В Словения наложиха таван на цените на горивата на дребно

Повишението им беше заради търсенето и заради войната
15 мар 2022 08:37, Елка Василева
34
В Словения наложиха таван на цените на горивата на дребно
Снимка: архив, БГНЕС

Словенското правителство замразява максималните цени на горивата на дребно от днес, за да успокои ситуацията на пазара, съобщи сайтът „24ур“, като цитира министъра на икономиката Здравко Почивалшек.

От днес литър безоловен бензин ще струва 1,503 евро, а литър дизел – 1,541 евро, каза пред журналисти на Почивалшек.

Още по темата
Мярката ще бъде в сила за 30 дни.

Цените на горива се повишиха по няколко причини – заради по-високото търсене, но и заради войната в Украйна.

Някои от доставчиците са свързани с руския петрол прекалено много и прекалено дълго. Може да очакваме цените да растат, каза още министърът.

Той отново подчерта, че има достатъчно количество горива в Словения, така че не трябва да има опасения от недостиг.

На въпрос дали може да бъдат въведени ограничения за чужденци, Почивалшек отговори, че за момента не се предвижда. По думите му цените са подобни на цените, които са били в сила досега, а може би са и малко по-ниски.

Цените в Австрия и Хърватия са малко по-високи от словенските, в Унгария са доста под словенските, а в Италия са доста над нашите, каза той, като допълни, че в зависимост от ситуацията ще се взимат допълнителни мерки.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 2 години
До простия български народ!!! БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КУХИ ***, КОИТО ДОКАРАХА КИРЦАТА И ОКОКОРЕНИЯТ НА ВЛАСТ!!! Сега разбрахте ли как вкарахте най-големите крадци в държавата в курника с кокошките? Можели да ми отговорите, защо държавата ще купува зърно за 1 000 000 000 лв., защо? Румънци, Сърби, Унгарци и др. просто забраниха износа!!! Но, ние...ще купуваме!!!! Е, нали зърнената мафия е червена....това и бебетата го знаят. Петролът и той е червено-молиционерски бизнес.....БЛАГОДАРЯ ВИ ***!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боричкане за власт в Парламента и никой не се вълнува от народа.От ден първи само това се случва.Един бил овчарско куче и трябвало да се връща на власт, защото малко плащаме на ЕС заради мистериозно"изчезналите"милиони.Преди бяхме прости, сега сме овце и ни трябва псе-пазач, според него.Другите не могат да се оправят със саботажите на първите. И един психопат, който допълнително мъти мозъците на определен кръг с безмозъчните си обещания, които са далеч от реалността, но събира копейки. ВЪН ВСИЧК
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен : На 24 февруари петрола беше 99 долара а дизела в България 2.62лв за литър. Днес цената на петрола е 100 долара а дизела в България струва 2.95лв за литър.Дааа - тука има спекула в която участва и държавата !!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Честито : НИЕ СМЕ ПО БОГАТИ И ОТ САЩ И ОТ РУСИЯ
27
1
 
21
 
! Отговори
СЛОВЕНИЯ преди 2 години
Допълнение : за 2021 - минималната работна заплата в Словения се увеличава от сегашните 941 ЕВРО на 1041 ЕВРО бруто ! Тука сме на 350 ЕВРО Бруто.Ние нямаме нужда от таван на цените на горивата - ГЕНОЦИДА СИ ВЪРВИ !!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук кво чакат ?!?Пак ще откриват топлата вода :)))
25
1
 
6
 
! Отговори
Честито преди 2 години
В Русия дизела е 0.85лв. В САЩ e 2.20лв. А в България е 2.95лв.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука тавана е 5 лв за литър.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само така!Иначе няма оправия.
22
0
 
5
 
! Отговори
фен на танас преди 2 години
До АнонименИ според мен е време да се национализира и продаде на компания която има добро име, ще произвежда качествено гориво и ще си плаща данъците.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 24 февруари петрола беше 99 долара а дизела в България 2.62лв за литър. Днес цената на петрола е 100 долара а дизела в България струва 2.95лв за литър.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можело значи?
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По бавната тръба - защо конектора с Гърция не е построен 12 години а Турски Поток през БГ го построихме за една година и малко?- Аха защото конектора от Гърция пренася алтернативен на Руския газ и на ГЕРБ това не само че не беше приоритет, а бе умишлено забавено.Защо Лукойл работи само с Руски петрол? Защо не е диверсифицирано? Защо не плаща данъци в България - защото дори не е Българска рафинерия - само замърсява и обгазява България а печалбите ги праща в Русия.
18
0
 
30
 
! Отговори
Точно така преди 2 години
Когато петрола поскъпва на международните пазари в България търговците още същия ден вдигат цените. А когато цената на петрола започне да пада, нашите се ослушват. Миналата седмица петрола беше стигнал 139 долара. Сега обаче цената се срина и днес падна до 99 долара. По нашите бензиностанции цените продължават да се покачват и днес са на най високите нива В ИСТОРИЯТА! 3лв дизел никога не е имало!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А *** (жалкия фигурант и шaйкaта му) ще свалят и ризата от гърба на raнeцa
16
1
 
7
 
! Отговори
КИРЧО ДЖОН ТРИ ВОЛТА преди 2 години
Протестът е важен начин на протест
15
2
 
13
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
Ааа кой каза, че в България не може да се замразят цените, кой? Значи в Словения може а в България не може.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От последните минути става ясно, че парното се вдига след мораториума с 58 процента. Глад ще мори добитъка. Протести няма. Всички са доволни. Стадото се бута за олио.
13
1
 
10
 
! Отговори
Ф16 преди 2 години
Защо бе , нали искате капитализъм. Жули литъра по 5,6 евро. Да става революция , путин има достатъчно бомби и за брюксел.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петролът падна на нива отпреди войната. А цените?