Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум

Financial Times: Гърците не желаят да затягат коланите повече
Обновена: 24 юни 2011 14:53 | 24 юни 2011 09:35,
281
Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум
Снимка: Reuters

Алберт Айнщайн веднъж казал, че лудостта се състои в това да правиш едно и също отново и отново и да очакваш различни резултати. По този критерий сделката, която еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) са напът да сключат с Гърция, изглежда лудост.

Единственото оправдание за подобно решение е, че с такава сделка ще се спечели време. Това обаче е лоша стратегия, пише Мартин Улф, колумнист на Financial Times, в коментар за изданието. Според него са необходими по-радикални действия.

Въпросът за бъдещето на Гърция не е дали страната ще фалира, защото това е повече от сигурно, пише авторът. Въпросът е дали фалитът ще се окаже достатъчен, за да върне гръцката икономика към нормално здраве. Улф се съмнява в това, изтъквайки че Гърция е твърде неконкурентоспособна. Фалитът е необходимо, но не и достатъчно условие за нормализиране на финансовото състояние в подобни случаи.

Представянето на Гърция в светлината на програмата, договорена с МВФ през май 2010 г., беше доста впечатляващо, но не и достатъчно да върне страната към платежоспособност. Спредът между 10-годишните гръцки и германски ДЦК се увеличи от 460 базисни пункта след обявяването на програмата до 1460 базисни пункта сега.

До голяма степен същото се случи и с Ирландия и Португалия. Това, което е по-смущаващо обаче, е фактът, че спредовете по испанските облигации са достигнали 270 базисни пункта. В обозримо бъдеще Гърция, Ирландия и Португалия нямат никакъв шанс да се завърнат на облигационните пазари при лихви, които да могат да си позволят.

Това, което вероятно е особено депресиращо за правителствата на тези страни, е тенденцията повишаването на спредовете да се случва въпреки доброто изпълнение на програмите за ограничаване на бюджетните дефицити. Според договорената през 2010 г. програма гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се очакваше да се понижи с 4% през 2010 г. и 2,6% през 2011 г.

Според публикуваните през март данни икономическият спад в Гърция за 2010 г. е бил 4,5% - резултат съвсем малко по-лош от очаквания. За 2011 г. прогнозата е за спад от 3%. От друга страна според първоначалната прогноза бюджетният дефицит през 2010 г. се очакваше да достигне 8,1%, а през 2011 г. 7,6%. Данните от март разкриват, че дефицитът в края на 2010 г. е бил 9,6%, като през 2011 г. той се очаква да се понижи до 7,5%.

Дори дефицитът по текущата сметка според данните от март е бил 10,5% през 2010 г. и се очаква да падне до 8,2% през 2011 г. - резултати, не чак толкова по-лоши от първоначалните прогнози за 8,4% и 7,1% съответно.

За съжаление това представяне е незадоволително поради четири причини.

Кои са те, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде сега всички,които викат срещу Гърция да се качат на колите и да отидат на почивка в Халкидики хахахаха
156
1
 
7
 
! Отговори
До 159 преди 13 години
Господи колко си наивен! Гърците в цяла Европа са еталон за мързел! А кой мързелив според теб - може би немците и французите?
155
4
 
4
 
! Отговори
до 161 преди 13 години
Бреее,какъв бил плана...Ти ли си го измислил?Вече 30 дни гърците са по площадите.Основния им лозунг е "Гърция не се продава".Най-вероятно това правителство ще падне,защото опозицията заяви че няма да подкрепи мерките.Следващата стъпка е излизане от еврозоната.Ще си върнат драхмата,ще закрепят дребния бизнес и след 10 години ще са разчистили заемите си.А ти вместо да си измисляш сценарии за тях вземи поработи малко за своята държава.
154
2
 
5
 
! Отговори
до 159 преди 13 години
Или си много наивен или се опитваш нас да ни правиш на ***, а за туристите, това е друга тема.."ЕС докара гръцката държава до това положение" - това пък е жица на деня!
153
8
 
8
 
! Отговори
От Гърция преди 13 години
И сега като ни обсъдихте какви сме си бръкнете в джоба и дано имате 2 лева за кафе:)В този свят справедливоста трябва сам да си извоюваш като ДЪРЖАВА.В бг живеят само мутри крадливи политици и прости роби.Вашата съдба на такива никога няма да се промени защото самите ВИЕ неискате това да се случи.Гърция никога няма да даде придобивките си и ще ги защитава до последна капка кръв.Тук е разликата именно защото вашите искания повече приличат на фолк концерти отколкото на революция за висок стандарт на живот.Мисля вие заслужено ще продължавате да сте *** на Европа и Света а ние лоното на християнството и ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ КОЯТО ПРОИЗТИЧА САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ НАРОДА!
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Основния проблем пред Гърция днес е повсеместния МЪРЗЕЛ! Мързела в Гърция е издигнат в култ! Гърците през последните 20-30 години така са възпитавани, че днес смятат, че дори и да не полагат никакви усилия някой им длъжен да им плаща. Именно за това са протестите в Гърция, защото от МВФ и ЕС им показаха червен картон и им казаха в прав текст, че ако не започнат да работят здраво ще им спрат парите, а те наглеците им се обидиха, че ги карат да работят - няма по нагла нация от гръцката!
151
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърция няма да свърши докато има и един грък,защото той ще търси и ще иска.България е тази,която е свършила....
150
5
 
4
 
! Отговори
Гърците преди 13 години
Гърците са малък народ, който пречи на голямата политика, затова ще го сринат. Същото както стана със сърбите. Разбира се, че българите също нищо добро не ги чака. Целт ан голямата политика е възстановяването на Османската империя.
149
1
 
12
 
! Отговори
Aso преди 13 години
До преди година хварляха гюбеци и работеха по полвин ден, да стягат коланите, мързелвци мирезливи!!!!
148
1
 
8
 
! Отговори
до 159 преди 13 години
Гърците не са мързеливи. Във всички южно-европейски държави живеят само МЪРЗЕЛИВЦИ ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА !
147
4
 
8
 
! Отговори
до 159 преди 13 години
ТИ ЛУД ЛИ СИ БЕ ? Света им даде 330 млрд.В КАКВО ПОЛОЖЕНИЕ ЩЯХА ДА СА, АКО НЕ ИМ БЯХА ДАЛИ ТЕЗИ ПАРИ ?СЕГА ДОЙДЕ МОМЕНТА ЗА СМЕТКАТА !!! ГЪРЦИЯ СВЪРШИ
146
2
 
15
 
! Отговори
до 157 преди 13 години
Не е нужно да изкореняват каквото и да било. Ама виното и узото струват евро. Бедната ти е фантазията какво им готвят. Първо ще им вземат всички ценни острови, после ще им приватизират държавните предприятия и съкращения до полуда (по БГ модел). Да протестират колкото си искат. С кал ще се храни това търтейско племе. Тука един го каза супер. Това не са заплати с труд, а с НАГЛОСТ !
145
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Зощо французойката работи -гъркинята лежинемкинята работи-гъркинята -нетуркинята ряботи -гъркинята -неДокато ние бяхме в съветскеят лагер и гърците ни бяха на вратата ,всички им даваха помощи,за да се дивдим и чудим колко добре живеят съседите,да идват и да се правят на велможи,богати и заможни.Горбачов бутна стената,бутнаха СССР и българките тръгнаха да слугуват на гърците!Свърши се с политическата пропаганда и сега на гърците се явява касовия бон на свет. банка!Сами ще берат маслините
144
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърците НЕ СА мързеливи! Глупаво и смешно е да се говори,че гърците със своя "мързел" разорили ЕС! ЕС докара гръцката държава до това положение! Нищо чудно след десетина години и нас да ни докарат до това дередже! Между другото: 1.Обикновеният грък никога няма да живее толкова зле,колкото живее обикновеният българин 2.Туристите,които ходят в Гърция НИКОГА няма да дойдат в България
143
2
 
11
 
! Отговори
Кристиян преди 13 години
Събратя,*** български,не ви ли е ясно,че докато чакаме Гърция да фалира,ние сме на прага на ада и там ни доведоха всичките изредили се върху нас управляващи от 1989 година до днес - Еньовден.За мен нито Гърция ще фалира,нито ние ще се оправим.Вождът ни ще реже ленти и ще ни кара да садим картофи,според неговия си хоризонт.Гърция е доказателство,че не с труд се постига социално справедливо общество,а с нахалство и алчнаст.Виждате как ожесточено си бранят социалните придобивки,дадени им от....
142
0
 
2
 
! Отговори
до 152 преди 13 години
Никъде не са казали че ще изкореняват лозята в Гърция,защо да нямат вино?
141
4
 
5
 
! Отговори
до 151 преди 13 години
Някой българин ще да е бил този с монетата.Нали егейска тракия е наша.
140
5
 
8
 
! Отговори
До 146 преди 13 години
Пак ще си говорим колко са велики гърците след 10 години, когато Албания ги изпревари по БВП, защото "работните" и "умни" византийци трябва да си почиват от два до пет следобед и ако не го направят почват да буйстват! С Гърция е свършено - приеми го!
139
2
 
6
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 13 години
Май пак опряхте до мен.Когато ви говорех че само партия Атака може да ви върне самоуважението вие се доверихте на Костов, Станишев и Борисов.Те са от едно котило и тяхата цел е ниски заплати и висока смъртност сред хората.Когато Атака дойде на власт тогава и тя като Гърция ще е с самоуважение и ще и наливат пари както сега ще ни принудят да направим.Които отстъпи от честа и достойнството си губи всичко в живота!
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърците скоро няма да пият узо и вино. Ще пият морска вода и ще се хранят с дървесна ***.