Скок на цените по морето, колко ще струва цацата това лято

С 15-20% е по-скъпо е вече във Варна
245
Скок на цените по морето, колко ще струва цацата това лято
Снимка: БГНЕС

15-20% по-високи цени в сравнение с миналото лято във Варна. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток на горивата на основните продукти. Ресторантьорите обясняват, че са поставени в ситуация, в която от една страна се страхуват да не загубят клиентите си, но пък от друга страна могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети.

Сметките за електричество са три пъти по-високи в сравнение с тези от миналото лято, обясняват ресторантьори. Драстично е увеличението и на всички основни продукти, което принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее.

"Стремим се увеличението да е възможно най-ниско и поносимо за клиентите, защото те са най-важни за нас и без клиенти няма да има сезон", каза Ивайло Златев, управител на ресторант пред bTV.

С цените от миналата година ресторантьорите на практика ще работят на загуба. Конкуренцията е в това кой ще ги увеличи най-малко.

В китно ресторантче на брега на река Камчия, в близост до плажа класическата комбинация струва: пържена цаца – 7 лева, порция пържени картофи – 5 лева, наливна бира – 3 лева. Така общата ни сметка е 15 лева
Малко по-скъпо е на плажната алея във Варна, където цацата се предлага средно за около 10 лева на порция.

Пърженият сафрид струва 13-15 лева, цял печен лаврак се предлага за около 25, а калканът е между 30 и 40 лева.

"Започваме този сезон доста несигурни. За съжаление увеличението на цените е между 15 и 20%. Като тук мога да кажа, че в пъти повече са се увеличили продуктите. И въпреки нашето нежелание да увеличим цените, няма как да не се случи, трябваше да се направи", казва Зорница Василева, която е управител на ресторант.

Пред старта на летния сезон в бранша има много неизвестни и войната в Украйна е една от тях. Освен това, опасенията са от нов скок в инфлацията, който ще ги принуди отново да качат цените.

Родните туристи навярно ще имат основен дял по родното Черноморие през това лято предвид, че със сигурност няма да има летовници от Русия, Украйна и Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: морецениварна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
18
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ преди 2 години
Ако ходите на БГ Хотел , питайте дали има Бежанци от Украйна .Иначе рискувате да ви развалят почивката с Крясъци и Пиянски Истории - особено от избягалите Мъже .
41
4
 
23
 
! Отговори
НАШЕНЕЦ ЛАЖЕТЕ СЕ преди 2 години
ДЪЛБОКО .НА МОРЕ НЯМА ДА ВИ ДОЙДА ДА ВИ ЯМ ЗЛАТНАТА ЦАЦА ЩЕ СИ СТОЯ НА СЕЛО НА ЯЗОВИРА ХЕМ ЩЕ СЕ ПЕКА ХЕМ ЩЕ СЕ КЪПЯ ,ХЕМ РИБА ЩЕ СИ ЛОВЯ И ВСИЧКО ТОВА ЧИСТО БИО И БЕЗПЛАТНО МУТРИ НЕКА ВИЕ ЯД.
40
4
 
27
 
! Отговори
Зулу преди 2 години
Съвет и за Варна как да ви излезе евтино вечерята на моренцето- купувате си пица дюнер сандвич или пържена риба от магазинчето плюс биричка Отивате на Морската гара има удобни пейки сядате и сте вие. Аз не смятам да плащам за порция цаца пържена с незнай какво и да оставя 30 лв минимум
39
3
 
27
 
! Отговори
Пенчо преди 2 години
С парите за тая порция ,ще отида 7 дни на пет звезден хотел в Турция - ол инклузив и ще се чувствам като ЧОВЕК ,уважаван и глезен.
38
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото много роднини на бежанци ще вземат отпуска и ще идат при тях. От 100 000 ще станат 400 000. Който иска да е близо до тях, да ходи.
37
3
 
35
 
! Отговори
Свърши тя преди 2 години
Спрете се с този сезон. Черно море не става да привличаш чужденци. В Турция на него само ловят риба! Било е по соца, защото лагера е нямал топло море. Дотам. Никой няма да дойде за двата месеца сезон, да го оберете за лоша услуга. Има Турция, Гърция, Африка, екзотика. За нас, да ходим да се разхладим - става. И престанете да мрънкате на държавата как не ви помогнала. Кой ви е карал да застроите все едно на Китен и слънчака ще се стече света? Събаряйте.
36
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отглеждайте си бежанци. Те и рашките лятото ще донесат войната и там. Ще има бум бум. Никакво море
35
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите вече се адаптираха. Сега ще има кока, разврат и СПИН, хазарт, престрелки и убийства по родното Черноморие с нашата мафия. Лично не ходя. Да спя с мисълта, че заради мафията може да взривят хотела. Който иска да ходи
34
10
 
14
 
! Отговори
указ преди 2 години
от продулжаваме промяната предлагат бардаците по черноморието да се кръстят" героините на украйна"
33
3
 
38
 
! Отговори
Несебърлия преди 2 години
Сега ще ви дам съвети как да ви излезне евтино. Купувате си чадър и шезлонг, една хладилна чанта, пълнете я с бирички, сандвичи. Намирате паркинг безплатен, все още има , отивате на плажа и си гледате кефа. :)
32
2
 
52
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Тия са като такситата в софия... Колкото по-малко работа имат - толкова повече избиват с цените, което води до още по малко работа и оборот- става омагьосан кръг, ама как да обясниш на гання, че в криза цените се налаяват или поне не се вдигат, а се разчита на оборот при минимална надценка.като им свалиха ддс те кво?!? Пак дигнаха цените. Мн се радвам-да ги вдигат още и да фалират час по скоро.Да бутнем бетоните коптори по морето.
31
7
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Да свикнали да, мутирали са. От телата радиацията се пренася по стените, по леглата, по всичко. Ако искаш да светиш, ходи на Черно море, твоя си работа
30
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какви ни интересува нас нормалните хора какви са цените по българското море?! Никой нормален българи не се опитва да почива на българското море.
29
1
 
38
 
! Отговори
ДДС 9 % ? преди 2 години
Е нали за това им свалиха данъка, за да намалят цените !? Хубава работа ама ..
28
9
 
3
 
! Отговори
Im-дртiйУайТБ0Й! преди 2 години
Не нам - за цацата, мацата, мрянката и пр. рибоци, но пък знам, че вече имам своевременно осигурен готин разтоварващ неврата и стресса перфектен ОЛ-ИНклузив... за съответната бала пари на хубавия ни Китен 4ерноМориски басейн, и изобщо нема да се притеснявам за капанчета, кафанчета, таверни, ристоранти и прочее кръчми и жулещи по джоба на бг-на крадливи свадливи айдуци от съвременен вид и мащаб... Винаги има изход и той е, че не винаги скъпото е тъй скъпо, както си мислят някои от нас
27
4
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Чети щом не си чул. ВСУ отдавна да интегрирани в НАТО. От Румъния и България им дават инфо от базите за дислокация на армиите. Възможността за бомби по черноморието е реална. Кой от запад ще иде там като турист, все едно да иде в Афганистан
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това лято ще е първото в което ще се усети промяната
25
10
 
17
 
! Отговори
Супер преди 2 години
То кой нормален човек ще им ходи на това море. Освен феновете на "възраждане". Те са си от Варна. Затова обявете цените само в рубли.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем с вдигането на цените! След промяната сме най богатите в света! А корнелия е милиардерка хахахаххаххххахахахаах
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешка: ще е пълно с украинци! Ама те няма да си плащат!

Спонсорирани публикации