Няма опасност от газова криза, успокоява Добрев

Икономическият министър отвърна на газовата тирада на Кунева
13 ное 2012 18:31, Бойчо Попов
54
Няма опасност от газова криза, успокоява Добрев
Добрев е убеден, че цаната на газта ще падне още. Снимка: БТА

Няма никаква опасност от повторение на газова криза от 2009-а година, тъй като до четвъртък на обяд ще бъде сключен новия договор за доставка на газ. Така на извънреден брифинг икономическият министър Делян Добрев коментира изказването на Меглена Кунева, според която страната ни е изправена пред опасността от повтаряне на газовата криза.

Проектът "Южен поток" и новият газов договор, който трябва да влезе в сила от януари, са били обсъдени на днешното извънредно заседание на Пакта за индустриална стабилност. Въпреки че двата проекта принципно не са свързани, и министърът, и представителите на индустрията са убедени, че България може да използва обвързването си с "Южен поток", за да договори по-изгодни цени за газа.

„В международен план е доказано, че подобни проекти са основание за преговори с доставчика и договаряне в дългосрочен план на по-ниски цени, защото "Южен поток" е дългосрочен проект“, заяви Васил Тодоров, който представлява БТПП в създадения през май Пакт за индустриална стабилност.

„Проектът Южен поток е много важен за България, тъй като той в ситуация на много сериозна икономическа криза ще донесе на страната сериозен ресурс, ще се откриват работни места и поминък“, добави и представителят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Сега е моментът да се преговаря с руснаците и да се търси по-добра цена, при положение че се договаря толкова важен проект“, добави още той.Hidden Field

„Преговорите с руската страна продължават и през следващите два дни до четвъртък на обяд, когато се очаква да бъдат подписани договорът за доставка на газ и окончателното инвестиционно решение за проекта Южен поток, каза Добрев.

Министърът коментира и изказване на говорителя на руския газов гигант „Газпром“ Сергей Куприянов, според който отстъпките в цената са договорени отдавна, а в момента София и Москва разговарят само по „процедурни въпроси“. „Договорени са само цените до края на годината и те са с 11% по-ниски от предишните, като влязоха в сила със задна дата от април“, поясни Добрев.

„Това, в което сме сигурни, е че най-малкото ще ползваме получената вече отстъпка от 11 процента в цената за тази година, но продължаваме да преговаряме за по-добри условия,“ каза още той.

В хранилището в Чирен в момента има нагнетени 380 млн. куб. метра газ и дневно оттам можем да черпим по 4 млн. куб. метра, така че там газ има за поне 90 дни, коментира още министърът във връзка с изказването на Кунева. По-рано днес лидерът на "България на гражданите" заяви, че българската индустрия може да остане без газ от януари, защото липсва подписан договор за доставки на синьо гориво от началото на следващата година. Според нея има "извиване на ръце" - или България да подпише за Южен поток, или няма да има договор за газ.

Министър Добрев обаче е убеден, че новият договор за доставка ще е по-изгоден за България от сега действащия и затова не е нужно да се нагнетява повече газ в хранилището в Чирен на по-високите в момента цени.

Освен това страната ни нямало да загуби средства от доставките на газ, защото договорът за транзит на газ от Русия през България е действащ до 2030 г. и приходите от него няма да бъдат загубени, дори и да се смени входната точка на транзита. „Ако цената на транзита по Южен поток е по-ниска, то България ще бъде компенсирана, така че приходите да не са по-ниски“, коментира икономическият министър.

В момента страната ни получава по 157 млн. лева на година от транзитни такси.

Договорът за доставка на природен газ ще бъде шестгодишен и това ще е напълно достатъчно, защото след това за страната ни ще има и други варианти, като най-перспективен е добивът на собствен газ от блока "Хан Аспарух" в Черно море, коментира още министърът.

В момента страната ни доставя природен газ на средна цена от 478 долара за 1 000 кубически метра, след като договори отстъпка от 11%. Заради намалението на цената страната ни ще спести около 70 млн. долара до края на годината.

Сега България продължава да получава газа чрез три фирми посредници - „Газпромекпорт“, „Овергаз“ и „Винтерсхал“. Според Добрев обаче въпросът за отпадането на посредниците е почти решен.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Делян Добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
COPY ........... преди 11 години
Само един изключително *** министър- гербаджия или руски агент , може да каже :България няма нищо да дава за южния поток , но пропуска втората част на изречението - и НИЩО няма да получи за 25-30 години :)Е , тогава за какво го правим ?? Суровинната империя да си шиткла газта- за нейния интерес ли , САМО го правим ?? :
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От мераците за шистов газ се отървахме (за момент). Сега руснаците са наред да намалят цените. И на запад и на изток нещо им пречим май. Някой явно е харесал земята на България.
21
0
 
1
 
! Отговори
cvfdv преди 11 години
Кой да пита за цената за да отговорят те тва пъпчиво страхливо дете като го видят и ги избива на смях.
20
1
 
3
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
Кво стана с 11% намаление на цената.Не усетих , а напротив днес 1.42лв/л
19
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не слушайте тази *** Кунева. Вярвайте на министрите на ГЕРБ и ще се чувствате добре.
18
0
 
5
 
! Отговори
от 20 преди 11 години
обърках се джукестия
17
0
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Газ да...има на всякви...цени,ако нещо се...обърка,А-то да се...замести с Ъ;нали сме...пазарна икономика.(стенограма от указанията на Бойко към министър Добрев,на министерски съвет)
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И поляците "клекнаха".Нямаш пари нямаш суровини щял да "шантажира".ЕС дава пари за газификация.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Един *** човечецЗашото за да акустира на румънския бряг, търбвата ще трябва да мине през икономическата зона на Украйна, а целта на Южен поток е точно да заобиколи Украйна.Но могат да заложат на шемекеруване и отлага не подписването на окончателните документи и да виснеме без доставки, но така е когато не се мисли 3,5 за разнообразяване на доставките
14
3
 
8
 
! Отговори
Един прост човечец преди 11 години
Нещо не мога да вдена.Нашите казват "Казваме "Да" за Южен поток срещу по-евтин газ".А какво пречи на "братята" да кажат "Избрахме Румъния цената е тази" ? Какво правим тогава ? Май май газова криза, а ?
13
0
 
2
 
! Отговори
нашенска черта преди 11 години
Ако можем да бъдем забелязани
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Газпром им прави отсътпки защото страната е фалирала.
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Клекнахте на платените от Газпром "еколози" за шистовия газ, пък сега чакайте отстъпки
10
0
 
9
 
! Отговори
много страшна криза преди 11 години
Един и същи глупости като няма за какво друго да ги питат.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
въпроса с газа е решен УРААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА ,газ няма да има
8
0
 
17
 
! Отговори
от вестниците преди 11 години
Добрев се надява на по-висока отстъпка. В Русия са разбрали за това от вестниците!
7
0
 
14
 
! Отговори
дискретния чар преди 11 години
Чичката от снимката притежава дискретния чар на погребален агент!
6
0
 
21
 
! Отговори
дзивко преди 11 години
а руснаците дали знаят
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да ми давате 500 млн евро на руските олигарси да щаракат с пръсти по казината на Монако, да бехте направили за тия 3 години един терминал за втечнен газ *и ***
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАЗОВА КРИЗА НЯМА ДА ИМА. ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ БОБ И ГАЗТА НЯМА ДА Е ПРОБЛЕМ. НАЛИ ТАКА БАРЛЯВИЯ? ТО И БЕЗ ТОВА ПАРИ ЗА МЕСО НЕМА АМА ЗА БОБ ШЕ НАМЕРИМЕ.