Силовите министри на ЕС приеха квотите за мигранти

Чехия, Унгария, Румъния и Словакия са гласували "против"
Обновена: 22 сеп 2015 21:44 | 22 сеп 2015 19:21,
94
Силовите министри на ЕС приеха квотите за мигранти
Снимка: архив, Ройтерс

Министрите на вътрешните работи на ЕС взеха насила решението за разпределение на 120 000 бежанци, след като Унгария, Словакия, Чехия и Румъния отказаха да го приемат, а Финландия се въздържа.

По настояване на 2 държави предложението е било подложено на гласуване и компромисът, постигнат по-рано на експертно ниво - отхвърлен.

„Постигнахме споразумение с много мнозинство, много по-голямо от нужното, макар че предпочитахме единодушието. Но имаше страни, които изразиха свои законни гледни точки“, заяви вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн, който председателства извънредната среща в Брюксел.

Четирите държави смятали, че Брюксел им оказва диктат и изразили опасения, че бежанците заради различния цвят на кожата си и религията, ще нарушат хомогенността на техните общества. Чехия дори поискала решението да се изследва от юристи, тъй като противоречало на европейското право.

Въпреки това Аселборн заяви, че нито една държава не е отказала да приеме бежанци, а първият зам.-шеф на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че Еврокомисията ще го приложи на всяка цена.

Разпределението на бежанците остава според първоначалното, но всички страни ще получат по-малко, тъй като Унгария, която трябваше да даде на другите 54 000 души, сега ще трябва да приеме от Гърция и Италия. Това стана, след като Будапеща заяви, че няма да участва в схемите за преразпределение. Аселборн заяви, че гласуването тази вечер е напълно законно и трябва да бъде изпълнено от всички.

Точните числа още не са ясни, но България, която трябваше да приеме 1600 сирийци, еритрейци и иракчани от Гърция и Италия, сега ще получи по-малко, заради Унгария.

54 000 бежанци за Унгария ще бъдат преразпределени пропорционално между Гърция и Италия, които ще могат да се разделят с повече от първоначално предвидените 50 400 и 15 600 души и ще остане резерв за други държави, които изпаднат в затруднено положение.

Министрите решиха, че при извънредни обстоятелства и „в съответствие с европейските ценности“ държавите могат да отложат приемането на присъдените им бежанци, но само за 1 година и за не повече от 70% от квотата си. Европейската комисия ще преценява дали изтъкнатите от тях причини, отговарят на поставените условия.

Следващото предложение за преразпределение на бежанци може да дойде след не по-малко от 1 година.

Приемането на квотите стана възможно, след като в последния момент Полша промени мнението си и ги подкрепи. Според  министър Аселборн втори неуспешен опит щял да хвърли сянка върху утрешната среща на върха и да задълбочи разделението в Европа.

Опозицията на централно-европейските държави провали презаселването миналия понеделник, но председателството на ЕС, ръководено от Люксембург, отказа да натисне „ядреното копче“ и се опита да постигне консенсус, който е обичайната практика. Утре вечер европейските лидери ще се съберат в Брюксел също извънредно, за да обсъдят бъдещето на Шенген и защитата на границите си, а също как да помогнат на страните, съседи на Сирия, където се намират 4 млн. бежанци. Очаква се ЕК да обяви размера на финансовата помощ, която ще им бъде предоставена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: ЕСимигрантиквоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
38
 
4
 
! Отговори
Що ,бе... преди 8 години
Нека даойдат сирийците ...толкова празни села има в България!
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е прието, разбира се. Хората никой не ги е питал. Министрите могат да са приели и на баба си хвърчилото - тяхна си работа.
24
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, честита (не)зависимост!
23
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние *** винаги сме били покорни и долни подмазвачи. Същите бяхме и по времето на Съветския Съюз, когато чехи, унгарци, поляци, сърби, румънци и дори албанци се опълчваха на системата, а ние бяхме най-вярното куче на "големия брат". На същата история сме свидетели и днес, и може би затова "българин" е синоним на кофра и лъжец.
22
13
 
1
 
! Отговори
Българина преди 8 години
Ушанките ти казват само информативно ме ще в троя живот. Wall street ще страдат като мъченици
21
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата гласува за и как иначе нали Меркел ще му шибни един
20
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А България как е гласувала? Всъщност защо ли питам...
19
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ушанките, я кажете кога ще фалират САЩ и ЕС? Колко тона злато има в раша? Метнете и някоя ракета накрая :)
18
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30а ти ще продъ;жаваш да ближеш снимката на Жужо.
17
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 26стара ти е информацията - те вече имат Леопард-3. И за разлика от арматата се движи :)
16
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22ми кво чакаш - чемодан, вакзал, масква.
15
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местния вот след месец ще покаже, че народа напълно подкрепя тази политика!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14Ни мъ интересува, да грабват калашниците и да се бият за/срещу Асад! Най-накрая в Сирия ще останат най-достойните, а?
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разпаденето на ЕС вече е факт.
12
1
 
28
 
! Отговори
Бармалей преди 8 години
Да се разпределят процентно по дял от БВП.Швабите да вземат най много и да си ги дундуркат, иншаллах.Храним гърците, на хохлите 3,6 миларда опростени... Е, да ви таковаме и Юропата, мааму стара!А дали няма да посрещаме Т-14 "Армата" с цветя и да бесим чорбаджиите по стълбовете?
11
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Европа си е Европа, за разлика от скапаната Русия.
10
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато по света има диктатори, като Асад, подкрепяни от други диктатори, като ***, ще е така !
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То бе ясно! От сутринта ,,водещите'' наши уж телевизии показват миловидни и състрадателни сцени от измъчени ,,бежанци'' основно майки с деца. А останалите край Одрин вече скандирали ,,България!''. До вчера уж напираха за Гърция.
8
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моите почитания на държавните ръководства на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия. Завиждам им благородно за това какви държавници имат.
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както четем в чужд сайт, армията на Сирия е навлязла в Палмира...Бой по джихадистите!!!!!!!!!Също така,22 руски кораба,натоварени с оръжейни товари пътуват към Сирия в подкрепа на сирийската армия срещу ISIL