Наш военен завод започва да прави дронове камикадзе

Безпилотните машини ще се сглобяват в "Цар Самуил" в Костенец
2 юни 2024 11:25, Петър Бойчев
118
Наш военен завод започва да прави дронове камикадзе
Снимка БГНЕС

В държавния холдинг "Терем" започват да правят дронове камикадзе. Безпилотните машини ще се сглобяват в завода "Цар Самуил" в Костенец, който ще произвежда боеприпасите за тях.

"Става дума за малки дронове,  които ще поразяват цели с помощта на осколъчен или кумулативен боеприпас.  Наричаме ги камикадзе, защото тяхната цел е да унищожат противника, без възможност да се връщат", обяснява директорът на холдинга Калин Димитров в интервю за в. "Българска армия".

Безпилотните апарати ще струват 2000 лева, а ще могат да унищожават танкове, струващи 10-15 млн. евро.

Първоначално "Терем" ще сглобява дроновете с части, доставени основно от внос, а постепенно ще преминава към собствено производство на компоненти и ще търси български партньори. Българска фирма например ще доставя батериите, част от електрониката също ще е местно производство.

Опитът от войната в Украйна показва, че към ударните  дронове най-често се прикрепват обикновени боеприпаси. "Терем" планира производството на муниции, специално пригодени за безпилотници. Научно-развойно звено ще работи по създаването на т.нар. умни боеприпаси, както и на различни модификации дронове.

Най-евтините бойни дронове дронове могат да носят и пускат гранати и други леки боеприпаси. По-горен клас са бързите FPV дронове, които носят РПГ ракети с тегло около килограм. По-висок клас са "кръжащите муниции" - дроновете камикадзе, които поразяват бронирана техника. По-мощната им версия може да се ползва за атакуване на сгради и укрепления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от Страната
Тройно увеличение поискаха в Пловдив шофьорите на такси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами начи ще му нашият една-две ракети като му дойде времето и е готов :)
66
2
 
12
 
! Отговори
Искаме мир преди 3 седмици
Възраждане или война - изборът е ясен! Бюлетина 12!
65
0
 
15
 
! Отговори
тТт преди 3 седмици
Супер далаверка... Купуват китайски дрон за 100 евро, прикрепят бойната част за още 100 евро, общо 200 евро, хайде, нека да са 300 евро и ги "подаряват" на укропите за 1,000 евро, разбира се за тях ще платят американците и ЕС, остава ви чиста печалба от 700 евро. И така, само за 1,000 дрона печалба от 700,000 евро и то за по-малко от месец!!!!!!!! Та, кой печели от войната в Ук.???
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да и че подара дроновете н Украйна ))),зелето с тия 100 милиарда от сащ и ЕС бая дрога че си купи)))
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хи-хи! Много хубава реклама, бе! 2000 лева, всеки ще може да отдели, ако иска да унищожи някого, ей тъй! Кеф ти автомобил, кеф ти къща ... Вчера разглеждах една пластмасова закачалка за пране, да не би от там да сте взели конструкцията? Беше на промоция - 1,99лв, голяма печалба ви очаква "държавният холдинг". Да не се задавите само?
62
1
 
4
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 седмици
Прекрасно. За да има мир,трябва да си въоръжен много добре и винаги в бойна готовност.
61
1
 
7
 
! Отговори
Пуржо преди 3 седмици
Ще има пазар. Евтини са, ефективни и изискват малко и лесно обучение за работа с тях. Все още сме добри в производството на конвенционални оръжия.
60
5
 
8
 
! Отговори
даааааа бе!! преди 3 седмици
Имам чувството, че тия с някакви експериментални наркотици се друсат и то ЯКО! Вижте кой да е сайт за дронове. Що-годе нормален с полет 45 мин. струва 12 к лв. И това го изминава без допълнително тегло. Какво ще е това чудо, което да може да носи нещо по-тежко от пиратка и ще струва 2000?!?! И какви са тия глупости "ще"? Покажете един прототип. Няма, нали? Защото пак ни будалкат някой да вземе една купчина пари, после да вдигне рамене и да каже "ми не става".. Шашма отвсякъде. Къде е прототипът?
59
2
 
3
 
! Отговори
Долно банщик преди 4 седмици
 Поразителна аналогия със стихотворение Работник - Николай Гумильов - 1916г. Той стои пред огнена ковачница, Нисък старец Мирен поглед и изглежда покорен От мигането на червенакави клепачи. Всичките му другари подзаспаха Той е единственият, все още буден: Той сглобява дрон...
58
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще правим някакви сглобки като филиал на западен завод, защото евтина работна ръка. Да не би да правим разработки, инженерна мисъл? Ще се учим да запояваме части. Отдавна нямаме конструктуоски бюра и собствени патенти. Като чета такива статии и ми става тъжно за нас си.
57
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БЪЛГАРИЯ ОТ КАК Я ИМА ПРАВИ САМО ГРЕШНИ НЕЩА.
56
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво, трябва да натрупаме опит в производството на такива дронове!Състоянието на нашата армия налага развитието на точно такова оръжие, защото са идеални за водене на асиметрична война.
55
16
 
8
 
! Отговори
Ша трепем преди 4 седмици
Путинисти с тях.....
54
12
 
16
 
! Отговори
Само дано... преди 4 седмици
Тези дронове камикадзе само да не гръмнат завода и или дай Боже и парламента... Ако ги харизваме на укрите ще сме легитимна, вражеска мишена на рамките. И тук ще сме пак с късата клечка.
53
3
 
4
 
! Отговори
ДО 41 преди 4 седмици
Да, колкото Киев падна за 3 дни, та това се изтърка, вече няма как да има победител в това безумие, колкото и едните и другите се тупат в гърдите.
52
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Погледнете колко държави се включиха в битката срещу Русия и само губят пазари и позиции от тази си зловредна бедност. Кой е спечелил от това, че иска да напокости на Русия? Бъдете така любезни да обясните поне една полза от русофобията? Тепърва последствията за ЕС ще стават все по-катастрофални. Не броя САЩ. Те много добре си направиха сметката как да елиминират Европа, сега обаче не знаят какво да правят с Китай, че там е много по-сложно.
51
17
 
14
 
! Отговори
До 52 преди 4 седмици
Никой не иска да владее Русия особено цялата, едни китайски братя искат източната част едни брадати братя искат Кавказ и така но Запада не иска нищо от Русия освен ресурси, които си купуваше на добра цена преди тъпотията на Путин, а Русия е побеждавана . Самия провал на превземането на Киев в първите дни на офанзивата е загуба, Русия нищо не печли от цялото това братоубийство което правят в Украйна и всички го разбират но пусто ЕГО, не дава на правилните хора да спрат това безумие
50
7
 
14
 
! Отговори
До49 преди 4 седмици
А кога България ще почне да прави нещо, защото за сега нищо не прави.
49
4
 
6
 
! Отговори
Гризел преди 4 седмици
Държавите и военните са отживелица.Вместо да пазят и да бъдат оръдие на правдата и сигурността,те грабят и подтискат.
48
18
 
13
 
! Отговори
До 52 преди 4 седмици
В Русия етническите руснаци са 10%. В големите градове. Ненавиждат Путин. А мнението ти на беден неграмотен русофил не вълнува никого. А и никой не се интересува от авcтpaлипитеците, населяващи руската пустош. Там няма нито ресурси, нито нищо. Само бедни водкаджии. А голташка Русия е на 2 шамара живот, ако НАТО се намеси