В къща в Дряново откриха мощи на светци колкото в голям манастир

Светините вероятно са откраднати от Рилската обител
Обновена: 18 авг 2024 15:49 | 18 авг 2024 15:07, Петър Бойчев
100
В къща в Дряново откриха мощи на светци колкото в голям манастир
Снимка НОВА

Къщата на жител на Дряново е била същи манастир. Задържаният Велизар Костадинов е държал на склад в дома си поне 20 мощи на светци, съобщи Нова тв. 50-годишният мъж бе задържан преди няколко дни с 500 реликви, които криел в пристройки в къщата си в Дряново.  

„Ние със сигурност не сме знаели нищо. Тези реликви са уникални. Те се намериха, за да получат почит. Това да стоят в мазета и да бъдат продавани е кощунство – хората, които са склонни да извършат това нещо, сигурно не вярват в Бога, но трябва да пазим поне малко страх”, каза главният секретар на Светия синод епископ Герасим.

По думите му се предполага, че мощите са изчезнали още през 70-те години от Рилския манастир.

След реликвите има и църковен жезъл на митрополит на стойност шестцифрена сума. „Имаше намерени църковни и археологически ценности. Неговата дейност е за придобиване и после продажба. Намериха се икони, мощехранилници, мощи на светци, евангелие, ръкопис на старобългарски и много предмети свързани с Българската православна църква”, каза старши комисар Калин Ливов, заместник-директор на ГДБОП.

Неофициално се работи по версията за международен канал за продажба на такива вещи. Част от тях са спечелени на търгове в Западна Европа, други са доставени от Северна Македония и България, а мъжът от Дряново е бил важно и свързващо звено с много богати хора в Руската федерация, някои от които са купували тези вещи много скъпо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от Крими
Разкриха кражба на 3 тона царевица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
3
 
! Отговори
тхбфд преди 4 седмици
До Анонимен - А бе чета и си мисля, ти чел ли си най важната книга Православната Библия? Там всичко е написано което е потребно на човека. А знаеш ли че българите са едни от първите Християни приели Православието от Христовите апостоли Андрей и Павел? Това е важното. При Св. Цар Борис и Цар Симеон е златен век на България и пак по воля Божия. Това е по важно от това с което си си напълнил главата. Господ Иисус Христос е един път и завинаги Христос, на които и да бъде Слава.
14
3
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 4 седмици
Още ми прилошава как преди няколко години вова путтт лер подари на Макрон копие на Евангелието от Реймс ( това е българска Библия над която френските крале са се клели в продължение на 400 години!) , казвайки, че е древноруско и на княгиня Олга. Олга не е знаела, че не е българка, а рускиня. Ужас! и нямаше никаква реакция от нашето Външно министерство!!! Позор сме за дедите си :/
13
5
 
7
 
! Отговори
ухтфц преди 4 седмици
Богохулието, е нещо много лошо. Да пишеш и да проповядваш богохулие и гнусотия си е направо да си риташ здравната книжка. И да вярваш и да не вярваш, Господ Иисус Христос е Сина на Живия БОГ, и не е никак добре да обиждаш и скверниш и да си мислиш че ще ти се размине. Няма да се размине на никои. Та и тоя, точно от мощите на Светиите Христови взел и от църквата на Бога Вседържител? По добре да беше дал, а не да взема. Грешни сме и е добре да се покаем, щом това сме възпитали. Покаивам се.
12
4
 
5
 
! Отговори
БАЙ ТОШО преди 4 седмици
ТОГАВА Е НЯМАЛО ПРЕСТЪПНИЦИ, НАЛИ?..... ОСВЕН ВСИЧКИ С ПАРТИЙНИТЕ КНИЖКИ И ПОСЛЕ ГО ЗАВЕЩАЛУ НА ДЕЦАТА СИ - ДНЕШНИТЕ ПП, ВЪЗРАЖДАНЕ, ИТН РАДЕВИ ПРОКСИТА......
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има и църковен жезъл на баба Гусиии на стойност 1 милион лева - само Копейкин може да го купи от партийната субсидия :)))
10
7
 
6
 
! Отговори
от БАН преди 4 седмици
Ариани, мариани, върви да се прегледаш при някой нюйоркски психиатър.
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Мъжът от Дряново е бил важно и свързващо звено с много богати хора в Руската федерация, някои от които са купували тези вещи много скъпо." Още по турско руснаците и гърците са имали обичай да ограбват българските храмове. По този въпрос подробно е писал Раковски.
8
0
 
6
 
! Отговори
до изтриха това преди 4 седмици
Не разбирам защо са го изтрили, нищо нецензурно няма във Вашия коментар. То си е самата истина.
7
5
 
15
 
! Отговори
Божи преди 4 седмици
Е няма празно , комунисти и руснаци са замесени. А самия заподозрян сто процента патриот. Готов да продаде родината на всеки който предложи някакви кинти. Сега ще се почне: ама аз само ги пазех, аз щях да правя музей, исках да съхраня историята българска и т.н. После леко полеко ще му ги върнат щото пра дедо му ги бил намерил като копал геран. И поредния прокурор син на бивш ДС ще прекрати делото и айде чао
6
5
 
20
 
! Отговори
Изтpuxa тoвa преди 4 седмици
Aтeuзмът yнuщoжaвa чoвeцuтe u paжga чygoвuщa...
5
12
 
9
 
! Отговори
ами да преди 4 седмици
християнски ценности,кво да правиш,иначе този крадец всяка неделя е на църква,най-важното е да е патриот,хомофоб,ксенофоб и т.н.важното според ган40 да е хетеро,че краде ,няма да издребняваме,я
4
0
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 4 седмици
Пише го в началото на статията: Велизар Костадинов.
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По-добре мощите да бъдат при хората, отколкото при КГБ патриарха, който ще ги изпрати на гундяев
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо не пише името на този "родолюбец"?
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
:)