Наш военен завод започва да прави дронове камикадзе

Безпилотните машини ще се сглобяват в "Цар Самуил" в Костенец
2 юни 2024 11:25, Петър Бойчев
118
Наш военен завод започва да прави дронове камикадзе
Снимка БГНЕС

В държавния холдинг "Терем" започват да правят дронове камикадзе. Безпилотните машини ще се сглобяват в завода "Цар Самуил" в Костенец, който ще произвежда боеприпасите за тях.

"Става дума за малки дронове,  които ще поразяват цели с помощта на осколъчен или кумулативен боеприпас.  Наричаме ги камикадзе, защото тяхната цел е да унищожат противника, без възможност да се връщат", обяснява директорът на холдинга Калин Димитров в интервю за в. "Българска армия".

Безпилотните апарати ще струват 2000 лева, а ще могат да унищожават танкове, струващи 10-15 млн. евро.

Първоначално "Терем" ще сглобява дроновете с части, доставени основно от внос, а постепенно ще преминава към собствено производство на компоненти и ще търси български партньори. Българска фирма например ще доставя батериите, част от електрониката също ще е местно производство.

Опитът от войната в Украйна показва, че към ударните  дронове най-често се прикрепват обикновени боеприпаси. "Терем" планира производството на муниции, специално пригодени за безпилотници. Научно-развойно звено ще работи по създаването на т.нар. умни боеприпаси, както и на различни модификации дронове.

Най-евтините бойни дронове дронове могат да носят и пускат гранати и други леки боеприпаси. По-горен клас са бързите FPV дронове, които носят РПГ ракети с тегло около килограм. По-висок клас са "кръжащите муниции" - дроновете камикадзе, които поразяват бронирана техника. По-мощната им версия може да се ползва за атакуване на сгради и укрепления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от Страната
Тройно увеличение поискаха в Пловдив шофьорите на такси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
12
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
Тази информация е лишена от важни детайли.Искам да знам откъде ще бъдат вкарвани части и дали Турция и Китай имат някакво участие в това.
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Безпилотните апарати ще струват 2000 лева, а ще могат да унищожават танкове, струващи 10-15 млн. евро. ... супер.. значи са срещу натовските и краварските танкове.. руските са в рубли и тия дронове не са срещу тях..
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Росия като приемник на ссср трябваше да удари завода със ракети Калибър с Ядренна микро бойна част, защото завода навремето е строен от тях.
4
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво и пращай в Украйна да се използват срещу Русия
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А на едно такова просто нещо немаме ли инжилери да го проектират ? Щот не дуго а са две пръчки на кръст с четири маторчета.Съответното управление не можем да направим защото нямаме такива заводи за електронни компоненти.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нали други дронове щеше да било да почва ? Сглабячи на ишлеме.
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кво ли няма да направят щом е за укрите, нещо за българите да направят обаче.