Затоплянето на климата увеличава смъртните случаи

Нараства честотата на горските пожари по света
22 окт 2024 09:16, Елка Василева
19
Затоплянето на климата увеличава смъртните случаи
Снимка: архив, БГНЕС

Затоплянето на климата, което повишава честотата на горските пожари, е пряко отговорно за нарастващия дял на смъртните случаи, свързани със замърсяването, причинено от тях, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Nature Climate Change и цитирана от АФП.

Изследователите са работили с няколко модела.

"Ефектите от изменението на климата върху (...) смъртността, свързана с пожари, са очевидни от 60 години и непрекъснато нарастват", обобщават авторите на проучването.

Изменението на климата увеличава честотата на горските пожари по света, дори ако тази тенденция не е еднаква поради променливите последици от повишението на температурите. Огнените стихии засилват замърсяването с фини прахови частици, което от своя страна уврежда здравето и допринася за много смъртни случаи.

Затова авторите на изследването се опитват да определят до каква степен глобалното затопляне може да бъде свързано с тези смъртни случаи за периода от 60-те години на миналия век до наши дни. За да направят това, те използват няколко компютърни модела, които сравняват историческата реалност с хипотетична ситуация, при която изменението на климата не съществува.

Изследователите твърдят, че през 2010 г. повече от 10 000 смъртни случая са били свързани с ефектите от климатичните промени върху горските пожари, в сравнение с по-малко от хиляда през 1960 г., отбелязва АФП.

Използваните модели дават различни резултати. Според някои повече от четвърт от смъртните случаи са свързани с пожарите, възникнали заради глобалното затопляне. Според други те са едва пет процента. Всички модели обаче показват увеличаваща се тенденция, която се запазва и когато се разглеждат изолирано големи райони в света, допълва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Спонсорирани публикации
Общинска банка с нова идентичност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 4 минути
Дори и горските пожари не са по тежки и това е поредната лъжа. Все повече изкуствени просеки като ЖП линии, газопроводи, магистрали, ел. линии ги ограничават. Съвсем отделна тема е че гората има нужда от периодично опожаряване и в древността като се запали в единия край на континента е изгасвал пожара в другия му край. Никой не ги е гасил със самолети и хеликоптери, а хората са се радвали, че се разчистват земеделски земи и пасища.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Някой да е гледал, откакто ползваме горива и ток за отопление колко са се изменили смъртните случаи? От студ умират от 1979 насам 10 пъти повече хора, отколкото от жега. Колко са умирали преди да има отопление като сега, автомобили с топлина за работа навън и т.н.? Да не се окаже, че сега умират по-малко хора ЗАРАДИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ГОРИВА? За горските пожари е казано от учени, че сега не е да са повече от преди. По-тежки са, но това е заради пазенето на горите- събират се повече сухи дървета.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Интересно. Смъртните случаи се увеличават, а населението още повече. Много лошо това затопляне бе, много!
14
1
 
1
 
! Отговори
asd преди 20 минути
Няма никакво затопляне на климата това са пълни глупости. от 30 години летата са си горещи а зимите студени. глупости на търкалета. да спрът първо да палят умишлено гори за лични изгоди.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Аз мисля, че повече умират от прежядане и препиване, а не от температурите. Съссем отдена тема е, че голяма (да не каже всички) част от пожарите са предизвикани от човек.
12
0
 
8
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 1 час
Според официалните доклади за температурата на океаните, те всъщност падат. А да не говори че средната температура за последните 10г. е намаляла с 0,2"С, тоест застудяване. Кой им плаща на тези журналисти да ни лъжат така безочливо, как нямат срам тия хора. Не забравяйте 10 божи заповеди, една от тях е да не се лъже
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Лъжи и манипулации - как точно е изчислено, че 10 хил. смъртни случая са свързани с климатичните промени през 2010, а през 1960 те били по-малко от хиляда?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В този контекст е важно България да добива петрол и газ от собствени източници централно акваторията си в черно море, и то цялата, и шистови. Всички европейски страни без русия като вносители на суровини е редно също да развиват самостоятелен добив на петрол и газ вместо да бълват въглерод от въглищата.
9
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 1 час
Цялата статия в духа на ботоксовото бабе от ЕС. По данни на НАСА площа на пожарите намалява, по данни на ООН - производството на всички видове храни се е увеличило над 50% за 20г, населението е увеличило възрастта си, и а броя му нарства заплашително. Всичко това не пасва с горните измислици. Голямата опастност идва от огромното увеличение на Афр. и Азия, а не от измислени затопляния.
8
2
 
8
 
! Отговори
Тъй, тъй! преди 1 час
За климата не знам, но статистиката е категорична. От 2009 до 2021 г. България намаля с 840 000 души и причината е ясна - ГЕРБ!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ИХААААА, НАЩА ЕЛКЪ Е ЗА ПУЛИЦЪР.
6
0
 
0
 
! Отговори
Фен преди 1 час
Дизеларката прави регенерация да е топло. Само Turbo Diesel, нежните момчета с ЕА да се пазят.
5
0
 
15
 
! Отговори
Други по-съществени преди 2 часа
фактори са оглупяването и алчността. Много повече вдигат смъртните случаи от колкото можете да си представите.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
По-са интересни статиите за цените на апартаментите.
3
0
 
17
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 часа
Попитали дядо поп не умира ли от жега с това расо лятото, а той отговорил: Чадо, много хора съм опял умрели от студ зимата, *** ни един от топло лятото.
2
0
 
4
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Моля ви едно усмихнато личице до статията 3. Това е пропаганда
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Топлото зимата е супер - спасява животи :)))