ЕС: Путин трябва да се провали и ще се провали

На Русия се налагат най-тежките прилагани досега санкции
25 фев 2022 08:09, Елка Василева
148
ЕС: Путин трябва да се провали и ще се провали
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин трябва да се провали и ще се провали, заявиха лидерите на Европейския съюз, които постигнаха съгласие за въвеждането на нови санкции срещу Русия заради офанзивата на руските сили срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Русия атакува вчера Украйна по суша, въздух и море, след като президентът Путин обяви, че руската армия ще извърши специална военна операция в съседната страна, припомня Ройтерс.

Още по темата

Лидерите на ЕС постигнаха принципно съгласие за въвеждането на нови икономически санкции срещу Русия. По-рано това направиха и Съединените щати.

Европейските лидери приеха пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области - финансовия, енергийния, транспортния сектор, контрол върху износа, забрана за износ на финанси и визова политика. Това каза след продължилото до късно през нощта заседание председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Президентът Путин избра да върне войната в Европа и в момента сме свидетели на пълномащабна интервенция в Украйна, каза Фон дер Лайен. Ние ще държим Кремъл отговорен за това, бе категорична тя.

За финансовите санкции тя поясни, че с тях се орязва достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари. „На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в т.ч. в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си в данъчния европейски рай.“

„Нашата забрана за износ ще удари нефта, като направи невъзможно за Русия да усъвършенства своите нефтени рафинерии, които ѝ донесоха приход от 24 млрд. евро през 2019-та година“, каза още тя.

В санкциите влиза и забрана за износ на всякакви самолети, както и части и оборудване за тях за руските авиолинии. Това ще удари по ключови сектори от икономиката и свързаността, тъй като 3/4 от руските самолети са построени в ЕС, САЩ и Канада. Ограничава се достъпът до ключови технологии като полупроводници, а дипломатите и бизнесът вече няма да имат привилегирован достъп до ЕС.

Светът се събужда в контекста на войната, каза президентът на Франция Еманюел Макрон. Той допълни, че санкциите са насочени и срещу Беларус, който е съучастник на руския режим. По отношение на защитата, която Франция ще предостави на съюзниците си, в т.ч. и в рамките на НАТО той поясни: „Франция ще продължи да играе изцяло ролята си на гарант за съюзниците от НАТО, като изпрати в Естония нов контингент, като ускори участието си в еърполисинга над небето на Балтика от март и също така ще ускори разгръщането на войски в Румъния.“

И двамата подчертаха, че ЕС е останал единен в позицията си срещу действията на Кремъл въпреки опитите му да внесе разделение. Макрон съобщи, че е провел, по думите му, бърз, прям и откровен разговор с президента Путин по молба на украинския му колега Зеленски с молба да спре военните действия и да проведат разговор. Той призна, че резултат не е имало.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви вчера, че това ще са най-тежките санкции, които Евросъюзът е пускал някога в действие.

На този етап руските кредитни институции няма да бъдат изключвани от международната платежна системата SWIFT. Според германския канцлер Олаф Шолц някои санкции трябва да останат в арсенала на Европейския съюз за по-късен етап.

На влизане белгийският премиер Александър де Кроо каза, че трябват санкции, които не лаят, а хапят и поясни, че те трябва да засегнат предимно военнопромишления комплекс на страната, както и нейния елит.

Премиерът на Словения Янез Янша заяви, че много добре влиза в положението на украинците, тъй като неговата страна е била в подобна ситуация.

"Не мисля, че Путин е човек, с когото може да се преговаря", каза премиерът на Финландия Сана Марин. Тя заяви, че вероятно ще има мигранти, с които трябва да покажем солидарност.

Запитан възможно ли руският президент да нахлуе в други европейски страни, Борел отговори: "С Путин нищо не е изключено.“

В речта си пред европейските лидери председателката на Европейския парламент Роберта Мецола призова за "масивни, безпрецедентни и сурови" санкции срещу Русия, в т.ч. и "с по-далечен обхват" като изключването на Русия от системата SWIFT. Тя апелира мерките да включват и индивидуални санкции, без никой да бъде изключван от тях. Мецола определи спирането на сертификацията на "Северен поток 2" като правилно решение и допълни, че санкциите са дошли твърде късно, след като вече немислимото се е случило.

Междувременно европейските лидери призоваха за приемане на допълнителни мерки и срещу Беларус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: УкрайнаРусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Иван преди 2 години
Дано да се провали!
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврогейският съюз първо, трябва да се освободи от такива ***, като Урсула и прилежащите й калъфи и чак тогава да се напъва, кой, как щял да се провали.
97
3
 
13
 
! Отговори
тя преди 2 години
Тая не беше ли военна министърка на Германия?! Ха ,ха ,ха ! Оди си дома да гледаш децата ,не се бъркай в голямата политика , не си за нея !
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак да кажат за зелената сделка.Интересно ми е.Му-ха-ха.
95
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фонлайна се изложи с копционните схеми с ваксините сега тръгнала да се прави на нещо което не е.
94
0
 
15
 
! Отговори
Фон Дер Лайнарен преди 2 години
Ти не трябваше да се проваляш ама се провали
93
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
акушерката и тя да се обади 700 безделници се събрали и срещу огромни заплатифабрикуват само прос=то=тии не четете ли история тя се повтаря на определеницикли какво бъдеще си представяте за европа с толкова ам бази 75 години германияе окупирана сега украина бъка от ам оръжие така решавате кризите със смъртвие сте вредни за света
92
2
 
25
 
! Отговори
Ку ку преди 2 години
Урсулка ти си пълен провал и вкара ЕС В ГРОЖА ЩЕ ТЕ ВИДИМ КАК ЩЕ СЕ ОПРАВИШ АКО ВИ спрат кранчето Ти си неедекватна
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пахахаха
90
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Браво Урсула! Силна ръка трябва. Целият свят е единен срещу Путин, освен 1-2 диктатора"=============== Хуморист. Аз не виждам НИТО ЕДИН от "целия свят" да е срещу Путин, камо ли пък, със "силна ръка". Повтарям - нито един. Само го гъделичкат, развявайки някакви нелепи "санкции". И причината е много прозаична - защото ги е шубе. А такива първосигнално-екзалтирани коментари, като цитирания по-горе... е, ако това го успокоява...
89
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се провали,ама няма :)Обратно на бюрото да мислите нови мантри там в Брюксел зелки такива!
88
2
 
15
 
! Отговори
Списаревски преди 2 години
Таа има погледа на Хитлер - нема дете, нема коте, ама че *** целио свет - ай сиктир! Да не е Маргото Татчър, та да и веем знамена под прозорците...
87
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Урсула! Силна ръка трябва. Целият свят е единен срещу Путин, освен 1-2 диктатора.
86
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"С тези санкции, които са подготвили , икономиката на Русия ще бъде обезглавена. Браво на ЕС!"_____________ ха ха ... смешката ти се е получила...
85
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
101 - Путин не е глупав и със сигурност е предвдил "санкциите". Трговията с Китай е така или иначе рубла/юан. Индия и изобщо Азия ше се вместят там. Те затова не посмяха да я изключат то SWIFT. Направят ли го - край с долара като световна тръговска валута. Не е изключено да се случи в близко бъдеще
84
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро ЕС се провали - провали се като политика, провалихте го и като проект защото начело дойдоха такива некадърни и некомпетнетни като Урсула, които така или не направихте ЕС фактор в политиката а една пионка на Америка. Проджници, при това за жълти стотинки! За съжаление няма вече политици като Де Гол, Митеран, Кол, Тачър, от които явно нищо не научихте и опорочихте идете им за ЕС.
83
1
 
26
 
! Отговори
СС преди 2 години
ЕС напрви грешка ,като допусна САЩ да диктува за НАТО и Украйна !!! САЩ искаха криза и я получиха да продават оръжие и слаб ЕС !!!
82
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тъпата мецола най хард , родена в колонията малта ....такива са най напористи като наш киряк киро
81
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами,ако Путин вече е създал механизъм,използвайки войната,ЗА ПЪЛНО ИЗМЪКВАНЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ ВАУТИ(ЮС'ДОЛАР,ЕВРО И ПАУНД) и прехвърли в съкратени срокове всички финансови операции към рублата,юана,рупията...и швейцарския франк?Трябваше му "камшик" с който д накара собствените си олигарси да избягат от запада и го получи,за сметка на самия запад!И дали след тази финансова операция няма да покаже окончателен пръст на последния?А руската икономика по начало може да си бъде самодостатъчна!И тогава,хъ-ъ
80
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радвам се, че сме в ЕС, а не под руския ботуш.