Херсон падна бързо, но напредъкът на Украйна на изток ще бъде по-труден

На първо време ще е необходимо Украйна да укрепи завоеванията си в Херсон и околностите му
14 ное 2022 15:25, Йоана Цонева
175
Херсон падна бързо, но напредъкът на Украйна на изток ще бъде по-труден
Снимка: БГНЕС

Бързото превземане на Херсон от Украйна, за чието напускане руснаците съобщиха публично едва в сряда, поставя началото на критична фаза във войната. Есента на териториални отстъпки от страна на Москва оставя Русия да окупира основен териториален блок - сухопътния мост към Крим - който Украйна ще иска да раздели и да нанесе на нашествениците катастрофално политическо поражение.

На първо време ще е необходимо Украйна да укрепи завоеванията си в Херсон и околностите му, да възстанови електроснабдяването и другите комунални услуги, въпреки че няма сериозна сухопътна заплаха, след като отстъпващите руски сили са взривили голяма част от главния Антонивски път и железопътните мостове, които водеха в града на няколкостотин метра през река Днепър - преградата, на която руснаците сега се надяват да разчитат, пише в анализ Дан Сабаг за в. "Гардиън".

По-голямо безпокойство предизвиква взривяването на част от язовир "Нова Каховка", както се вижда от сателитни снимки, което допълнително ще наруши вече напрегнатите доставки на електроенергия и чието въздействие надолу по течението е неясно. Очаква се обаче ефектът да се усети най-силно на окупирания от Русия южен бряг на реката - акт, за който Женевските конвенции предупреждават, че може да се счита за военно престъпление, ако води до "последващи тежки загуби сред цивилното население".

Антонивски и Нова Каховка са единствените преходи на Днепър на юг от украинския град Запорожие и без тях (или дори ако са непокътнати) ще бъде трудно и опасно за украинските контраатаки да продължат там. Един поглед върху картата кара все повече западни и руски коментатори да предполагат, че настъплението в сектора на Запорожие към Мелитопол и Бердянск е очевидната следваща точка на контраатака.

Успехът на Украйна в Херсон - и не се заблуждавайте, че изтласкването на Русия с минимални жертви сред цивилното население е голямо постижение - беше победа, постигната чрез разбиване на руската верига за доставки. Това стана с помощта на американската артилерия "Химарс", почти сигурно подпомогната от доброто местно разузнаване, за да се определят командните и логистичните центрове на място. Но решаващо значение има и благоприятното географско положение - изолираното положение на Херсон на запад от Днепър.

Запорожкият фронт на изток е по същество права линия през открита страна, която не се е движила от месеци, така че на теория силите на Москва би трябвало да са добре окопани. Другото предимство на Русия е, че тя е призовала 300 000 наборни войници, една трета от които са на фронта. Но само човешката сила не гарантира успех - новобранците често са поставяни пред по-опитните войници, като има сведения, че новобранците са хвърляни в битката с минимално обучение, лошо оборудване - само две от седем бронирани машини тръгват без бутане - и лошо заплащане.

Още по темата
В същото време тактическият подход на Русия досега е бил толкова негъвкав, че Киев ще се чувства уверен, че може да приложи същия трик - да удари нашествениците в тила, така че предната им линия да не може да се сражава ефективно. Сега цялата Херсонска област на юг от Днепър, чак до Крим, е в 50-километровия обсег на ракетите "Химар".

Миналата седмица руският военен блогър "Военен информатор" призна, че позицията на Русия в Херсон е безнадеждна още от лятото и че е възможно да се достави напред само една десета от необходимите доставки. След това авторът се оплаква от "архаичните логистични системи" на Русия с дълъг срок на изпълнение, недостатъчно високопрецизно въоръжение и, което е интересно, "централизирани складове", които представляват привлекателна цел за украинците.

На този фон беше изненадващо, че миналата седмица генерал Марк Мили, най-високопоставеният военен на САЩ, заговори за "дипломатически решения" на близо деветмесечната война и заяви, че украинците са успели да се борят с руснаците само "в застой". Опасенията за застой в стила на Първата световна война между двете страни изглежда не отговарят на есенното развитие на събитията на терен в Херсон, а преди това и при освобождаването на района на Харков.

Позицията на Мили изглежда е изключение в администрацията на Байдън, която миналата седмица също обяви допълнителни доставки на оръжия на стойност 400 млн. долара (338 млн. паунда) и беше подкрепена от по-добри от очакваните резултати на междинните избори. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан разказа за победата в Херсон в петък и заяви, че "ако Украйна реши да спре да се бие и да се предаде, това ще бъде краят на Украйна" - и засега изглежда, че Киев запазва подкрепата на САЩ и Запада, за да се бори и през следващата година.

Зимното време очевидно усложнява ситуацията и за двете страни, въпреки че се очаква земята да замръзне, което ще увеличи възможностите за маневриране, което ще помогне на украинските контраатакуващи. Миналия месец Лойд Остин, министърът на отбраната на САЩ, заяви, че очаква бойните действия да продължат през целия студен сезон. Украйна, която има вятър в платната си, ще иска да покаже, че може да продължи, преди да се заговори за нова безизходица.

Дан Сабаг е редактор по въпросите на отбраната и сигурността във в. "Гардиън"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми то без бой, бързо пада един град!
65
6
 
9
 
! Отговори
Муфаса преди 1 година
До До Христо Христов 54 - що се занимаваш с него? Той е стар мрънкащ русолюб.
64
17
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Няма как де се обясни на русоробите, които само чакат третото пришествие на "братушките" за да ги посрещнат с хляб, сол и свалени гaщи, че има народи които държат на свободата и суверенитета си, които посрещат окупатирите, мародерите и престъпниците не с цветя и рози, а с топовните си салюти..думата русофил и путинофил у нас по никакъв начин не си кореспондира с българщината, даже напротив в самата си същност тя е антибългарска, като част от хибиридните войни които путинова раша води по цял свят
63
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няколко месеца по-късно форумната ватa: Кво бе то Крим не ни трябваше и без това!" - Доколкото разбрах САЩ каза и Зеленски реши, че трябва да има мир. Явно няма намерение да освобождава останалата част от Украйна, а Крим още по-малко. Да не кажеш ти след известно време "то Крим не ни трябваше и без това"? хахаха А я кажи ти, откъде се взеха украинците в Херсон. Нали Русия ги депортира насилствено към източната част. Интересно ми е какво мислиш по въпроса... :)
62
16
 
19
 
! Отговори
Слава на Усраiна преди 1 година
Аз предлагам да направим безплатна автобусна ЕДНОПОСОЧНА линия Слънчев Бряг - Херсон. Мечтите на украинските курортисти в България се сбъднаха и сега Херсон е свободен. Нека да си вдигат партакешите от България и да се махат от тук!
61
13
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Всичко върви по план ! Алкохолия ще загуби всичко , даже и Крим ! Да живее бай Ботокс , дето ги прави велики
60
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко месеца по-късно форумната ватa: Кво бе то Крим не ни трябваше и без това!
59
4
 
7
 
! Отговори
Алито Шофьора преди 1 година
Същите автобуси с които караме избиратели от Турция докарахме и посрещачи в Украйна, добре че се пада между мачовете на Лудогорец, където имаме ангжимент да докараваме публика. Бизнеса процъфтява. Ако сте самотник, който иска да направи малка партия или рожден ден с много хора, които ви се радват, сме насреща. ПП.Ако трябва ще построим и магистрала да дойдем до вас - това си е пасивен бизнес.
58
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко Алеко - Питай Сата НАТО за хапчетата, които не пие. Може да ти ги даде на теб хахаха
57
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Не мога да разбера как така има останали украинци в Херсон. Нали Русия ги депортира насилствено в руската част на града? Нали Зеленски е говорил пред множество украинци в Херсон. Те откъде се взеха?" ------------------------------------------------------------------------------ Клоунът Зеленски е взел със себе си масовка актьори от Киев. Плащаме всички ние - над $60 Милиарда от САЩ и над 30 Милиарда Евро от ЕС. От 100 Милиарда не може ли да се плати масовка на треторазредни актьори?
56
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Херсон останаха 40-50 хиляди, които поради една или друга причина не се евакуираха. Веднага с навлизането на нацистите в града започнаха и зверствата в Херсон. Пълно е с видеа, на които ВСУ се гаври с цивилните там, както беше в Харков и навсякъде, където населеното място попадне под контрола на нацистите.
55
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започват кланетата в Херсон! Медии не се допускат. А после по методиката "Буча", разстреляните цивилни ще ни ги представят за жертви на "руския окупатор", тогава ще пуснат медиите да снимат постановката...
54
12
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Добре,че нас тук в България ни пази НАТО:):):)Иначе представям си и тук какви простотии щяха да правят пак комунистите с путин зад гърба си:):):)Сега само рИвЪт под новините безпомощно като женки:):):)
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 .. ами докарал ги е насила от кийв за да мине пропагандата..
52
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин продаде Херсон на противника.За голяма част от руснаците Путин вече играе за другата страна,а може би винаги е играл за нея.Потвърждава го некадърното и неразбираемо за мнозина провеждане на СВО,пълно с грешни или нелогични ходове.Като цяло една огромна постановка от страна на Путин
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО - Дано да не ти се налага (аз лично се шегувам с хапчетата), но като ти чета коментарите... :) ...иначе жив и здрав да си и ще повторя - дано не ти се налага да пиеш хапчета... :) ... Все тая кой какви позиции има относно Русия, САЩ, Ковид и т.н., дано всички сме живи и здрави и ако може без хапчета... :) ...
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на Русия не й трябва херсон. трябват й само луганск и донецк...
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера как така има останали украинци в Херсон. Нали Русия ги депортира насилствено в руската част на града? Нали Зеленски е говорил пред множество украинци в Херсон. Те откъде се взеха?
48
5
 
7
 
! Отговори
До Сата НАТО: преди 1 година
"От 17 години пиша тука и от 17 години...." -------------------------------------------------------------- Спомням си как писа, че имаш проблеми с алкохола и беше против мерките на полицията за проверки на пияни и дрогирани водачи. Естествено, има огромна корелация между алкохолизма и злобата срещу Русия. Алкохолиците имат психични проблеми, като перманентна депресия и необяснима агресия - това е 100% доказано! Отивай и се лекувай при специалисти, ние не можем да ти помогнем тук!
47
14
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Няма сила която да попречи на един свободолюбив и горд народ да си върне загарабените от окупатора територии, когато целият цивилизован свят е зад Украйна, а и голяма част от мобилизираните насила руснаци едва ли са заредени с висок боен дух, като прибавим и скапаната руска техника /само две от седем бронирани машини тръгват без бутане/ и лошото снабдяване, и сбърканата тактика и стратегия на путиновите генерали и можем да кажем, че изхода на "Специалната военна операция" вече е предрешен... !!!