Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум

Financial Times: Гърците не желаят да затягат коланите повече
Обновена: 24 юни 2011 14:53 | 24 юни 2011 09:35,
281
Като говорим за Гърция, е време за малко здрав разум
Снимка: Reuters

Алберт Айнщайн веднъж казал, че лудостта се състои в това да правиш едно и също отново и отново и да очакваш различни резултати. По този критерий сделката, която еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) са напът да сключат с Гърция, изглежда лудост.

Единственото оправдание за подобно решение е, че с такава сделка ще се спечели време. Това обаче е лоша стратегия, пише Мартин Улф, колумнист на Financial Times, в коментар за изданието. Според него са необходими по-радикални действия.

Въпросът за бъдещето на Гърция не е дали страната ще фалира, защото това е повече от сигурно, пише авторът. Въпросът е дали фалитът ще се окаже достатъчен, за да върне гръцката икономика към нормално здраве. Улф се съмнява в това, изтъквайки че Гърция е твърде неконкурентоспособна. Фалитът е необходимо, но не и достатъчно условие за нормализиране на финансовото състояние в подобни случаи.

Представянето на Гърция в светлината на програмата, договорена с МВФ през май 2010 г., беше доста впечатляващо, но не и достатъчно да върне страната към платежоспособност. Спредът между 10-годишните гръцки и германски ДЦК се увеличи от 460 базисни пункта след обявяването на програмата до 1460 базисни пункта сега.

До голяма степен същото се случи и с Ирландия и Португалия. Това, което е по-смущаващо обаче, е фактът, че спредовете по испанските облигации са достигнали 270 базисни пункта. В обозримо бъдеще Гърция, Ирландия и Португалия нямат никакъв шанс да се завърнат на облигационните пазари при лихви, които да могат да си позволят.

Това, което вероятно е особено депресиращо за правителствата на тези страни, е тенденцията повишаването на спредовете да се случва въпреки доброто изпълнение на програмите за ограничаване на бюджетните дефицити. Според договорената през 2010 г. програма гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се очакваше да се понижи с 4% през 2010 г. и 2,6% през 2011 г.

Според публикуваните през март данни икономическият спад в Гърция за 2010 г. е бил 4,5% - резултат съвсем малко по-лош от очаквания. За 2011 г. прогнозата е за спад от 3%. От друга страна според първоначалната прогноза бюджетният дефицит през 2010 г. се очакваше да достигне 8,1%, а през 2011 г. 7,6%. Данните от март разкриват, че дефицитът в края на 2010 г. е бил 9,6%, като през 2011 г. той се очаква да се понижи до 7,5%.

Дори дефицитът по текущата сметка според данните от март е бил 10,5% през 2010 г. и се очаква да падне до 8,2% през 2011 г. - резултати, не чак толкова по-лоши от първоначалните прогнози за 8,4% и 7,1% съответно.

За съжаление това представяне е незадоволително поради четири причини.

Кои са те, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
14
 
! Отговори
до 145 преди 13 години
Ще ви разкажа какво представляват гърците и кои всъщност са мизерниците - Ние или Те ! Преди една година бях с жена ми и детенце на море във Византия. На връщане спирам на Лидъл за зехтини и т.н Отивам да взема една количка но нямах дребни по 1 евро. Идва при мене един грък, който вече е напазарувал и ми предлага неговата количка. Давам му 5 евро - той ми връща 4 евро и ми дава количката. Пазарувам и си тръгвам, връщам количката и от нея НЕ ИЗЛИЗА едно евро а пластмасова монета. КОЙ Е МИЗЕРНИКА
136
2
 
5
 
! Отговори
146 преди 13 години
Мелезче излагаш се сериозно , германците ви се подиграват и основателно , не може да живееш на чужд гръб , а когато ти кажат , че повече не можеш да краднеш и ти покажат среден пръст , чрез статуята на Афродита ли беше ? ти да ревеш , че били дали на Европа културата , че германците трябвало да им плащат пари винаги , когато ползват гръцка дума е такива жалки смехории , какво имате вие арабско-*** *** с древните гърци ? Византийска *** ,жените ходят космати , не се къпят ...
135
1
 
10
 
! Отговори
До 142 преди 13 години
Стояне по-полека моля те. Първо БВП на Гърция около 3,5 пъти по голям от този на България, но пък и тяхното население е по-голямо /по данни на ЦРУ и СБ/. Второ най-големия търговски флот в света? Приятел гръцкия търговски флот дори не е в десетката! И трето ти въобще четели статията по горе? Нека ти припомня какъв е основния извод от нея - гръцката икономика е НЕКОНКУРЕНТНО СПОСОБНА!
134
3
 
5
 
! Отговори
ааа преди 13 години
Ние нашите комунисти ги изритахме от властта и те сега вият на умряло, че не могат да повторят сценария на Гърция. А вие, драги византийци, кога ще потърсите сметка на вашите управляващи, които ви лъгаха 30 години, че сте по европейци от европейците, че сте по-проспериращи от германците и че със 5000 евро заплата на кредит може да векуваш?
133
3
 
5
 
! Отговори
до 145 преди 13 години
За разлика от нас в Гърция пустеещи земи няма.Там не ядат български ябълки например,ама нашия пазар е пълен с техни.
132
16
 
9
 
! Отговори
От Гърция преди 13 години
Ох да забравих че вие сте отличниците на Европа по брутен продукт и увеличение на заплатите с 30 лева:)))Неразбирате ли където и да отидете по света БЪЛГАРСКИ *** никoй НИКЪДЕ НЕ ВИ ИСКА ИЛИ АКО ВИ ИСКА СТЕ РОБИ КАТО В *** БГ!:)НЕЗНАМ КОЙ НА КОГО СЕ СМЕЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ СМЕ УВАЖАВАНИ ОТ ВЕЛИКИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО НАШАТА А ВИЕ ПЛЮНКИТЕ И ИЗТРИВАЛКАТА ИНКУБАТОР ЗА РОБИ:)ЗАЩО ВИ НАПУСКАТ ПОСТОЯННО ПО УМНИТЕ И С ЧЕСТ БЪЛГАРИ....А ЖАЛКИ МИЗЕРНИЦИ ?:)ЗАЩОТО СТЕ БЕЗ САМОУВАЖЕНИЕ И СТЕ КАТО ЩРАУСИТЕ С ГЛАВА В ПЯСЪКА!:)ВАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ВИ КАЗВАТ ЧЕ СЛЕД 74 ГОДИНИ ЩЕ ЖИВЕЕТЕ И ВИЕ ДОБРЕ КАТО Средностатистическа ГЪРЦИЯ ОТ ЕВРОПА!:))САМО ЧЕ СА ЗАБРАВИЛИ ДА ВИ КАЖАТ *** ЧЕ ЧОВЕшКИ ЖИВОТ Е САМО ЕДИН и май НЯМА ДА УСЕТИТЕ НАСЛАДАТА ОТ НЕГО КАКТО НИЕ ГЪРЦИ КЪДЕТО НИ ИДВАТЕ ДОБРОВОЛНО ДА НИ СЕ МОЛИТЕ ЗА РОБИ!:)
131
0
 
5
 
! Отговори
до 143 преди 13 години
тогава ми е много чудно какво ще сложат в устата си......камъни и пясък.
130
3
 
8
 
! Отговори
werf преди 13 години
Прав е Бойко-гърците са наши братя-през ВСВ,български войски окупират Гърция (великата им отбранителна линия Метаксас е пробита за нула време),нашите войници за един хляб или консерва са спали с по няколко гъркини,така че много българска кръв има в гърците!
129
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мръсните византийци викат -тихо да не събудим българите. Скоро ще има - какво да ядем ? Ще ядете фекалиите на 7 млн. горди българи. БЕДНИ НО ГОРДИ !!! Реално византийците са на нашия хал, просто 330 млрд. с които са живяли по-добре от НАС - СА ЗАЕМИ ! България ако беше изтеглила 330 млрд. и при нас заплатите в държ.сектор щяха да са по 800 евро както е в Гърция. Сега еврейте от МВФ и СБ ще ви РАЗПЕРЧЕТОСАТ !!! Каквото има ценно ще ви вземат - за вас ще останат скалите и камъните само !
128
2
 
7
 
! Отговори
Stojan преди 13 години
Aз от 1985 год. посещавам Гърция, имам приятели там, и горе-долу съм запознат с психиката им . Те винаги "ще ти минат отзад" когато най-малко очакваш. Затова се говори ,че и евреина заплаква когато грък се роди . Те, гърците умеят да печелят пари по-добре от тях. И са го доказали-не съм чул евреин и грък миньори. А това никой не го казва, 8-9 пъти по-голям БВП от България. Най-голям търговски флот в света, в първата десятка по производство на цимент, туризъм, цитруси, маслини...
127
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърция е в много тежко положение в момента и ние трябва да се поучим от техните грешки, за да не ги повтаряме. България трябва да поддържа нисък бюджетен дефицит, държавата да ограничи възможно най-много социалните плащания, като по този начин стимулира една не малка част от оббществото ни да работи /произвежда/, а не да лежи по цял ден, да се извършат реформи в пенсионно-осигурителната система, науката и образованието, администрацията и т.н.
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Злобата и завистта край нямат.Ами то ЕС е скачен съд в момента.За да съществува еврото всички ще плащаме,а не само германеца и французина.Иначе сме като щрауса и главата в пясъка,но и ще ни опънат отзад,докато се крием и злобеем.Примера е следния:Ако сега ходим с 2лева в джоба,то след като Гърция фалира ще ходим с 1 лев в джоба.На този фон къде има място за злоба срещу гърците?А и французина и немеца ходят с по 10 евро в джоба и за да не ходят с по 9 им дават заеми.Което е 10%,а при нас 50%.
125
2
 
10
 
! Отговори
до 130 преди 13 години
Нали сте цъфнали и вързали,защо чистите къщите в Гърция?За българската мизерия не са ви виновни гърците...Просто завиждате че не сте на тяхно място. Търсете сметка от вашите управляващи и се борете за по-добър живот,вместо да плюете гърците.
124
6
 
5
 
! Отговори
Maria преди 13 години
НАЛИ ЗНАЕМ, ЧЕ...: древногръцките учени и философи са ненадминати за цялата история на човечеството, че гръцката култура:-е всъщност съвременната европейска, че Атина е надостижима в културно отношение, че няма по-велика войска от спартанските хоплити, че Гърция е дала на света науките, занаятите, инструментите, истинската демокрация, олимпийските състезания... всъщност всичко, което наричаме съвременна култура! Изпитваме респект, уважение и най-добри чувства към нашите съседи, желаем им успех.
123
2
 
1
 
! Отговори
ввв преди 13 години
Я по спокойно, нещо гърците ни се нервират, защо ли ??? СМЯХ СМЯХ, оправи ми се настроените
122
4
 
5
 
! Отговори
мим преди 13 години
гърците дето пишат тук,и се правя не велики-всъщност избиват комплекси.те са много страхливо племе,само лаят.страхуват се да не си вземем обратно земите,затова праавят като пауните-надуват се-а дано някои се стресне,да ам никои не се стряска.
121
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ФАЛИТА НА ПОДЛИТЕ ВИЗАНТИЙЦИ Е НЕИЗБЕЖЕН !!!!КЕФ !!! Цял живот лежане и узо и изнудване чрез бунтове за високи заплати, без каквато и да било производителност. СЕГА КЕ МИ ЯДЕТЕ К..О
120
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
От Гърция, сигурно дори на собствения си език пишеш по-зле от колкото на български. Поне спри да се излагаш. И без това вече цяла Европа ви се подиграва и ви се смее на сеира, който правите.
119
1
 
4
 
! Отговори
До мелезчето 123 преди 13 години
Слушах сега мелезче първо заплатата в Гърция не е 1800 , но това няма значение с крадене и маймунджулъци сте докарали един доста по-висок стандарт от нашия , мелезче доколкото знам заплатата средната е 800 евро и то в Атина , където се стича и цялата страна , администрацията скоро ще се наложи да се резне , към това прибави и приватизация на държавни предприятия , дори ОСЕ (БДЖ) , много хора ще останат без работа , а на други ще им резнат паретата и ако продължавате да виете като *** по площадите и да не се стягате да работите ви чака нашата участ и то без да сте минали през месомелачката на комунизма. Ти си лесен мелезче , ще обърнеш другата страна на фурнаджийската лопата , ама другите ? Най-гадно се пада от високо.
118
0
 
1
 
! Отговори
ВВВ преди 13 години
ДО елитис>>> ХАХА МНОГО СИ СМЕШЕН, ОПИСАЛ СИ СЕ АМА СЪС 100% ТОЧНОСТ :)))))) СМЯХ