Какви последици крие банкрутът на Гърция?

Негативно отражение може да има не само в Европа
Обновена: 20 юни 2011 14:58 | 20 юни 2011 12:05, Красимир Ангелов
147
Какви последици крие банкрутът на Гърция?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Гърция е най-горещата тема през последните седмици. Все по-упорито се спекулира, че страната неотклонно върви към банкрут и спиране на обслужването на дълговете си. Това поражда въпроси относно евентуалните последици от фалит на страна, членуваща във валутния съюз на еврозоната.

От възможните мрачни сценарии са заплашени всички – от пенсионерите, влагащи средствата си във фондове в Япония и САЩ, до производителите и износителите в Китай. Възможни са и политически сътресения, особено в страните, които вероятно ще понесат най-голямата тежест на евентуален банкрут в еврозоната – Германия и Франция.

Глобалното възстановяване също е поставено на карта, тъй като данните за икономиките на водещите държави през последните месеци са все по-малко обнадеждаващи.

Преди всичко обаче трябва да се посочи какво точно представлява банкрутът на една държава. Той не е свързан с прекратяването на нейното съществуване, а със спирането на обслужването на емитирания дълг. Това автоматично носи огромни загуби на кредиторите, а страната за дълго време остава лишена от възможността да се финансира от международните пазари.

Един от последните подобни случаи в Европа е този с Русия от 1998 година. Тогава страната обяви, че спира да плаща дълговете си, а пазарите изпаднаха в състояние на свободно падане.

Какви ефекти крие сегашната ситуация с Гърция и до какво може да се стигне, ако страната обяви банкрут, може да разгледате в поредицата от сценарии, обобщени от CNBC.

И така, какво можем да очакваме при фалит на Гърция?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 13 години
Искаш да кажеш, че продавачките работят по 7 дни в магазини като "Европа" например!7 дни по 24 часа!!!Това ли се опитваш да кажеш!?!?
102
2
 
1
 
! Отговори
Апостол Войвода преди 13 години
Българите сме били, сме и ще бъдем! Виж за вас не е много сигурно - особено в Беломорска Тракия, Егейска Македония, Самотраки и Тасос!
101
0
 
3
 
! Отговори
до 101 преди 13 години
Ако не знаеш да ти кажа:Има закон в Гърция, който не позволява на банкатамайка да декапитализира клона си!Направено е сцел да се осигури доверие в клоновете в чужбина!Като следствие много гърци са прехвърлили депозитите си в клоновете в чужбина!ф Включително и в Бг.!Провери, ако имаш подзнати в банковите среди!
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Банкерски Език казва прекалено Голям длъжник за да го оставят да фалира. Гърците го знаят това ще продължат с Наглите си стачки за 15заплати.
99
2
 
2
 
! Отговори
до 94 преди 13 години
Моля? Какви смени бе, всичките продавачки работят всеки божи ден! Явно живееш в някое село, където дори и магазин няма, а синът ти не работи в Австрия, а бере лимони в Португалия...
98
1
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
Абе не знам ами си мисля, че каквото и да стане с ромеите, ние тука в БГ ще го поемен наравно с тях, в някой случи може и по-навътре, не за друго ами защото половината банки в БГ са гръчки!
97
1
 
0
 
! Отговори
до 92 преди 13 години
Чакай!Заемодателя още не е казал думата си!Нали четеш, че в Германия, ако Меркел се съгласи на преструктуриране на гръцкия дълг , ще бъде издухана!Вероятно в Германия и Франция ще дойдат националисти на власт, а немците вече намекнаха, че нямат нищо против , като компенсация да получат Акропола и някой и друг гръцки остров!Ще видим!Не мисли германците и въобще европейците за балами!
96
2
 
3
 
! Отговори
Фалитът на Гърция преди 13 години
ще даде едно ново начало , не за Европа , а за света .
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
квото и да приказват и успокояват, решението за всеки грък е едно, продават квото имат и обръщат всичко в конвертируем кеш/злато/др, и се окопават за тежка зима, баш в най-големия студ пазаруват квото могат и отново чакат да запролети. От това ще се възползват и кредиторите им, само така могат по-бързо да си върнат парите. Макар че в големата икономика никой не бърза да си върне парите, по-убаво от тва некой да има да ти дава пари нема, па бил той и временно фалирал ...
94
1
 
12
 
! Отговори
hristov преди 13 години
Аз от известно време живея на територията на Великобритания.Направил съм си един извод-средностатистическия българин живее по-свободно от средностатистическия великобританец.Имаме един малък проблем-не вярваме на държавата си,заради което почти не плащаме данъци.Ако това се промени малко отмалко и здравната и образователната ни система влезат в крак,по-добро място за живеене от БГ няма да има.Това е ***,но осъзнат от мен факт.
93
4
 
2
 
! Отговори
GRAFITOS преди 13 години
Voulgaros nami mini...PAN HELLENIC ENOSIS...AIMOS=ELLASASIA MINOR=ELLAS
92
0
 
9
 
! Отговори
bg преди 13 години
като чуя Гърция,се сещам за стотиците българи,които са буквално роби там..шефовете им взима документите и така просто нямат избор..;x затова по-добре си стойте в бг и се опитайте да промените нещо тук !!!
91
1
 
4
 
! Отговори
2121 до 90 преди 13 години
Разсмя ме!Ами "драги мой" нали има смени бе!Тука да не би като работят някой магазини 24 ч. седем дни в седмицата, едни същи продавачки да дежурят!Неее , просто повече не разчитай на дискусия по темата с мен!
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От толкова протести не остана време за работ май
89
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАЙ-ДОБРЕ ГЪРЦИЯ ДА ФАЛИРА. Колкото по-бърже толкова по добре. Гръцкия Народ ще продължи да извива ръцете на Европа, а съответно и на нас българите защото лева е вързан към еврото. Гръцкия Народ много добре знае че финасовите пазари са скачени съдове. Такава наглост длъжника да изнудва заемодателя е безпрецентна.
88
4
 
4
 
! Отговори
елиноебател преди 13 години
Гърците са измислили секса, а римляните са го усъвършенствали включили в него и жените!Много гръцки младежи първо опитват мъжката любов, а чак след това женската!
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Австрия драги мои е забранено да работят магазините в събота и неделя, защото така не се случва една продавачка да работи цяла седмица, че и през почивните дни!
86
1
 
1
 
! Отговори
Пицата на слайд преди 13 години
Извънредно елементарен анализ в "дянковско-пицов-презентационен" стил на проблема с фалита на Гърция. Някакви картинки за *** и кратки глупави коментарчета, които са напълно лишени от разумна икономическа мисъл. Гърция е фалирала в миналото, има опит с фалитите и в света. За гърците е по-добре Гърция да фалира. Така парите остават при тях, те не ги връщат, а в бъдеще ще има програма за стабилност на икономиката. Възможен е и борд като нашия - временно с цел поддържане на стабилизацията
85
0
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Е, българите са добре нали си вложиха боновите книжки и сега почиват по островите и лапат $$$$ от акциите на дружествата.Който си е вложил боновата книжка е рахат сега...
84
1
 
7
 
! Отговори
MegaAlexandros преди 13 години
Даже Бойко Борисов го каза тази сутрин- на Гърция поне има кой да и помогне ако фалира, докато на България няма.....Предполагам още помните 91,92 и 93 година- нямаше спасителни планове за милиарди, нямаше спешни срещи..стояха си българите без ток и се редяха *** опашки с купони, докато в Гърция това просто не може да се случи....Когато мечката е в двора на комшията, то трябва скоро да я очакваш в своя двор, а вие се радвате???