Кристалина Георгиева: Моля се за най-доброто, готвя се за най-лошото

Увеличихме инструментариума на МВФ в началото на кризата, каза тя
22 апр 2020 00:01, Анисия Иванова
64
Кристалина Георгиева: Моля се за най-доброто, готвя се за най-лошото
Снимка: БГНЕС

Научих се да се моля за най-доброто, но да се готвя за най-лошото. Това каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, в отговор на въпрос на Bloomberg TV Bulgaria по време на специален онлайн брифинг за избрани медии.

"Увеличихме инструментариума на МВФ още когато мислехме, че кризата ще засегне само Китай", обясни Гергиева. По нейните думи 100 млрд. долара са отлетели от развиващите се пазари, като желанието й е да види обръщане на тази тенденция.

Още по темата

Целия отговор на въпроса на Bloomberg TV Bulgaria как Кристалина Георгиева възприема сегашната си роля в контекста на това, че в ЕК е отговаряла за управлението на кризи, а сега влиза и в ролята на световен финансов пожарникар по време на едно от най-големите изпитания от създаването на фонда след Втората световна война, както и дали има всички необходими инструменти за осигуряване стабилността на международната парична система, вижте след 14-тата минута на видеото.

Междувременно в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова, д-р Магдалена Иванова, главен редактор в Bloombergtv.bg, обобщи картината на петролните пазари.

"За първи път в историята бе отчетен безпрецедентен спад в цените на петрола дълбоко на отрицателна територия. Доставките за месец май вчера заличиха абсолютно цялата си стойност", посочи Иванова

Тя обясни и причините за случващото се. "Основният проблем е, че в Центъра за дистрибуция на петролния пазар в Северна Америка, който се намира в Къшинг, Оклахома, запасите са се повишили с близо 50% до почти 55 млн. барела от края на февруари".

По думите ѝ пандемията от коронавируса е довела до безпрецедентна загуба на търсенето. "Международната агенция по енергетика предупреди в последния си доклад, че търсенето през април може да спадне с 29 млн. барела на ден спрямо година по-рано. Цените на петрола дълго време ще останат в много ниски диапазони".

Тя подчерта, че само пандемията или само ценовата война между Русия и Саудитска Арабия са достатъчни да разклатят енергийните пазари. "А ние сме свидетели на двете неща едновременно. Вирусът започна да изяжда търсенето от различните части на света. А Русия и Саудитска Арабия започнаха да изпомпват рекордни обеми петрол и се стигна до там, че той няма къде да бъде съхраняван".

Тя каза още, че във фокуса на пазарите тази седмица е срещата на върха на ЕС, на която се очаква да съгласува спасителния пакет за икономиката. "Най-важното за трейдърите е дали европейските лидери ще се договорят да има съвместни коронаоблигации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знам защо ми доста антипатична тази жена !някак си лицемерна ...и искуствена ми идва...глдах вчера едно нейно изказване на български език....доста искуствени мимики ...жестове...и дори изразите и бяха доста ....фалшиви ...голям фалш лъха от нея просто изказвам мнение ....
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееей ора има и една убава новина , Ариана се е пуснала с истинска коса .
23
1
 
14
 
! Отговори
Novus ordo преди 4 години
Бензинът ще е безплатен, ама въздухът ще 5 лева за литър.
22
2
 
13
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Сталинке ,Сталинкеее ...на кой му пука за какво се моли една дърта комунистка?
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как нема да се молиш , заплатата ти е най малко 50 евра на месец ,добро или лошо все тая.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП са зло и трябва да бъде спряно.. начело е К.Нинова агент на Русия и др членки на СССР . мисли само злото за България. Държавна изменничка
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За най-лошото да се готвят тия къде ще го отнесат, а от тия от "Олимпа" - само популизъм, яхнали властта/кинтите се мислят за богове...
18
2
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
капиталист олигарх политик министър банкер емпатия не чуства 100 кожи ще ви издерат
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мафията - бсп свърши, свитнахте М.Цветков - много кадърен чоевк и сега се радвате , че не ви е разобличил с последния си материал Винпромци..
16
1
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Имам някой актуални питания към ,,топ икономистите на мафията герб,, .Обаче не ми са иска да им отварям очите та да продължават да учат недоносчетата в университетите че живеем в идеален свят .Та после тия изрязани мозъци да управляват България ;)
15
6
 
5
 
! Отговори
Древно зло преди 4 години
Климатичните промени са събудили древни вируси криещи се във ледовете затова ви държат по домовете с надежда климата да се оправи. Ебола, Ковид-19, Свинска чyма и подобни това са щамове, които са били съхранени във ледовете, които се топят сега и са пренесени от птиците или рибите и морските течения. Cкоро няма да се оправят нещата, пък може да излязат и още неща изпод ледените шапки.
14
9
 
5
 
! Отговори
game1 преди 4 години
Не й вярваме, но е доооста по-добре в сравнение с Радев, а Нинова и Станишев, дори не ги слагам..
13
1
 
11
 
! Отговори
Кумка преди 4 години
Ааа, ти си винаги готова с огромните имоти и пари, които имаш, също като ленинчетата - сталинчета " Винаги готови".
12
2
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Криза имаше и преди вируса. При ниска цена на петрола се засилва долара защото се попълват резерви ,но след това при това ниско потребление кво ще стане ?Златото е надценено и могат да се направят доста пари но не много законно .Там зависи и ония от гей 20 кво са се разбрали. А кво ще правим с фалиралите банки в Европа ??? И къв е смисъла да се поддържат тези монополи?Положението не е толкова розавоо колкото ни втълпява тая .Даже Тръмп фалира. А в ЕС няма начин да се наливат пари през кредити
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз как се моли , дали може се прекръсти правилно ?
10
6
 
7
 
! Отговори
Въххх преди 4 години
Кумунистическия рептил и мозък ръси,но Тръмп утрепа COVID-19Тръмп спря финансирането на комунистическото СЗОДиректорът на Световната здравна организация (СЗО) е НАСИЛСТВЕН ЕТИОПСКИ КОМУНИСТ
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
червени тролчета ... вече ви падна цената за коментар , кристалина си разцъква , а вие плачете...
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая се чуди кой да прецака с кредити в долари, за да получи бонуси и дивидент. Продажна .....
7
2
 
9
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
Аз па вече почнах да се усъмнявам колко случайно е настъпването на Коронавируса и идването на власт на Кристалина Георгиева в МВФ и не на последно място тези невиждани до сега връз бързи реакции по отпускане на кредити. СлОчаеност ?!?
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великия Запад пак ли е на смъртния си одър, стрината ще спаси Великия Запад от коронавируса и радиацията. После със генерал Мугафчийски дружно ще тропнат едно хорце пред Великата китайска стена.