Херсон падна бързо, но напредъкът на Украйна на изток ще бъде по-труден

На първо време ще е необходимо Украйна да укрепи завоеванията си в Херсон и околностите му
14 ное 2022 15:25, Йоана Цонева
175
Херсон падна бързо, но напредъкът на Украйна на изток ще бъде по-труден
Снимка: БГНЕС

Бързото превземане на Херсон от Украйна, за чието напускане руснаците съобщиха публично едва в сряда, поставя началото на критична фаза във войната. Есента на териториални отстъпки от страна на Москва оставя Русия да окупира основен териториален блок - сухопътния мост към Крим - който Украйна ще иска да раздели и да нанесе на нашествениците катастрофално политическо поражение.

На първо време ще е необходимо Украйна да укрепи завоеванията си в Херсон и околностите му, да възстанови електроснабдяването и другите комунални услуги, въпреки че няма сериозна сухопътна заплаха, след като отстъпващите руски сили са взривили голяма част от главния Антонивски път и железопътните мостове, които водеха в града на няколкостотин метра през река Днепър - преградата, на която руснаците сега се надяват да разчитат, пише в анализ Дан Сабаг за в. "Гардиън".

По-голямо безпокойство предизвиква взривяването на част от язовир "Нова Каховка", както се вижда от сателитни снимки, което допълнително ще наруши вече напрегнатите доставки на електроенергия и чието въздействие надолу по течението е неясно. Очаква се обаче ефектът да се усети най-силно на окупирания от Русия южен бряг на реката - акт, за който Женевските конвенции предупреждават, че може да се счита за военно престъпление, ако води до "последващи тежки загуби сред цивилното население".

Антонивски и Нова Каховка са единствените преходи на Днепър на юг от украинския град Запорожие и без тях (или дори ако са непокътнати) ще бъде трудно и опасно за украинските контраатаки да продължат там. Един поглед върху картата кара все повече западни и руски коментатори да предполагат, че настъплението в сектора на Запорожие към Мелитопол и Бердянск е очевидната следваща точка на контраатака.

Успехът на Украйна в Херсон - и не се заблуждавайте, че изтласкването на Русия с минимални жертви сред цивилното население е голямо постижение - беше победа, постигната чрез разбиване на руската верига за доставки. Това стана с помощта на американската артилерия "Химарс", почти сигурно подпомогната от доброто местно разузнаване, за да се определят командните и логистичните центрове на място. Но решаващо значение има и благоприятното географско положение - изолираното положение на Херсон на запад от Днепър.

Запорожкият фронт на изток е по същество права линия през открита страна, която не се е движила от месеци, така че на теория силите на Москва би трябвало да са добре окопани. Другото предимство на Русия е, че тя е призовала 300 000 наборни войници, една трета от които са на фронта. Но само човешката сила не гарантира успех - новобранците често са поставяни пред по-опитните войници, като има сведения, че новобранците са хвърляни в битката с минимално обучение, лошо оборудване - само две от седем бронирани машини тръгват без бутане - и лошо заплащане.

Още по темата
В същото време тактическият подход на Русия досега е бил толкова негъвкав, че Киев ще се чувства уверен, че може да приложи същия трик - да удари нашествениците в тила, така че предната им линия да не може да се сражава ефективно. Сега цялата Херсонска област на юг от Днепър, чак до Крим, е в 50-километровия обсег на ракетите "Химар".

Миналата седмица руският военен блогър "Военен информатор" призна, че позицията на Русия в Херсон е безнадеждна още от лятото и че е възможно да се достави напред само една десета от необходимите доставки. След това авторът се оплаква от "архаичните логистични системи" на Русия с дълъг срок на изпълнение, недостатъчно високопрецизно въоръжение и, което е интересно, "централизирани складове", които представляват привлекателна цел за украинците.

На този фон беше изненадващо, че миналата седмица генерал Марк Мили, най-високопоставеният военен на САЩ, заговори за "дипломатически решения" на близо деветмесечната война и заяви, че украинците са успели да се борят с руснаците само "в застой". Опасенията за застой в стила на Първата световна война между двете страни изглежда не отговарят на есенното развитие на събитията на терен в Херсон, а преди това и при освобождаването на района на Харков.

Позицията на Мили изглежда е изключение в администрацията на Байдън, която миналата седмица също обяви допълнителни доставки на оръжия на стойност 400 млн. долара (338 млн. паунда) и беше подкрепена от по-добри от очакваните резултати на междинните избори. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан разказа за победата в Херсон в петък и заяви, че "ако Украйна реши да спре да се бие и да се предаде, това ще бъде краят на Украйна" - и засега изглежда, че Киев запазва подкрепата на САЩ и Запада, за да се бори и през следващата година.

Зимното време очевидно усложнява ситуацията и за двете страни, въпреки че се очаква земята да замръзне, което ще увеличи възможностите за маневриране, което ще помогне на украинските контраатакуващи. Миналия месец Лойд Остин, министърът на отбраната на САЩ, заяви, че очаква бойните действия да продължат през целия студен сезон. Украйна, която има вятър в платната си, ще иска да покаже, че може да продължи, преди да се заговори за нова безизходица.

Дан Сабаг е редактор по въпросите на отбраната и сигурността във в. "Гардиън"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
растоянието от Запорожие до морето е в обсега на Нимарс нещата може да пиклю4ат много бързо с разцепване на две на руската армия и превръщането на крим в остров а като добавим и факта 4е ве4е българския флот е по голям от руския ... къщата от карти наре4ена руска армия заминава в канала... пирожкин си полу4ава щик в *** буквално кадиров ще го колнат като овца а путин я в хага я нови4ок ...
125
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до долния ще се задоволиш с бесенето на путин пред марзолея
124
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз едно искам трибунал за зеленски които изби хиляди деца и наказание за престъпната сащ
123
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украйна показа най-новите си дронове,между които и подводни !"------------------ Да, на последната изложба на изгряващи детски таланти.
122
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Съвсем скоро ще ви спрат парите от Кремъл."________________ Стопилката в главата ти още ли се води централна нервна система, на теория поне?
121
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в. "Гардиън" - ами напишете го в заглавието поне да не скролираме. Не, че и без това ще го прочетем. Както знаем нищо не е паднало, просто се чакат преговорите със САЩ когато огромните потоци от пари и оръжие секнат и наемниците които в момента се правят на украински войници дезертират. Иначе за сведение на посрещачите, руската армия е на позиции на брега на Днепър, населението е евакуирано с цел избягване на цивилни жертви и издевателства.
120
9
 
28
 
! Отговори
Зеленски окраде пари преди 1 година
Това е важното Зеленки ограби Европейски фондове за млиарди евраци за сметка и гърба на европейците на които реално не им пука за Украйна против волята на европейските граждани се въведоха санкции, източване на пари и изкуствена криза и много подаръци пари и военни играчки за Зеленски и тази театрална война.
119
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 130А така баце, смени темата, че на ****ботове им свършват опорките :D Аз спирам да се занимавам и отивам да се наслаждавам на новините от фронта.П.С. Съвсем скоро ще ви спрат парите от Кремъл. Чувам, че в джобс.бг имало обяви за работа.
118
9
 
24
 
! Отговори
Не е сериозна война преди 1 година
Това НЕ Е истински война, а някакъв театър и полигон за демонстрация на ракетки насам и натам. Руснаците са се прибрали да си изкарат Зимата на топло и после пак ще се върнат.
117
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е най-странната война-и за укрите и за русия-отстъпват се завзети вече територии без някой да ги е поискал изстрелвате се стотици ракети дневно с резултат 2-3 убити цивилни/ние от катастрофи имаме повече загинали/ генералите и на укрите и на руснаците масово купуват скъпи имоти в швейцария едните продават натовското оръжие другите се оказа че са откраднали униформи и оръжие-а бе странна война - политиците определят кой къде да стреля и къде да отиде - ДА МУ МИСЛЯТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА
116
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каквото и да пишете - днес в Анкара се срещат "тайно4 шефът на ЦРУ и руския му колега - уж няма да говорят за укрите ...ама дали ще е така ?????????????
115
10
 
21
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Върви активната подготовка за реално вкарване на България, Румъния и Молдова във войната. С жива сила, разбира се. Американците искат военен съюз - Румъния, Молдова и България извън юрисдикцията на Европейския съюз.
114
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе перукане , и според теб руснаците стоят и гледат как укропитеците минават с лодки или вертолети и им махат за добре дошли. Ама ти верно немаш връзка с главния мозък.
113
1
 
3
 
! Отговори
Перукан преди 1 година
До АнонименКолко души да загинат......... имаше една публикация от мобилния оператор с карта на работещите мобилни устройства в района на Антоновския мост. Половината сигнали бяха надолу по течението на Днепър :D храна за раци
112
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смея се, като прочета как украинците са превзели Херсон. Колко продължиха боевете? Колко души загинаха в тях? Колко техника беше унищожена? Титанични битки бяха, няма спор. Ама само в главите на пропагандаторите.
111
14
 
2
 
! Отговори
Перукан преди 1 година
До АнонименХахаххахаха в 21 век, повечето народи, в отличие от рашка, използват всякакви изобретения като лодки, понтони, и тем подобни чудеса, за да преминат през река. А ако ти кажа, че съществува едно такова чудо наречено транспортен хеликоптер, ще повярваш ли?
110
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна показа най-новите си дронове,между които и подводни ! Някои достигат полет до 3300 км.В Иран вече пресмятат разстоянието.А Москва е още по-близо(не до украинското сърце ,разбира се)..
109
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До перукан : ти маи имаш мозък колкото бълха!! Можеш ли поне да обясниш как укропитеците са минали през Днепър за да стигнат до олешка? Чрез телепортация сигурно. То и това е възможно ако са прекалили с белото.
108
11
 
6
 
! Отговори
Перукан преди 1 година
До АнонименАбе, ***, щом това са руски територии и русия е непобедима, защо изоставя позиции и отстъпва???
107
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе укропитеци като сте много суверенни и независими що тогава краварите преговарят с Русия, а не зеления маимун?