Херсон падна бързо, но напредъкът на Украйна на изток ще бъде по-труден

На първо време ще е необходимо Украйна да укрепи завоеванията си в Херсон и околностите му
14 ное 2022 15:25, Йоана Цонева
175
Херсон падна бързо, но напредъкът на Украйна на изток ще бъде по-труден
Снимка: БГНЕС

Бързото превземане на Херсон от Украйна, за чието напускане руснаците съобщиха публично едва в сряда, поставя началото на критична фаза във войната. Есента на териториални отстъпки от страна на Москва оставя Русия да окупира основен териториален блок - сухопътния мост към Крим - който Украйна ще иска да раздели и да нанесе на нашествениците катастрофално политическо поражение.

На първо време ще е необходимо Украйна да укрепи завоеванията си в Херсон и околностите му, да възстанови електроснабдяването и другите комунални услуги, въпреки че няма сериозна сухопътна заплаха, след като отстъпващите руски сили са взривили голяма част от главния Антонивски път и железопътните мостове, които водеха в града на няколкостотин метра през река Днепър - преградата, на която руснаците сега се надяват да разчитат, пише в анализ Дан Сабаг за в. "Гардиън".

По-голямо безпокойство предизвиква взривяването на част от язовир "Нова Каховка", както се вижда от сателитни снимки, което допълнително ще наруши вече напрегнатите доставки на електроенергия и чието въздействие надолу по течението е неясно. Очаква се обаче ефектът да се усети най-силно на окупирания от Русия южен бряг на реката - акт, за който Женевските конвенции предупреждават, че може да се счита за военно престъпление, ако води до "последващи тежки загуби сред цивилното население".

Антонивски и Нова Каховка са единствените преходи на Днепър на юг от украинския град Запорожие и без тях (или дори ако са непокътнати) ще бъде трудно и опасно за украинските контраатаки да продължат там. Един поглед върху картата кара все повече западни и руски коментатори да предполагат, че настъплението в сектора на Запорожие към Мелитопол и Бердянск е очевидната следваща точка на контраатака.

Успехът на Украйна в Херсон - и не се заблуждавайте, че изтласкването на Русия с минимални жертви сред цивилното население е голямо постижение - беше победа, постигната чрез разбиване на руската верига за доставки. Това стана с помощта на американската артилерия "Химарс", почти сигурно подпомогната от доброто местно разузнаване, за да се определят командните и логистичните центрове на място. Но решаващо значение има и благоприятното географско положение - изолираното положение на Херсон на запад от Днепър.

Запорожкият фронт на изток е по същество права линия през открита страна, която не се е движила от месеци, така че на теория силите на Москва би трябвало да са добре окопани. Другото предимство на Русия е, че тя е призовала 300 000 наборни войници, една трета от които са на фронта. Но само човешката сила не гарантира успех - новобранците често са поставяни пред по-опитните войници, като има сведения, че новобранците са хвърляни в битката с минимално обучение, лошо оборудване - само две от седем бронирани машини тръгват без бутане - и лошо заплащане.

Още по темата
В същото време тактическият подход на Русия досега е бил толкова негъвкав, че Киев ще се чувства уверен, че може да приложи същия трик - да удари нашествениците в тила, така че предната им линия да не може да се сражава ефективно. Сега цялата Херсонска област на юг от Днепър, чак до Крим, е в 50-километровия обсег на ракетите "Химар".

Миналата седмица руският военен блогър "Военен информатор" призна, че позицията на Русия в Херсон е безнадеждна още от лятото и че е възможно да се достави напред само една десета от необходимите доставки. След това авторът се оплаква от "архаичните логистични системи" на Русия с дълъг срок на изпълнение, недостатъчно високопрецизно въоръжение и, което е интересно, "централизирани складове", които представляват привлекателна цел за украинците.

На този фон беше изненадващо, че миналата седмица генерал Марк Мили, най-високопоставеният военен на САЩ, заговори за "дипломатически решения" на близо деветмесечната война и заяви, че украинците са успели да се борят с руснаците само "в застой". Опасенията за застой в стила на Първата световна война между двете страни изглежда не отговарят на есенното развитие на събитията на терен в Херсон, а преди това и при освобождаването на района на Харков.

Позицията на Мили изглежда е изключение в администрацията на Байдън, която миналата седмица също обяви допълнителни доставки на оръжия на стойност 400 млн. долара (338 млн. паунда) и беше подкрепена от по-добри от очакваните резултати на междинните избори. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан разказа за победата в Херсон в петък и заяви, че "ако Украйна реши да спре да се бие и да се предаде, това ще бъде краят на Украйна" - и засега изглежда, че Киев запазва подкрепата на САЩ и Запада, за да се бори и през следващата година.

Зимното време очевидно усложнява ситуацията и за двете страни, въпреки че се очаква земята да замръзне, което ще увеличи възможностите за маневриране, което ще помогне на украинските контраатакуващи. Миналия месец Лойд Остин, министърът на отбраната на САЩ, заяви, че очаква бойните действия да продължат през целия студен сезон. Украйна, която има вятър в платната си, ще иска да покаже, че може да продължи, преди да се заговори за нова безизходица.

Дан Сабаг е редактор по въпросите на отбраната и сигурността във в. "Гардиън"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
19
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 година
Херсон падна бързо ?!? Напредък на Украйна ?!? Украйна напредва бързо единствено към небитието , благодарение но шмъркащия неадекватник , който не знае на кой свят се намира инакой Господ да се кланя !
45
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам що има такива радост - руснаците изкорубиха града. Няма ток, няма вода, няма топло - няма и да има. Население също няма. Града е на тепсия пред артилерията на другия бряг. Укрите не смеят да вкарат повече от двеста човека в града, да не изядат удари. Голяяяяма победа. Само дето смисъла е нулев.
44
5
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ами явно от 17 години не си пиеш хапчетата, затова ти се повтаря хахаха ----///----- Така ли? Изпускаш другата възможност - да не ми се е налагало.
43
6
 
12
 
! Отговори
Да преди 1 година
Това не е Херсон и това не са Херсонци,пак ви лъжат,хора.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО - Добре де, НЕ си пии хапчетата. Така си по-забавен хахаха
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От 17 години пиша тука и от 17 години"------------------- Сиреч от 17 години си с тежки отклонения и лекарите са безсилни. Вярно си важен тук, основно като средство за разведряване.
40
13
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Херсон не е падал а изоставен,на какво се радват фашагите Украинци?!В Донбас Руските и съюзни войски ги трепят.
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повтарям. Понеже Русия депортира насилствено украинците от другата страна на реката, затова посрещащите украинската армия са просто платени статисти... :) ... Няма как да е иначе. Ако последното не е вярно, моля да признаете, че сте повярвали на фалшивата новина, че Русия е депортирала насилствено украинците от Херсон... :)
38
6
 
12
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Путин:Напредваме към Москва.
37
13
 
8
 
! Отговори
Киро преди 1 година
До БългаринПо твоята логика Хитлер не е напуснал Съветският съюз, той с военни цели се е изтеглил за 100 години да се подсили и пак се връща.Разберете най-накрая, че никой не напуска цяла област ако всичко върви перфектно за него. А това със западните оръжия е голям смях. Най-доброто, с което разполага запада, не е докоснало Украйна. Представете си ако започнат да пращат сериозно оръжие какво ще стане с великата руска армия.
36
10
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ти специално започни да си взимаш редовно лекарствата ----///---- От 17 години пиша тука и от 17 години такива путински плъхове ми повтарят една и съща тъпотия за хапчетата. Засега се очертава само да се простудя на погребението на Просията, и не больше...
35
5
 
8
 
! Отговори
Интерфакс преди 1 година
Днес руското министерство на отбраната съобщи, че руските войски са поели пълен контрол над село Павловка в Донецката народна република (ДНР). На 13 ноември Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че в Донецко направление по време на настъплението на руските войски село Майорск е напълно овладяно.
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, нали Русия насилствено депортира населението от другата страна на реката? Тези, които са посрещали украинските военни тогава какви са? Платени статисти? Ако не са статисти, а нормални украинци, тогава е лъжа твърдението, че Русия насилствено е депортирала украинците. Или Русия е депортирала насилствено хората, или посрещащите украинската войска са статисти. Изберете си едното от двете. Няма как и двете да са верни. Извод - Половината от новините за Украйна са фалшиви... :)
33
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Зеленски каквито му наградите, такива му и победите, фалшиви.
32
6
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ако запада не беше се намесил да даде далекобойни ракети, с които да разрушат мостовете за снабдяване, нямаше как да постигнат победа. ----///------ Да. Помисли сега дали Запада вече е дал всичко или има още какво да даде на украинците, които постоянно задобряват.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ток има ли ток? Кличко да приеме всичките киевчани у тях нали много лае по тв.. Те пишат за Херсон паднала била хахахаха
30
8
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До 23, зачистки.... В момента текат 'зачистки' на ВСУ - разбирай зверства в Херсон -----///------/ Гледай как се прави, защото и тука ще дойде. За такива като тебе и за полурусначетата, дето пишат с руски идиоми, преведени буквално на български. Хубаво ще се посипете...
29
11
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Херсон не е паднал. Просто украинските военни отидоха на място, където нямаше руски. Преди това месеци наред се опитваха, предвич че руската армия там беше в пъти по-малобройна, но не успяваха. Дори до последния ден, нямаше никъде пробив по фронта от украинска страна. Ако запада не беше се намесил да даде далекобойни ракети, с които да разрушат мостовете за снабдяване, нямаше как да постигнат победа. А на база какво запада дава оръжие на държава, с която няма военен съюз ... то е ясно.
28
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не падна войските на РФ се изтеглиха в левият бряг на река Днепър.. Това според вас ако е падане просто нямам думи.. Ако не знаете как става падането вижте на Азовстал в Мариупол ;)
27
5
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Херсон паднал бързо? Вие май не мислите с главите си. Херсон беше завзет още първия ден и е последния освободен град до днес. И през цялото време украинците се напираха към него.