Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?

До момента украинските сили са отблъснали руснаците от 13 населени места
Обновена: 31 яну 2023 12:59 | 31 яну 2023 12:53, Йоана Цонева
411
Руската офанзива в Луганск и Донецк буксува, какви са плановете?
Снимка: БГНЕС

Украинските сили са отблъснали атаките на руските войски в близост до 13 населени места в източната част на страната.

В сутрешния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през изминалото денонощие окупационните сили са отблъснали нападенията в районите на Новоселовское, Белогоровка в Луганска област, както и край Ямпиловка, Спорное, Красная гора, Парасковиевка, Бахмут, Клещеевка, Ивановское, Авдийевка, Водяне, Первомайское и Угледар, Донецка област.

Засега руските войски са съсредоточени върху борбата за Донецка и Луганска област, колкото и значителни да са загубите им в тези райони. По-специално, руснаците щурмуват Угледар, вероятно опитвайки се да изтласкат въоръжените сили на Украйна по-далеч от така наречения "кримски коридор". Вчера от силите на ДНР съобщиха, че в околностите на града се водят тежки боеве, а украинците са се укрепили.

Отбелязва се, че врагът продължава да води офанзиви в направленията Лиман и Бахмут, като понася тежки загуби. Настъплението е неуспешно в направленията Авдиевка и Новопавловска. По направленията Купянск и Запорожие тя защитава завзетите по-рано позиции.

Според анализатори активизирането на руските войски в Донецка област има за цел да отклони вниманието на украинските сили от подготовката за контраатака. ISW прогнозира, че Кремъл се готви за голямо настъпление в Луганска област.

Според доклада ситуацията във Волинска, Полеска, Северска и Слобожанска област не се е променила съществено и не се отбелязват настъпателни групи на противника.

Още по темата
Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се надява да удължи войната, като изтощи нашите сили. Американският Институт за изследване на войната (ISW) смята, че руският диктатор Владимир Путин е готов да продължи пълномащабната война срещу Украйна поне още шест месеца.

Докладите от руска страна за фронтовата линия показват също замръзване на ситуацията. ТАСС съобщава, че през последните 24 часа украинските въоръжени сили са обстрелвали населени места в Донецката народна република 29 пъти, при което е ранен един цивилен. Данните са от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на военните престъпления от страна на Украйна.

Владимир Рогов, председател на движението "Заедно с Русия" дава заявка за цел село Малиновка, източно от Хуляйполе, което ще позволи на руските сили да превърнат града в полуанклав.

Пред държавната агенция Рогов докладва и че руските сили укрепват позициите си в Запорожка област. Той уверява и че руските "Торнадо-S" превъзхождат по точност американските HIMARS,

Според Рогов руските сили в момента обстрелват позиции на ВСУ в Орехово, Хуляйполе и Чаривне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви в интервю пред PIXSELL, че сред европейските лидери цари "смъртен страх да говорят "истината за Украйна освен българския държавен глава Румен Радев, който по думите му е заявил, че доставката на оръжие за Украйна води до повече смърт и че е против това. Но това сигурно сте го проспали Видели сте го, но не отговаря на наратива. Така са всички медии в Европа- никоя не казва истината.
34
22
 
22
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Не знаем какви са плановете на Русия, но знаем че правдата е на страната на Украйна. Винаги доброто побеждава злото.Нашествениците трябва да бъдат изгонени или избити , както Сталин изби някога германците.Путин трябва да спре войната и да обяви капитулация. И да помисли за репарации.Другия вариант е генералите съветници на Путин в Сибир , и Путин ако има чест , да постъпи като Хитлер.
33
1
 
6
 
! Отговори
Какви села, преди 1 година
32ри и пет къщи да има като си укрепил района и си натикал 5000 човека, подкрепени с танкове и артилерия, значи да се пропусне - тъй ли? Или според теб война се води само от областен на областен център???
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трепай Укри, скоро ще свършат. Утрепан Укри най доброто Укри.
31
11
 
7
 
! Отговори
Украйна има своя преди 1 година
разработка "Ольха- М" която е аналогична на "Торнадо С"... Обсега и е около 200 километра.
30
4
 
4
 
! Отговори
Китйците преди 1 година
в момента развяват червен *** на бичия пазар в САЩ, инвеститорите ги е страх да се хвърлят. Дали усещат капана? Дали алчността ще победи?
29
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът е планът да продължи, докато в Русия останат само жени и малолетни деца.
28
12
 
13
 
! Отговори
Народеее???? преди 1 година
Сатанистките партии в България това са всички евроатлантически либерални и зелени проекти! Ти избираш с кого искаш да вървиш народе!
27
20
 
13
 
! Отговори
Хасан Генов преди 1 година
Слава на Украйна! Самая магучия армия в мире нещо затъна в Украйна. Интересно защо са толкова некомпетентни тези генерали на Путин? Сега като доставят Леопард и Ейбрамс, хептен ще го закършат мужиците. А и Himars не е за подценяване. Още малко братя украинци и ще марширувате на червения площад в масква!
26
1
 
0
 
! Отговори
до Русия играе преди 1 година
аххахахахахахаахахахаха
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буксува напред май!
24
10
 
6
 
! Отговори
Хи.хи.хииии! преди 1 година
До хаха 19. Нещо си нервен. Едно село не можете да превземете цяла година.Защо бе, комунисте-путинисте?Украинците ви направиха смешни и жалки.
23
7
 
6
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Бръмбари може ама сибирски краставици---НЕА на Копейкин му се ядеееее...!
22
2
 
1
 
! Отговори
Мека китка преди 1 година
Вярно е.
21
11
 
5
 
! Отговори
Русия играе преди 1 година
играта на китайците. След като показа, че може доста бързо да стигне до Киев напусна териториите без никаква нужда да го прави и сега държи запада в клинч в Украйна докато Китай спокойно продължава своя път на икономически лидер. Целта е дестабилизиране на НАТО и САЩ, които изцеждат собствените си народи преди още да е настанал решителния сблъсък. Същото което прави и Русия с украинците в Бахмут.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, какво стана със Соледар? Според официалните украински власти той все още не е превзет... Стигне ли се до официални изявления, половината е лъжа и пропаганда, от всички страни. Затова има алтернативни и много по-достоверни източници от официалните, но за това акъла на нашите *** не стига...
19
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плановете на Зеля са до последния украинец! След това той и жена му емигрират в Пвейцария, където тя ще харчи по 40 000 евро на ден за парцалки и чантички.
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те русите от 6 месеца губят, нямат ракети и т.н. но напредват към Киев. Е губейки но напредват. Ха ха. Меките китки кви ги измислят. ПРОПАГАНДА
17
20
 
3
 
! Отговори
lol преди 1 година
Я кажете какво стана с екипа дето пратиха от НТВ да снима в Мелитопол? Разкажете как репортерката е групово изнacилeнa, а операторът пребит. Те това са руските cвинe, освободете още затворници от Вагнер.
16
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А всъщност реалността е малко по-различна от официално представяната. Макар и бавно, руските сили напредват, като преди два дни превзеха Благодатное, което е между Соледар и Бахмут. И по този начин Бахмут е все по-стегнат в клещи. Но затова трябва малко повече четене, не само какво казват официалните източници (без значение украински или руски).