Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Негативно отражение може да има не само в Европа
Обновена: 20 юни 2011 14:58 | 20 юни 2011 12:05, Красимир Ангелов
147
Какви последици крие банкрутът на Гърция?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Гърция е най-горещата тема през последните седмици. Все по-упорито се спекулира, че страната неотклонно върви към банкрут и спиране на обслужването на дълговете си. Това поражда въпроси относно евентуалните последици от фалит на страна, членуваща във валутния съюз на еврозоната.

От възможните мрачни сценарии са заплашени всички – от пенсионерите, влагащи средствата си във фондове в Япония и САЩ, до производителите и износителите в Китай. Възможни са и политически сътресения, особено в страните, които вероятно ще понесат най-голямата тежест на евентуален банкрут в еврозоната – Германия и Франция.

Глобалното възстановяване също е поставено на карта, тъй като данните за икономиките на водещите държави през последните месеци са все по-малко обнадеждаващи.

Преди всичко обаче трябва да се посочи какво точно представлява банкрутът на една държава. Той не е свързан с прекратяването на нейното съществуване, а със спирането на обслужването на емитирания дълг. Това автоматично носи огромни загуби на кредиторите, а страната за дълго време остава лишена от възможността да се финансира от международните пазари.

Един от последните подобни случаи в Европа е този с Русия от 1998 година. Тогава страната обяви, че спира да плаща дълговете си, а пазарите изпаднаха в състояние на свободно падане.

Какви ефекти крие сегашната ситуация с Гърция и до какво може да се стигне, ако страната обяви банкрут, може да разгледате в поредицата от сценарии, обобщени от CNBC.

И така, какво можем да очакваме при фалит на Гърция?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
бежанка преди 13 години
40 г. едропа кърми гърците, какво произведят им се взема и се заплаща по най-изгодния начин, та и *** им даже - направете си извода защо се стигна до това сега
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Давам работа на гръцки граждани срещу храна...работата се състои в бране на всякакъв вид овошки
81
1
 
6
 
! Отговори
тато преди 13 години
Банката гарантира влогове до определена сума, но дай боже да не се случи да си ги търсиш, тогава ще блесне истината!!! Няма да имаш и да заведеш дело даже!!!
80
5
 
14
 
! Отговори
Гъркоебец преди 13 години
Гъркините са мазни, дебели, не особенно чистоплътни!Цял ден се разкарват по нощници и само звънят по телефоните , за да си уговарят кръчмата за вечерта!Обичат страхотно а..лния секс!
79
3
 
4
 
! Отговори
2121 до 56 преди 13 години
Какво точно знаеш и какви аргументи използваш?!?!Ти използваш само квалификации, както комунистите след 09.09.1944 г., които с квалификацията "народен враг" избиха 30 000 елитни българи!Вероятно си от комунистическо коляно!Все едно , поне се научи на нещо, като участваш във форума!
78
1
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 13 години
Кой работи по 4 часа в петък в Австрия?Не и частните фирми, драги!Ако говориш за държ. чиновници за тях не знам!Вярно е , че и в Австрия се вихри някакъв извратен социализъм!Например забранено е на магазините да работят в събота и неделя!В тези дни в Грац работи само един магазин на гарата!Ами нека!Умния се учи от грешките на другите, глупакът от собствените си грешки!Пак казвам, като не се учат от грешките на соца в Изт. Европа, ще се учат от собствените грешки!
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като почина Дядо , баба продаде всички овце кон каруца и сложи парите си БалканБанк. И тя така се осланяше на държавата че уж гарантира , нещо. И накрая с парите които взе и коза не можеше да купи. Затова бийте си камшика от Гръцките Банки. Това са Пиреус , ОББ, Пощенска Алфа.
76
0
 
7
 
! Отговори
pool преди 13 години
......А малякас продължава да си иска 14 пенсия и 15 заплата! E няма как да стане.
75
0
 
13
 
! Отговори
До 72 преди 13 години
Че тази система се срива си прав, но решението и причините, които представяш са тотални простотии. Първопричина за този крах е, че системата е базирана на най-голямата финансова лъжа и кражба в човешката история, на всичкото отгоре "озаконена". А именно - системата с частично покритие на резерва. Това дава право на пасмина еврейски банкери да печатат хартии, зрещу заробване на правителствата, контрол над паричния поток и вечна инфлация и неизплатим дълг. Ето тази система трябва да бъде разбита.
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не искам да звуча грубо, но ми запомнете думата, че нещата се обръщат и скоро гърците ще идват тука на гурбет.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За половината от лошия кредит е виновна банката , за другата кредитополучателя.Нима банките не са знаели на кого дават пари ? Знаели са разбира се но защо тогава са ги давали. Сега обаче не искат да споделят своята част от вината.
72
4
 
0
 
! Отговори
до 72 преди 13 години
Ти да не си преписал от някоя реч на Ленин от 1917 г?Хахахаха
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чакана същото което преживяхме 97г. При Жан. Само че този път няма да са виновни комунистите и СССР а Европейския Съюз и по точно най мързеливо племе Гърците.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да продължават да наливат пари а после да се чудят,че не могат да ги връщат.Все едно аз да отида в банката да взема кредит 100хил. защото не мага да си плащам кредита от 10хил.Дали ще ми дадат кредит?
69
2
 
15
 
! Отговори
те преди 13 години
Капитализма като система се срина.В тази си вид светът не може да съществува.За да се поуспокоят нещата следва да се промени изцяло системата на развитите в икономическо отношение държави тоест да се премине към нов начин на производство и планирани тотално премахване на монополите които задушават дребния бизнес и практически го фалира.Трябва да има и все по голямо участие на държавата както в планирането така също и във финансирането на икономиката а не както сега да да абдикира и чака на данъц
68
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 13 години
дъно гърция фалира
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Въпроса е че държавата не може да гарантира нищо , Дори и Европа не може да гарантира нищо. Като пример мога да посоча че Райфайзен е много пъти по-голяма от Бюджета на Австрия. Не виждам какво ще гарантира Българската държава с този мишкарски бюджет ай пък чак 100хиляди евро.
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости, гарантира. Това са приказки за наивници. С какви пари точно гарантира влоговете в частни банки? Ако тези пари се източат от частните банки тук, към банките там, за да покриват отровните деривативи, с които САЩ и еврейската им пасмина натровиха целия свят, за да го заробят, кой ще покрие парите? Откъде? От държавния резерв? Че той я го има я не. Откъде? От заем, от МВФ и СБ, който после пак ние да плащаме? Глупости. При фалит на банки изгарят тия дето не са си изтеглили парите първи.
65
1
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
В Астрия работят 8 часа! Но в ПЕТЪК работят само 4! ФАКТ! Не знам къде работи измисления ти син, ама е добре да проверяваш нещата преди да ги коментираш!
64
1
 
18
 
! Отговори
пепи преди 13 години
"Какви последици крие банкрутът на Гърция?"Ами най-вероятно ще стане това, което се случи след фалитите на Бразилия, Аржентина, Русия, Турция. Нищо страшно. Това са страните (заедно с комунистически Китай и Виетнам), с най-висок растеж през последното десетилетие - по около 10% годишен ръст на БВП. Не е страшно да се откопчиш от лапите на кръвопийците.