Собственици на фотоволтаици пред фалит, излизат на протест

Проблемът ще рефлектира и върху банковия сектор
Обновена: 26 юни 2024 10:37 | 26 юни 2024 09:01, Анисия Иванова
30
Собственици на фотоволтаици пред фалит, излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Собственици на фотоволтаични централи излизат на протест край плевенското село Ясен. Те ще затворят главен път Русе – София, при детелината на село Ясен, от 9.00 до 9.20 часа. Организатор на протеста е Националното сдружение на собствениците на фотоволтаични централи, съобщи БНР.

Велин Богданов има такива централи, помага и на други да ги изграждат. Той е един от организаторите на националния протест.

"Недоволството е против високите цени на балансиране. Цените за баланс и небаланс са почти равни. Те са по-високи от прихода, който има от централите – нова методика на КЕВР, въведена от първи май", обясни той.

По думите му най-уязвими са собствениците на малки централи.

"Освен цената за небаланс, собственикът трябва да плати също и счетоводни разходи, осигуровки и разходи за пренос по мрежата. Почти всички са пред фалит.

Ако тази методика не се промени и парите не се върнат със задна дата, тези, които са на кредит, със сигурност ще фалират. Другите трябва да подпомагат централите със странични средства".

Проблемът ще рефлектира и върху банковия сектор, предупреди той.

"Ако няма решение на проблема, следващият протест ще бъде пред КЕВР".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: фалитсоларни системи
Още от Общество
Бял хляб, типов и "Добруджа" може да изчезнат от 1 юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
17
 
! Отговори
Енергото преди 2 дни
Никой не ви е карал фотоволтаици да правите, да бяхте засадили домати.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като правихте пачки не протестирахте!!
28
0
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 2 дни
Дявола на може да се е.....бе.
27
0
 
16
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 дни
Тези фотоволтаични централи са една от причините да затопляне на климата. Под тях се развива висока температура и трева не расте.
26
0
 
20
 
! Отговори
Do 22 преди 3 дни
Като е логично при свръх пройзводство да има по-ниски изкупни цени, тогава Електрохолд да направят тока за крайния потребител на обяд 2 стотинки. Не производителите са рекетьори, а ЕРП-то.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз имам ФЕЦ на покрив на жилищна сграда. Съгласен съм, че обработваема земя не трябва да се използва за ФЕЦ. Така или иначе производителите са прецакани без значение къде ще се направи ФЕЦ.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тарикати и връзкари, почти всички, изкупили селски пасища и променили тяхното предназначение. За това е виновна Държавата. Градските индустриални зони приличат на бунища. Можеха да ги отдават на концесия, да възстановят инфраструктура, озеленяват и слагат фотоволтаици там. Можеше да слагат фотоволтаици на площадките на ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ! Системата щеше да бъде балансирана при източника! Пропаднала Държава с алчни политици.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ганчаката си правеше тънките селянссски сметки. Жъ нафърлям панелите на двора и после западните ни партньори жъ ми плащат цял живот... :):):)
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Естествено че по обяд електричеството от слънчеви панели ще е най-евтино. Особено лятото. Въпросът е че когато има пиково потребление слънчевите панели не работят и трябва да се произвежда скъп ток от въглища. Следваща схема ще бъде водно-електрическите язовири-батерии, които ще напомпват вода по време на проиводствени пикове, но това е много неефективно с големи загуби.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В цялата ситуация прецакани са производителите от ФЕЦ и крайните потребители. От едните Електрохолд изкупува на безценица. На другие продава скъпо и увеличава цените. Електрохолд винаги печели, всички други губят.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Реално в момента ФЕЦ работят по-евтино от АЕЦ Козлодий. Един киловат на свободния пазар в обедните часове се изкупува на една стотинка или по-малко. Има случай в който 1МВ/h се изкупува за 20ст. (0,20лв.). Това са данни който лесно може да проверите. Това не е шега.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз имам ФЕЦ 10kW в София. За май месец произведох 1MW/h енергия и получих 40 лв от Електрохолд за произведения ток.
18
1
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 3 дни
Това се очакваше. Няма как всички да създават фотоволтаици и да печелят. За съжаление слънчевите панели също имат срок на годност, а след това трябва да се подменят. Предполагам, че в скоро време ще затварят пътя и инвеститорите на имоти, които си "спасиха" парите с покупка на имот.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Поредните неуспели рекетьори!!!!
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
съсипаха я тая държава тия фотоволтерористи - съсипаха земята, съсипах екологията, съсипаха цените на енергията - абе да си го кажем направо - ни зелено, ни евтино
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Let's dream it, we'll dream it for free, free money
14
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
При положение че целият им бинес е базиран на субсидии и тези хрантутници богатеят на наш гръб, да протестират, че не са им достатъчно големи печалбите, е върха на безсрамието. Да разпродадът оборудването на някой балък в Западна Европа, а земята да се върне в вксплоатация. Срамота е на много места където е имало ниви върху чернозем сега да стоят фото-панели.
13
2
 
23
 
! Отговори
бай Колио преди 3 дни
ахха - а ни лагъха да слагаме фотоволтаици - аре чао зелени нещастници
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тия неща се балансират с ПАВЕЦ. А ние нямаме много. Ако каквито имаме ги изпотрошихме.
11
0
 
26
 
! Отговори
али преди 3 дни
1.Взимаш кредит 2.Построяваш си централа, слънцето ти плаща кредита за 3-4г. И след това имаш достатъчно пари да си изкараш останалата част от живота си под слънцето на различни световно известни курорти.... Да ама не ....Няма толкова лесен живот, ако всички жевеем така ? кой ще работи ? хмм...