Светът върви към "война за храна и вода"

Богатите страни имат буферни запаси
26 юни 2024 19:00, Инна Ангелова
241
Светът върви към "война за храна и вода"
Снимка: Pixabay

Светът ще се озлоби до толкова, че ще се стигне до “война за храна” в резултат на климатичните изменения и геополитическото напрежение. Това са все фактори, намаляващи доставките на важни хранителни суровини. Предупреждението е на един от най-големите търговци на селскостопански стоки в света - Olam Group, съобщава Financial Times, цитиран от БНР.

Съни Вергезе е изпълнителен директор на Olam Agri и споделя: "Водили сме много войни за петрола. Ще водим по-големи войни за храна и вода”.

Говорейки на потребителската конференция Redburn Atlantic and Rothschild миналата седмица, Вергезе предупреди, че търговските бариери, наложени от правителствата, които се стремят да укрепят местните хранителни запаси, са изострили инфлацията при храните.

В анализа си, Вергезе споделя, че през 2022 година, когато започна военната инвазия в Украйна, големите търговци на селскостопански стоки са реализирали големи печалби. Въпреки това, те бяха обвинени в изостряне на инфлационния проблем с цените чрез увеличаване на надценките с цел повишаващи се печалби.

Вергезе обаче твърди, че повишената ценовата инфлация на храните е отчасти резултат от правителствена намеса. “Разпространението на нетарифни търговски бариери през 2022 г. в отговор на войната - 1266 търговски бариери, наложени от 154 държави, според неговите данни - е "създало преувеличен дисбаланс между търсенето и предлагането", отбеляза той.

Вергезе даде пример с по-богатите страни, които натрупаха излишъци от стратегически цени, а това доведе до повече търсене и съвсем нормално до по-високи цени. "Индия, Китай, всички имат буферни запаси. Това само изостря глобалния проблем", посочи той.

Пандемията от коронавирус също беше сериозна предпоставка за повишаване на цените, но скочиха още по-рязко след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като някои износи на зърно и торове бяха блокирани заради военния конфликт. Това задълбочи продоволствената несигурност в по-бедните страни и постави потребителите по целия свят пред криза на разходите им за живот, отбелязва финансовото издание.

Пример е Индонезия, която още през 2022 година забрани износа на палмово масло с цел да защити местния пазар. Индия също наложи рестрикции върху износа на определени видове ориз в опит да ограничи нарастващите цени на вътрешния пазар преди парламентарните избори, след като мусона буря наруши производството и предизвика опасения за недостиг на доставките.

"Това беше точно грешното нещо. Ще виждате все повече и повече от това", отбеляза Вергезе.

Обръщайки се към въздействието на изменението на климата върху глобалните добиви, Съни Вергезе призова събранието на ръководители на потребителската индустрия, включително шефовете на Coca-Cola и Associated British Foods, да "се събудят" и да предприемат повече действия по отношение на изменението на климата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: водаценисвятхрана
Още от Избори 2024
Костадинов: Искаме третия мандат за да съставим широк кабинет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
12
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 дни
Важното е да се изсипват мирд на зелениий да стреля по плажове. Като фермерите протестираха пред прозорците на М ърсула влюбената, ес си седна на ушите, докато се къпе по 8 мин. После идва онова " ограничено ползване", германия , напр. Приоритети. Че и пак я избраха, доказано в конфликт , заради ваксинките на мъжа и, които тя продаваше
20
1
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 дни
Важното е да приемем всички без шанс в ЕС! Място има.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Баба Ванга още преди 60 години го беше казала " Питейната вода до 100 години ще бъде по-скъпа от златото." Натам отиваме.
18
0
 
20
 
! Отговори
Игра на полове преди 4 дни
Най- големите запаси на сладка вода са в Русия + езерото Байкал+ обработваеми почви до без край. България също плодотворни почви, реки и рекички, герани във всяка селска къща. Е как няма да искат да ни унищожат?
17
1
 
16
 
! Отговори
Мързи ги просото преди 4 дни
В България ако започнем да управляваме правилно земята можем да изхранваме 500 милиона души. Всеки може да обиколи страната и да види колко неефективно се управляват ресурсите в момента. Нито земята нито водните ресурси се управляват правилно. Та ние дори нарязахме напоителните системи и голяма част от язовирите са оставени на самотек да се рушат. Има и огромни загуби от старите пробити водопроводи в някой градове над 60%. Селата са обезлюдени. Няма ферми, няма животни. Това е огромен потенциал.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 15. Че пък кой ще казва къде кой колко да се плоди ? Че къф е да казва тая работа ?
15
2
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 дни
ОТГОВОРЪТ НА АФРИКАНСКАТА,АЗИАТСКАТА И ЛАТИНОАМЕРИКАНСКАТА ВОЙНА ЧРЕЗ ОКУПАЦИЯ НА ЕВРОПА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЯСЕН И ТОЙ Е ДА СЛЕДВАМЕ ПОЛИТИКАТА ЗА ЕКСТЕРМИНАЦИЯ НА АРАБИТЕ НА ВЕЛИКИЯТ НАШ БЕНИЯМИН НЕТАНЯХУ! ВСИЧКИ НАШЕСТВЕНИЦИ ТРЯБВА ДА ГОРЯТ В АУШВИЦ и КРЕМИКОВЦИ !ОСВЕН ТОВА ВСИЧКИ МОХАМЕДАНИ,КОИТО СИ ГЛЕЗЯТ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ С ПЛИСКАНЕ НА ВИДА ЗА ОТКЛЕПВАНЕ НА ФЕКАЛИИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ПИТЕЙНА ВОДА.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 11. Къф глад. Търгашите изхвърлят храна да нахранят още 3-4 планети. Пак става въпрос за пари.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
На световно ниво, трябва да се обсъди популацията на някои народи! Създават много деца, които нито могат да изхранят, нито изучат, а да не говорим за лечение! И изобщо човешката популация се е увеличила много,за тези хора трябва храна,а източниците намаляват!
12
1
 
9
 
! Отговори
Зеледа Сделка преди 4 дни
това е - Бургер от Лебарки - Деликатес от Брюксел!
11
2
 
5
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 дни
У Кауфланд има всичко - само пари да имаш :))).......МАРКОФ ШЕ СТАА РЕКЛАМ ФЕИС НА КАФУЛАНДА БУТА СТУИШКО !
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"някои износи на зърно и торове бяха блокирани заради военния конфликт" - През последните месеци Германия увеличи вноса на торове от Русия с 900%.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами нищо чудно и това да стане. То не може вечно да раждаш по 10 деца и да ревеш, че няма манджа и някой е длъжен да те изхранва на ниски цени. Като настане глад, популацията в някои континенти сама ще се регулира и/или други държави ще я регулират насилствено, ако тръгне да воюва.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пълен абсурд е да се твърди че има недостиг на храна и вода. Планетата без проблем може да изхранва дори 100 милиарда души и пак ще има огромни излишъци.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Трябва да се садят дървета, не само да се секат и да се слагат безумните перки. Някога на Петрохан се сечеше, но пък и много се засаждаше. Няма мислещи хора, само печалбари.
6
1
 
10
 
! Отговори
EEEE eee E E E преди 4 дни
И замириса на американско аташе в Киев!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Няма да се наложи, политиците се грижат да не минаваме критичните 10 милиарда души.
4
1
 
6
 
! Отговори
Tенгри кан преди 4 дни
Килл дъ Ротшилд!
3
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 дни
застрояването на градовете пожарите по горите всичко това води до промени вклимата и от там липсата на вода в бъдеще вместо бетон да се садят дървета ихрасти електр коли и гр транспорт не вземем ли мерки сега и веднага иднитепоколения ще имат големи проблеми
2
0
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 дни
ОТГОВОРЪТ НА АФРИКАНСКАТА,АЗИАТСКАТА И ЛАТИНОАМЕРИКАНСКАТА ВОЙНА ЧРЕЗ ОКУПАЦИЯ НА ЕВРОПА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЯСЕН И ТОЙ Е ДА СЛЕДВАМЕ ПОЛИТИКАТА ЗА ЕКСТЕРМИНАЦИЯ НА АРАБИТЕ НА ВЕЛИКИЯТ НАШ БЕНИЯМИН НЕТАНЯХУ! ВСИЧКИ НАШЕСТВЕНИЦИ ТРЯБВА ДА ГОРЯТ В АУШВИЦ и КРЕМИКОВЦИ !