Ретро мотриса ще се движи всяка събота през август от София до Банкя

Цената на билета в двете посоки е 30 лв.
25 юли 2024 13:23, Петър Бойчев
16
Ретро мотриса ще се движи всяка събота през август от София до Банкя
Снимка БГНЕС

Специална ретро мотриса ще пътува всяка събота през август по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София, съобщиха от БДЖ. Влакът ще се движи по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря.

Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния превозвач. Произведена е през 1960 г. в Австрия с изключително модерно техническо оборудване и обзавеждане за времето си. До 1994 г. е използвана за пътувания на представители на правителството. В момента се използва за наемане от клиенти за частни пътувания, както и за заснемане на филмови продукции и клипове.

С мотрисата ще бъдат организирани по две пътувания на ден в събота през август от Централната гара в София до Банкя и в обратното направление. Първото пътуване ще бъде с час на заминаване в 08:30 ч. от София и пристигане в Банкя в 08:55 ч. В обратното направление влакът ще отпътува от Банкя в 16:20 и ще пристига в София в 16:45 ч.

Второто пътуване ще бъде с час на тръгване от Централна гара София в 09:40 ч. и пристигане в Банкя в 10:05 ч. и обратно от Банкя в 18:15 ч. с пристигане в София в 18:39 ч.

За пътуващите с мотрисата е предвиден целодневен престой в курортния град с възможност за повече време за разнообразни занимания. Освен обновената Централна минерална баня в града с красивата ѝ архитектура и прекрасния градски парк, посетителите на Банкя с ретро влака ще имат достатъчно време за организиране на пикник, прохладна разходка в Люлин планина по „Пътека на здравето", която започва своето начало от центъра на града или да се насладят на слънчевите летни дни в някой от градските минерални басейни. За пътуващите с влака са предвидени преференциални условия при посещение на базара на производителите в града, информират от БДЖ.

Цената на билет за пътуване на възрастни и в двете посоки е 30 лв. с включено запазено място. За децата до 10-годишна възраст билетът е 15 лв., съобщи БТА Билетите и запазени места за пътуване с атракционната мотриса могат да бъдат закупени онлайн и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ретро мотриса?! То цялото БДЖ е ретро. Ретрото на цяла Европа.
11
0
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Ако по пътя не се запалва, не дерейлира, не сгазва стадо крави и 2-3 авомобила, ще бъде скучно, няма да се кача и да дам 30 кинта без екшън.
10
0
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Те , не са ли всичките ,,ретро" ?!
9
0
 
9
 
! Отговори
ouho9uho9i преди 1 месец
В Северозападна България се движат електрички от 1971, 1974, 1976г.Всеки ден!
8
0
 
11
 
! Отговори
Grom преди 1 месец
Това някаква закъсняла 1-априлска шега от БДЖ ли е? Те всичките им влакове са горе-долу от това време
7
0
 
4
 
! Отговори
Камината преди 1 месец
До къщата на чекмеджето дали ще стига? Баце пт банкя е там. Същия престъпник, който съсипа България! Нужке, къде е пътната карта?
6
0
 
13
 
! Отговори
новина преди 1 месец
Т.е. ще се движи нормална мотриса, каквато обикновено БДЖ използва за превоз. Ура.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно са прави колегите по-долу. Най-масовите локомотичи от серия 44 са Чехословашки от 1975 г., което си баш "ретро"
4
0
 
2
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Куевна нова на времето и работи още. Дали така ще е след време с "новите" 40 годишни влакове от Германия..
3
0
 
16
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Че тия, които ходят до Банкя за 2 лв са същите бангии
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то цялото БДЖ е ретро
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-скъпо е от Сидни.