaz.No nie pochnahme da se samnqvame veche,zashto ni e ES
12
0
 
0
 
! Отговори
Leko iznerven преди 15 години
правилно като прескочим посредниците кав ще го яде Украйна е затуй сега държат и не пускат:)
11
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Последствията са че руските газови милиардери и милионери ще се сдухат и ще им отидат паричките!
10
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Колкото и реално да гледаш, руските реактори са по-добри от френските във всяко едно отношение и Франция далеч не са водещи в този бранш. Румъния направиха грешка, избирайки ги за доставчици. Избирането на Русия за изграждането на АЕЦ Белене беше правилния ход в случая, въпреки че не е много по вкуса на ЕС такова решение.
9
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 15 години
Това ми звучи, като: заека заплаши вълка с тежки последствия, ако вземе да го изяде:)
8
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Запада няма какво да се сърди и цупи!Навремето те прилагаха икономическо ембарго на някои стоки за бившият вече СССР и страните от Варшавският договор!Днес и Русия има право да решава дали да продава или не и на каква цена да продава суровините си!Да спрем с простите разсъждения!Вината е в нашите политици , които нямат визия за развитието на алтернативни горива!обвързването ни с Русия в тази насока е опасно и непредвидимо!Но червените велможи предпочетоха и Белене да го дадат на Руснаците, вместо да изберат като Румънците Френска или друга Западна фирма!Логичното бе да е френска т.к. те са водещи в бранша, а и ние сме членове на евросъюзано не нашите червени фараони остават винаги верни на комунистическите си принципи..геноцид над собственият народ и износ на капитали в други страни...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
чакаме да достроят линията до нас ;)
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а турците не направиха ли директен газопровод с Русия?ние какво чакаме
5
0
 
0
 
! Отговори
Рефер преди 15 години
Лавров оня ден каза, че Русия няма никакво намерение да влиза в ЕС. Да му мисли Украйна. :-)Украйна изнудва Русия, това никой не го казва, за да не ядоса САЩ, но никой няма да го забрави. А САЩ използват Юшченко за последните мизерии в региона. Този човек в Украйна отдавна никой не го подкрепя, а с Тимошенко напоследък не се дишат. За Наакашвили никой не си спомня и за Юшченко ще е същото. Но АМАН ОТ МИЗЕРНИЦИ И ДУПЕДАВЦИ. В България Станишев е същичкия - ходи лиза на Буш, сега не може да каже в прав текст на украинците да пускат газа! Некадърник!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Може, може, ама чак пък да се фръцнат и да си вирнат носа ще е тъпо... по добре да се търси прескачане на посредниците.. особенно страни под влиянието на външни и за ЕС и за Русия сили... Според мен доста политически сили ще правят дивиденти в ЕС на гърба на глепоста на тяхния *** народ от сорта на: наказваме Русия глей колко сме печени... обаче разумните ора ще забързат изграждането на директните връзки- Северен поток- Русия Германия и Южен поток Русия - България
3
0
 
0
 
! Отговори
силвър гьорге преди 15 години
И какво ще направите!?:)
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо газовата криза ще продължи дълго и кой има полза? 1. САЩ, защото така ще намалее конкуренцията от европейските фирми. 2. САЩ, защото така ще се усили недоволството от Русия. 3. САЩ, защото така ще могат да вземат газопреносната система на Украйна.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
кви последствия може да има жалки западняци