Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Негативно отражение може да има не само в Европа
Обновена: 20 юни 2011 14:58 | 20 юни 2011 12:05, Красимир Ангелов
147
Какви последици крие банкрутът на Гърция?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Гърция е най-горещата тема през последните седмици. Все по-упорито се спекулира, че страната неотклонно върви към банкрут и спиране на обслужването на дълговете си. Това поражда въпроси относно евентуалните последици от фалит на страна, членуваща във валутния съюз на еврозоната.

От възможните мрачни сценарии са заплашени всички – от пенсионерите, влагащи средствата си във фондове в Япония и САЩ, до производителите и износителите в Китай. Възможни са и политически сътресения, особено в страните, които вероятно ще понесат най-голямата тежест на евентуален банкрут в еврозоната – Германия и Франция.

Глобалното възстановяване също е поставено на карта, тъй като данните за икономиките на водещите държави през последните месеци са все по-малко обнадеждаващи.

Преди всичко обаче трябва да се посочи какво точно представлява банкрутът на една държава. Той не е свързан с прекратяването на нейното съществуване, а със спирането на обслужването на емитирания дълг. Това автоматично носи огромни загуби на кредиторите, а страната за дълго време остава лишена от възможността да се финансира от международните пазари.

Един от последните подобни случаи в Европа е този с Русия от 1998 година. Тогава страната обяви, че спира да плаща дълговете си, а пазарите изпаднаха в състояние на свободно падане.

Какви ефекти крие сегашната ситуация с Гърция и до какво може да се стигне, ако страната обяви банкрут, може да разгледате в поредицата от сценарии, обобщени от CNBC.

И така, какво можем да очакваме при фалит на Гърция?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
6
 
! Отговори
до 123 преди 13 години
Какви помощи по време на гражданската война, бе!?!?Тогава англичаните изхвърлиха от Гърция комунистическите партизани, като голяма част от тях дойдоха в България, а друга част отидоха в СССР!Тогава е имало американски план за следвоенното възстановяване на Гърция!На глава от населинето гърците са получили повече от германците по плана "Маршал"!
122
1
 
0
 
! Отговори
алоуу до 122 преди 13 години
не бе, не съм аз това, аз съм само "алоуу"
121
3
 
1
 
! Отговори
2121 до 120 преди 13 години
Това което съм видял ти не можеш да го разбереш, щото си малко , дребно човече, което не е било планувано за времето, за което говоря!И не става дума за соца, а за ситуацията в Гърция преди да стане член на ЕС!Говори с баща си , малкия!
120
3
 
2
 
! Отговори
алоуу до 121 преди 13 години
"След втората световна война България изпращаше хранителни и други помощи за гладните гърци"Ти говориш за гражданската война в Гърция. Тук тава дума за дългосрочно сравнение при нормални условия.
119
2
 
1
 
! Отговори
до 118 и 120 преди 13 години
Защо не отговаряш на въпроса?Нали твърдзиш, че работа на смени е невъзможна и затова магазините в Австрия работели по 8 ч. и в петък 4 часа!Та пак те питам , как според теб работят бензиностанциите в Европа??4 час , 7 дни едни и същи хора или има смени от по 8 часа?Отговори бе отворко, малолетен?!?!
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърция винаги е била по богата още от Византия----------Бре, не думай! След втората световна война България изпращаше хранителни и други помощи за гладните гърци. Пак щяхме да сме преди тях, но комунистическият режим съсипа българската икономика.
117
2
 
0
 
! Отговори
алоуу до 119 преди 13 години
Не знам кой на кого отговаря - аз само казах на 2121 че е *** да мисли, че Гърция била по-зле от България през социализма, щото бил видял гърци да купуват евтини соц.***, та получил родолюбив социалистически оргазъм...
116
1
 
2
 
! Отговори
до 118 преди 13 години
Как работят бензиностанциите в Европа, ***?на смени или едни същи хора 7 дни по 24 часа!?!?Не аргумента ти е *** , а ти!
115
7
 
2
 
! Отговори
алоуу до 2121 преди 13 години
Аргументът ми е ***: Гърция винаги е била по богата още от Византия и тва дето си видял 2 мрънкала да хвалят соца и да си купуват руски фотоапарати за без пари няма как да стигне за обратен аргумент. панимаеш?
114
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Е, българите са добре нали си вложиха боновите книжки и сега почиват по островите и лапат $$$$ от акциите на дружествата. Ей няма ли да препоръчате някой остров?Който си е вложил боновата книжка е рахат сега...
113
0
 
0
 
! Отговори
до 113 преди 13 години
Айде да не говорим за Бг, ами в бензиностанциите в Европа, как работят хората!Сигурно едни и същи 24 часа!?!?!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От разговори на възрастни хора слушам,че гърците винаги са се вдигали на бунт за щяло и нещяло,а иначе,че не могат да си носят пълните торби и магазините са им пълни това е друг въпрос.Винаги се те недоволни,ами испанците-та те са в по-голяма криза от тях,ако и те се надигнат.............и не ходете в Гърция на почивка, а тук в България
111
1
 
1
 
! Отговори
до 113 преди 13 години
Абе , ***, говорим за световната практика на работа на смени бе!В големите търговски вериги, как мислиш е решен въпроса?!?!В денонощния магазин в Грац, който е на гарата, как мислиш е решен въпроса!Баси тъпанара!!!!
110
1
 
1
 
! Отговори
до 111 преди 13 години
Дааа, прав си,никой не работи в тази страна без да му се заплаща извънреден труд, никой не работи в събота и неделя, всичко е строго контролирано и гарантирано! Абе що да не те нае*е кон!?
109
0
 
2
 
! Отговори
2121 преди 13 години
А бе я ги заебете гърците!Я малко смех.. ех ...х:Как се казва мъжката муха?Мухоебец!хахахахаа
108
0
 
1
 
! Отговори
до 108 преди 13 години
Почти си за психиатър!Хахахаха
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
двама грекос си говорят:- абе мацафакос, изхарчихме и тия пари, нови не дават ... вече трябва да се поработим- да поработи, ама кой да поработи- еми немците
106
2
 
4
 
! Отговори
4457 преди 13 години
Егеска и Тасос се наши !
105
0
 
0
 
! Отговори
до 106 преди 13 години
Почти е така!
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много БГ работници работят в гръцките банки и така са свикнали да ги клати грък, че са против неизбежната промяна. И ще си чупят пръстите да пишат , никой да не тегли парите си от гръцките банки.