Съкращенията във ВМЗ-Сопот са неизбежни, призна Добрев

Инвеститорите обаче бягат заради тежкото финансово състояние на завода
Обновена: 15 яну 2013 14:49 | 15 яну 2013 11:20,
88
Съкращенията във ВМЗ-Сопот са неизбежни, призна Добрев
Снимка: БТА

Без структурни промени и съкращение на персонал за ВМЗ-Сопот няма да се намери инвеститор, който да иска да го приватизира, а единственият изход остава продажбата на завода. Наистина без инвеститор е много трудно да се гарантира бъдещето на дружеството.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за Нова телевизия, коментирайки изходът за оръжейния завод в Сопот, чиято процедура за приватизация се провали.

По думите на Добрев от днес икономическото министерство започва активен диалог с представители на синдикатите, за да бъдат направени известни реформи в предприятието. Голяма част от тях са свързани именно със съкращаването на голям брой от работниците.

Икономическият министър обясни, че в момента предприятието е поставено пред няколко основни проблема – не само неизплатените заплати на стачкуващите, но и предстоящото дело за несъстоятелност, което ще се гледа на 21 януари в съда.

„През последните 15 години ВМЗ е трупало задължение след задължение. Към момента има натрупани над 150 млн. лв. задължения, а по-голямата част от тях – 100 млн. лв са към частни кредитори, които един по един завеждат дела за несъстоятелност. А несъстоятелността на завода би бил възможно най-отрицателният изход от ситуацията“, обясни Добрев.

Икономическият министър изложи предложението си, което от днес ще бъде дискутирано и със синдикатите. Ще бъдат обсъждани структурни промени и освобождаване на голяма част от персонала. По думите на Добрев хората, които ще бъдат освободени, ще бъдат наемани по програмите за заетост на социалното министерство.

"Вече сме говорили да бъдат настанени на работа в общината, в други частни фирми в региона. Но едно такова преструктуриране трябва да се извърши, защото в противен случай ние няма да можем да спасим предприятието от несъстоятелност, което означава, че няма да има заплати, а не заплатите да закъсняват или трудно да ги гарантираме“, посочи Добрев.

По повод на вчерашното изказване на лидера на КНСБ Пламен Димитров, че ВМЗ може да се „влее“ в дружеството „Терем“ и по този начин да бъде спасено, Добрев бе категоричен, че подобна възможност е напълно неизпълнима. Икономическият министър обясни, че печалбата, която „Терем“ генерира, е прекалено малка, за да успее да избави оръжейния завод от тежкото икономическо положение, в което се намира. По думите на Добрев сливането на двете предприятия дори би влошило състоянието на ВМЗ.

Същевременно изпълнителният директор на Агенция за приватизация Емил Караниколов коментира пред БНТ, че инвеститорите във ВМЗ се притесняват от тежкото икономическо състояние на предприятието и това ги отблъсква да участват в процедурата за приватизация.

"Инвеститорите не бягат от ВМЗ-Сопот заради социалните елементи, а заради тежкото му финансово състояние. Най-тежкият проблем на дружеството е, че то е декапитализирано, твърди Караниколов.

Още за ВМЗ-Сопот четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: приватизациявмз сопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
ДО 33 преди 11 години
Пак ти повтарям виж кога започва прехода към капитализъм и и виж кога е фалита за който говориш. Не е зле и да провериш данните от Bloomberg да речем на Рубини или може би те са червени, а ти си приказвай.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера в оръжейницата пристигнаха съдия-изпълнители, които плашат работещите с вземане на имущество и домовете им. Призоваваме премиера да дойде в Сопот, за да види отчаяните очи и гладните деца на хората, призова заводският лидер на КТ Подкрепа Димитър Атанасов.
30
0
 
0
 
! Отговори
maketo преди 11 години
До 38 ами токо си видиш братчед речи едно свестно нещо да е направила демократията с части парета нема таквоя и нема и да има
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НК, чл. 127, ал. 3: Който чрез жестоко отнасяне или системно унизяване на достойнството на лице, намиращо се в материална или друга зависимост от него, го доведе до самоубийство или до опит за самоубийство, като е допускал това, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.Паника във ВМЗ, плашат с масови самоубийстваНяма да съкращаваме много само 1800, обещава Делян Добрев
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съкращения добре но им дайте по 10 заплати както при военните!
27
0
 
1
 
! Отговори
Владимир преди 11 години
Драмата на ВМЗ е в нъкадърното управление. Чиновниците в МИЕТ си нямат хабер какво представлява ВМЗ, а пък във ВМЗ няма човек, който да им направи един нормален човешки анализ на всяка съставна частица на предприятието и да им предложи какво да се прави. Навремето едва убедихме Ал.Божков да продаде Лагерните заводи. Днес и те щяха да атонизират. А имаше възможност това да стане и с други здрави звена на ВМЗ. Но с некадърността не можеш да се бориш...
26
0
 
1
 
! Отговори
ВМЗ преди 11 години
През последните 15 г. ВМЗ е произвело продукция за многократно повече от задълженията в момента , но придишните правителства и сегашния изп. директор /който беше и с тях / си разделиха голямото парчеот "баницата" .
25
0
 
0
 
! Отговори
ДО 29 преди 11 години
пИТАЙ ДРУГАРЯ гОРБАЧЕВ И ПЕРЕСТРОЙКАТА КЪМ КАПИТАЛИЗЪМ И ЩЕ СИ ОБЯСНИШ МНОГО ОТ НЕЩАТА ЗА ФАЛИТА ОТ 90 ГОД. ВСЪЩНОСТ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАПИТАЛИЗМА ЩЕ СЕ СРИНЕ ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИСКАШ ИЛИ НЕ.
24
0
 
2
 
! Отговори
До Главен Прокурор н преди 11 години
ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА,г-н Цацаров!НЕЗАБАВНО!От периода 1986 г. до днес.РЕВИЗИЯ!На Илия Гунчев,Христо Минков,Ангел Писков,Лилко Бочев,Атанас Димитров,Иван Иванов,Христо Иванов и най-вече на Иван Стоенчев.Как е назначаван инж. Стоенчев? С конкурси или по партийна линия?Договорът му за управление на "ВМЗ" , сключен с държавата , при какви задължения от негова страна е ? Че защо инж. Стоенчев не си е подал оставката , щом с управлението си е довел "ВМЗ" до несъстоятелност ? Нали и той не получава заплата ? Откъде това благосъстояние ? Иван Стоенчев с "екипа" си е за затвора ! КЪДЕ СТЕ , ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР ???
23
0
 
1
 
! Отговори
кк преди 11 години
Най-напред трябва да си иде ГЕРБ-ерското *** Иван Стоенчев - Изпълнителен Директор. ГЕРБ направиха същата грешка, която се прави от 23 г. насам - който дойде на власт механически сменя Изпълнителния директор и си слага свой некадърник. Без никаква идея какво да се прави с това сложно предприятие. През последните 15 г. ако са трупани задължение след задължение, пред повече от половината на този период Иван Стоенчев е бил в ръководството. Защо си го сложиха пак?
22
1
 
0
 
! Отговори
asd преди 11 години
Такъв е метода за бандитска приватизация вече 20 години. Държавна предприятие се докарва умишлено до фалит, след което се изкупува на безценица от хора близки до власта. Така стотици хиляди останаха на улицата, а милиони бяха прокудени от страната си. Ние сме много търпелив народ, в гените ни е заложено, затова нищо не правим по въпроса. Жалко за хората от ВМЗ, тяхната съдба вече е предопределена. А Добрев е просто една кукла на конци работеща срещу сънародниците си.
21
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 11 години
Не г-н Добрев, инвеститорите не бягат от лошото финансово състояние на завода. Инвеститорите бягат от лошата икономическа среда. Нестабилна и несигурна поради некадърно управление.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КЪДЕ Е ----"ПуТКРЕПА" и КНСБ.......?НЯМА ГИ ,ЗАЩОТО СА НА ЗАПЛАТА ПРИ Бг-ПРАВИТЕЛСТВО,А ТАМ ИМА И .......БОНУСИИИИИ!
19
0
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
Дори и ГЕРБ ,да изчезнат след изборите,...КАПИТАЛИЗМЪТ ,НЯМА ДА СВЪРШИ ,А С ТОВА И ----ОЩЕ НОВИ СЪКРАЩЕНИЯ ЩЕ ИМА !БЕДНОТИЯ ДО ДУПКА ,....ТОВА Е КАПИТАЛИЗМА ,.....''КОЙ НЕ СКАЧА, Е ЧЕРВЕН "!ДЕРЗАЙТЕ ---Бг-***!
18
0
 
3
 
! Отговори
мислещ преди 11 години
Пък аз искам да попитам защо работниците не стачкуваха,когато не работеха и им се начисляваха заплати?Виняги при всички държавни предприятия Синдикатите вдигат стачки,когато трябва да се съкръщават работни места......а че няма за всички работа и щата е раздут това е пределно ясно!Всички са на ясно че няма пазар за военната индустрия!Защо до сега никой не стачкуваше за да се смени производството?Кой е длъжен да храни тези 3000човека ако те не работят?Хайде БСП да направи референдум.....дали да плащаме на работниците от ВМЗ!Съжалявам за тези хора...но съм сигурен че те отдавна знаят какво ги чака....
17
1
 
1
 
! Отговори
Генерал-Губернатор преди 11 години
Също така ми интересно къде по дяволите са отишли парите, както спомена един колега по долу, едно такова предприятие е не възможно да е губещо.
16
0
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 11 години
Държавните фирми стават губещи, когато някой иска да ги открадне. Демагогията няма как да оправдае този аксиомен факт. Защо 2000 души да остават без работа, като може да са 240?
15
0
 
0
 
! Отговори
12, преди 11 години
Ба, като гледам съдбата на приватизираните български фирми, май държавата управляваше не по- зле от частниците!
14
0
 
0
 
! Отговори
Генерал-Губернатор преди 11 години
Прекрасен пример за провелата се през последните 22 години приватизация на източване и докарване на предприятията до несъстоятелност. *** народ слаба държава и фактите са налице.
13
2
 
0
 
! Отговори
Лелее преди 11 години
Как предприятие, правещо оръжие, е губещо? Ето това да обясни наглото ***!!!