Съдия: Борисов и Цветанов провалят разследвания

С изказванията си манипулират обществото, смята Калин Калпакчиев
4 авг 2010 09:35,
312
Съдия: Борисов и Цветанов провалят разследвания
"Килърите". Снимка: БГНЕС

Проблем има в начина, по който реагират премиерът и вътрешният министър на решението на съда. Всичко това показва, че има проблем с демокрацията, защото съдът е този, който ще реши дали има виновни или не.

Така съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд коментира пред БНТ реакциите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов по повод освобождаване на задържаните при операциите „Всичко коз” и четирима от „Килърите”.

„Крайно недопустимо е висши представители на изпълнителната власт, като министъра на вътрешните работи и министър-председателя, публично да оповестяват резултатите от едно разследване, което предстои или протича, като по този начин грубо нарушават три установени демократични стандарта в цивилизования свят“, категоричен беше магистратът.

Според него по този начин се нарушава презумпцията за невиновност, което е установен стандарт. Второ, министърът на вътрешните работи и министър-председателят манипулират и настройват общественото мнение, смята Калпакчиев.

„На немалко случаи сме ставали свидетели на това как те провалят определени разследвания, като разкриват пред публиката, осветяват, така да се каже, в един твърде ранен момент определени доказателства“, добави той.

Още по темата

Според магистрата в конкретните случаи съдът е извършил това, което Конституцията и законът са му възложили, без да се поддаде на външен натиск.

Калпакчиев подчерта, че мотивите за решението на Софийския апелативен съд са публични и призова всички да прочетат тези мотиви и да си направят анализ защо не са уважени исканията на прокуратурата.

Съдията посочи още, че решението на Апелативния съд е окончателно, а не, както е казал премиерът, че може да се обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хайде на ментата герберска, много ченгеджийски да крадеш самоличности
159
2
 
11
 
! Отговори
Любомирчо преди 14 години
Как разбра че тези хора са престъпници а ? Защото ЦЦ и ББ са казали така ли ? Те стават престъпници когато бъдат осъдени а не преди това.
158
11
 
5
 
! Отговори
До 144 преди 14 години
АЗ ПРРЕДПОЧИТАМ ТАКИВА МУТРИ - А НЕ КАТО РУЕН ПЕТКОВ, КОЙТО СЕ СРЕЩАШЕ С БАНДЮГИ КАТО ГАЛЕВИ, ЧЕ ДАЖЕ И СИНЧЕТО СИ БЕШЕ ЗАВЕЛ ТАМ! НЕ ИСКАМ БАНДЮГИ КАТО АЗЕР МЕЛИКОВ, КОЙТО ИДВА НА ПРИЕМИ С ЧЕРВЕНИ ПРАШКИ! НЕ ИСКАМ БАНДЮГИ КАТО ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, КОЙТО Е РЕКОРДЬОР ПО ОТСЪСТВИЯ ОТ НС И НЕ МУ ПУКА! ТИ ТАКИВА ЛИ ИСКАШ???!!! ИСТЪРКАНО СЕ ВЕЧЕ ТОВА С УТРИТВ В ПРАВИТЕЛСТВОТО - ИЗБЕРИ СИ НОВ РЕПЕРТОАР!
157
2
 
19
 
! Отговори
Валтер преди 14 години
Как тези двамцата не разбраха, че е ненормално да се води война срещу съда.Или те искат да си "назначат" съдии които да им изпълняват поръчките.И целият проблем идва, че комунизма в главите на някои още не си е отишъл.При него беше така - щом като партията е преценила, че този е враг или престъпник, съда потвърждава.Но и тогава напред беше партията , а не един, двама постоянно да сочат кой е престъпника. И не може постоянно ти да си прав , а покрай теб всички да ти пречат.
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не знам дали сте гледали 'западни' филми - там свидетелите стоят до съдията, с лице към пъбликата. адвокати и прокурори са срещу съда. в комунистическа българия, ако сте влизали в съд, има една дървена оградена решетка срещу съдията- там влизат всички (и стоят прави). първо престъпника, после лекаря - експерт, после изнасилената, после свидетелите. така всички се чувстват обвиняеми и престъпници, а самият подсъдим не усеща нищо по - различно от останалите хора в съда. тъпотия до безкрай
155
4
 
2
 
! Отговори
фиро преди 14 години
Акции в процес на разработка:1) Операция "Лешоядите" - разследване Царо и сестра му за изсечени гори.2) Операция "Тюрлю гювеч" - разседване корупционните схеми на ДПС и източане фондове от министерствата на Земеделието и Бедствията.3) Операция "Водолаз" - разследване хидро инжинера Доган и приноса му за развитието на язовири и каскади в България.4) Операция "Чапаев и Петка" - разследване Сергей и приятели за групов се*с в Министерски съвет.5) Операция "Кютуците" - разследване съдийството.
154
0
 
4
 
! Отговори
до 149 преди 14 години
Всяка година от СУ излизат по 300 юриста. ЧИТАВИТЕ (наблягам на думата) адвокатски кантори обират една немалка част от тях, друга не по-малка отива да специализира в чужбина. Колко мислиш, че остават за прокоратура и следствие, които назначават поне по 500 човека ежегодно. И от къде мислиш, че идват те? И това е така последните поне 15 години.То не е лесно да се мисли преди да се пише.
153
5
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 14 години
Този съдия какво се опитва да докаже? Че живеем в правова държава и всички спазваме (най-вече съдиите) демократичните принципи? Що не отиде някъде и да се гръмне??? Който е имал някакъв контакт през живота си със съдебната система, знае за какво става въпрос там... родните съдии вече оправиха материално не само себе си, ами и цялата си рода!!! За каква демокрация говори тоя??? Дали винаги е бил безпристрастен в решенията си като съдия??? Не вярвам...
152
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
в нормалните държави, прокурорът е част от изпълнителната власт - той е страна по делото, както адвокатите са другата. прокурорът иска разрешение от съд за обиск, срс, камери и т.н. също и адвокатите. у нас още от комунизма прокурорите са в съседните кабинети на съдиите, в една сграда. работи се на парче - няма нормално разследване, поръчано от прокурор, просто няко полицай чул (видял) нещо и чака после да мине в съда. няма как да се получи. пример - катаджиите - един глобява, друг му е свидетел
151
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ОЧЕВИДНО Г-Н КАЛПАКЧИЕВ ИЗПУСКА ВАЖЕН ФАКТ: В ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА В СВЕТА, КЪДЕТО ИМА ДЕМОКРАЦИЯ И НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА ВЛАСТ СЪДИИТЕ НЕ СЕ ПРОДАВАТ НА ДЯВОЛА, ЗА ДА СИ ВЗЕМАТ ЕДНО ПАРЧЕ ЗЕМЯ КРАЙ МОРЕТО, А ПОСЛЕ ДА ТРОПАТ ПО МАСАТА И ДА КРЕЩЯТ ИСТЕРИЧНО, ЧЕ ЯМА ДА ГО ВЪРНАТ, ЗАЩОТО БИЛО ЗАКОННО! ЗАКОННО Е ДА НЕ ГО ВЗЗЕМАТ, И КАТО ЗНАЯТ КАКВО СЕ ВЪРШИ ДА СЕЗИРАТ ПРОКУРУРАТУРАТА - НЯМА СРАМНО ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО!!!!!!!!!
150
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Наистина,не разбирам защо нападате Правителството?Борисов и Цветанов реагират като всички нормални хора в тази държава и се възмущават,че ясни но все-още неосъдени престъпници се пускат под парична гаранция.За всички тези "освободени"процедурите по доказване продължават и след като те са на свобода адвокатите им ще намерят начини и вратички за да ги измъкнат. Да не говорим,че подсъдимите които са на свобода под гаранция,винаги могат да заличат важни следи и улики а те именно и на това се надяват
149
2
 
5
 
! Отговори
ДО 148 преди 14 години
а ПЕТКАНОВ КАТО БЕШЕ ЗВЪРШИЛ СУ И БЕШЕ ПРОФЕСОР, ДЕЙСТВАШ АКАДЕМИЧЕН КАДЪР - КАКВИ ГИ СВЪРШИ ПРЕДИ 8 ГОДИНИ???НЕЩО ДА СИ СПОМНЯШ ЗА ПЕРИОДА??????????????
148
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
познавам лично калин калпакчиев - супер професионалист и много принципен човек. щом казва това, няма какво да се съмняваме - наистина има презумпция за невинност. във всяка държава прокуратурата носи тежестта на доказване - кадърност, ум, изпипани доказателства. за целта трябва всички разследвания да се правят под контрола на прокурор - то да реши какво иска, а не милицията да слуша телефони и после да хвърли 2 смс-а на обвинението. така не става.
147
1
 
2
 
! Отговори
до 118- преди 14 години
най-смешния коментар,а? Може - ама е "най" и явно яко ти е начукан в гъзо. И какъв си остроумен *** - подписал си се boyko, оти? Жалко за фамиилята Калпакчиеви - там имаше двама-трима чудесни хора - Павката, Божидар, когото по "милост" бяха оставили да живее в едно таванско стайче на дядовата си къща срещу наем на червения Жилфонд...Пита се - какво ли би се случило по света на всички съдии при афери като Красьо Черния и имотите в Приморско? Жалък червен червей, тва си...
146
1
 
2
 
! Отговори
До146 преди 14 години
В ПРОКУРАТУРАТА И В СЛЕДСТВИЕТО НЯМА СЛУЧИТЕЛИ, ЗАВЪРШИЛИ НБУ И ПРОЧИЕ!! ПРОЧЕТО МАЛКО БИОРАФИИТЕ!! ПУБЛИЧНИ СА! В СЪДЪТ - СЪЩО НЯМА ТАКИВА!! ПАК ЧЕТИ! НО АДВОКАТСКИТЕ КАНТОРИ СА ПЪЛНИ С ХОРА, ЗАВЪРШИЛИ РАЗНИ ДЕПАРТАМЕНИУ НА ИЗМИСЛЕНИ ФАКУЛТЕТИ!!!!!! НАЙ-МАЛКОТО - СЪТРУДНИЦИТЕ СА ТАКИВА! В ГОЛЯМА ЗАБЛУДА СИ!!!!!!!!!
145
0
 
8
 
! Отговори
2345 преди 14 години
А вътрешния министър какво е завършил - спортна академия или ВИФ или как се казва вече кой знае?
144
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МОЖЕ НЕ ВСИЧКИ СЪДИИ ДА СА КОРУМПИРАНИ, НО НЕ ВСИЧКИ ОСВОДЕНИ СА НЕВИННИ! ПРЕЗУПЦИЯТА ЗА НЕВИННОСТ БЕШЕ ПРЕВЪРНАТА В ПРЕЗУМПЦИЯ ЗА ОПРАВДАНИ И ОСВОБОДЕНИ! И КОЛКОТО И ДА СА НЕСЪВЪРШЕННИ ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА, В ТЯХ ИМА ВРАТИЧКИ ИЗВЪРШИЛИТЕ ОПАСНИ ПРСТЪПЕНИЯ ДА БЪДАТ ОСТАВЕНИ В АРЕСТА! АКО...СЪДЪТ ИСКА!!! АМА ЯВНО...НЕ ИСКА!!! И ЗАЩО???? РИТОРИЧЕН ВЪПРОС - ОТГОВОРЪТ Е ИЗВЕСТЕН!!!!!!!!!!
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Предлагам да се изкарат на показ дипломите на всички прокурори и следователи от кои учебни заведения са. И да се сравнят с тези на съдии и адвокати. Предполагам няма да се учудите, че първите масово ще са от ЮЗУ, УНСС, БЦУ, НБУ и други подобни смешни правни факултети. А тези на вторите масово от СУ. Читава адвокатска кантора НЕ НАЕМА служител, завършил гореизброените факултети. Да не мислите, че е случайно. Ей го и вътрешния министър завършил право в УНСС. Там преподавател е Алексей Петров.
142
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хахахахаха, за гербера няма доказателства! Има бойкова интуиция!:))))))) Извинявай пич, ама е смешно:)
141
6
 
16
 
! Отговори
doomchant преди 14 години
Не може да искате от правителството на мутрите да се справи с престъпността! Все едно да се надявате престъпниците да се самоубият защото ни пречат!Знаехте какви мутри избирате - от тях може да очаквате рекет, измами, кражби, лобизъм, бедност, хаос и скандали! И си ги получавате в пълна доза!