ЕС осъди "Хамас" за използването на болници и цивилни като жив щит

От Израел е поискана максимална сдържаност при избор на мишени
13 ное 2023 16:19, Елка Василева
86
ЕС осъди "Хамас" за използването на болници и цивилни като жив щит
Снимка: архив, БГНЕС

Двадесет и седемте държави от Европейския съюз осъдиха "Хамас" за това, че използва болници и цивилни граждани като "жив щит" във войната срещу Израел, предаде Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел днес заяви, че същевременно блокът е поискал от Израел "максимална сдържаност при набелязването на мишените, за да се избегнат човешки жертви".

Още по темата
По време на срещата на министрите на външните работи на блока Борел представи изявлението, което издаде от името на 27-те държави, като проява на единство след седмици на често противоположни изявления за това как съюзът трябва да подходи към войната между Израел и "Хамас".

"Знаете колко трудно беше последните пъти, след гласуването в ООН, когато страните гласуваха по различни начини, да представим напълно единен подход", каза Борел. Само часове след като на 28 октомври лидерите от ЕС демонстрираха единство по отношение на войната между Израел и "Хамас", държавите членки бяха напълно разделени при гласуването на резолюция на Общото събрание, призоваваща за хуманитарно примирие в Газа, което да доведе до прекратяване на военните действия между Израел и "Хамас".

Сега обаче държавите от ЕС посочиха в изявление, че се присъединяват към "призивите за незабавно прекратяване на военните действия и за създаване на хуманитарни коридори, включително чрез увеличаване на капацитета на граничните пунктове и чрез специален морски маршрут, за да може хуманитарната помощ да достигне безопасно до населението на Газа".

Те също така потвърдиха своя "призив към "Хамас" за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Изключително важно е на Международния комитет на Червения кръст да бъде предоставен достъп до заложниците".

Като ключов принцип се посочва, че "ЕС осъжда използването на болници и мирни граждани като жив щит от страна на "Хамас".

Министърът на външните работи на Латвия Кришанис Каринш заяви, че "за съжаление "Хамас" използва гражданска инфраструктура и цивилни като щит срещу израелските сили за отбрана. Така че ситуацията абсолютно не е черно-бяла."

Той добави, че "никой на Запад не е заинтересован да подкрепя която и да е терористична организация".

Външните министри обаче не стигнаха до отправяне на призив на прекратяване на огъня.

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че разбира "импулса за прекратяване на огъня". Но допълни, че тези, които се стремят към това, трябва да отговорят на въпроси, "например как искането за прекратяване на огъня в тази ужасна ситуация може да гарантира, че сигурността на Израел е гарантирана? Какво ще се случи с 200-те заложници и кой ще преговаря за това в ситуация, в която преговорите едва ли изглеждат възможни?".
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: ЕСГазажив щит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 29 . Хамас. Но хамас са терористи, никой няма високи морални очаквания от тях. Но от приятелите на САЩ какво да очакваме, че няма проблем да избуят невинни, ако са ориентирани правилно геополитически, ние като ЕС само можем да се съгласим. Верно ли никой няма проблем от 27-те държави членки с това, че Израел избива по 6 деца на час и наистина ли само хамас е виновен? Не са ли лицемери?
31
4
 
14
 
! Отговори
Хаха ха преди 7 месеца
А вие рипахте , срещу комунизмаЕто ви сега - ес
30
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
НЯМА Я ВЕЧЕ МЕРКЕЛ И ЦЯЛОТО ЕС Е НА ПОДЧИНЕНИЕ НА ФАЩ! ДОКАТО БЕШЕ МЕРКЕЛ ЕС СЕ ПОДЧИНЯВАШЕ САМО НА МЕРКЕЛ И ТОВА НЕ Е ШЕГА! ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО ИСРАЕЛ ПОИСКА ЙЕРОСАЛИМ ДА ИМ БЪДЕ ПРИЗНАТА ЗА СТОЛИЦА НО МЕРКЕЛ КАЗА НАЙН И ЦЯЛОТО ЕС НЕ ГО ПРИЕ :D МЕРКЕЛ НЕПОЗВОЛЯВАШЕ НА ФАЩ ДА И КАЗВАТ КАКВОТО И ДА БИЛО. МЕРКЕЛ КАЗВА ИСКАМ БЕЖАНЦИ ВЕДНАГА ЕДНА КУПЧИНА ПОСЛЕ КАЗВА СТИГА ТОЛКОВА И ВЕДНАГА ПОТОКА СЕКНА - ТЯ УПРАВЛЯВАШЕ ЕС А НЕ ФАЩ! СЕГА ЕС Е ВАСАЛ НА ФАЩ И ТО НАПЪЛНО БЕЗМЪЛВЕН
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато някой използва цивилни или болници като жив щит, освен ако не стреля от там не трябва да се закача а да се обгради и да се превземе.
28
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен_21, я се сети кой нападна спящи хора без причина и ги изби в съня им преди да се отвращаваш
27
2
 
19
 
! Отговори
долу ес преди 7 месеца
типичен евро гьонсуратлък , значи аз при заложническа криза, ако полицая убие терориста през детето пред него, е виновен терориста, а не полицая....... по филмите други ценности проповядвате, ама както ви е изгодно
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Юруш другари ! като написа изкукали пенсионери мислят, че говориш за Байдън, Борел и Натеняху. не се чуди на многото си плюсове, грешка са.
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
мюслитата нито жени, нито бебета ги спират, то само като видиш как са увити в чаршафи с мрежа на очите в тия жеги, отношението си личи
24
2
 
14
 
! Отговори
Нов сюжет преди 7 месеца
Досега по филмите героите спасяваха заложниците, сега вече трябва да ги застрелват заедно с терористите, и да сриват кварталите, заедно с обитателите им.. Това е върха на хумаността и напълно в реда на нещата.
23
8
 
8
 
! Отговори
Юруш другари ! преди 7 месеца
Изкукали пенционери с подгизнали памперси и прорашистки неудачници от котилото на Копейкин , Импексова и Фигуранта масово овоняват форумите !!!
22
3
 
20
 
! Отговори
Запада запАда преди 7 месеца
Запада е тотално запАднал и духовно и морално и финансово, защото се води по свирката на старци като Байдън и Борел, които са политици от епохата на омразата. След като изгубиха Русия като приятел и източник на ресурси са на път да загубят и близкия изток като приятели и източник на горива, след това на ред е Китай и останалия свят.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато укритата ползват болници за жив щит - не е проблем. Когато Кхамас ползва болници за жив щит - проблем. Ох, любимите двойни стандарти на ЕС, евролиберастия.
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лицемери. Осъждате действието на така или иначе определена за терористична групировка. А тези, които броите за държава - Израел, няма ли да ги осъдите? Някой ползва някого за щит, а този който стрела по щита е невинен. 200 заложници срещу над десет хиляди избити цивилни, голяма част, от които деца. Срам ме е да съм в този съюз.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А на Хамас пък как им дреме, че ЕС си е направил труда да ги осъди... Действие толкова безполезно, колкото Варел да се почеше по врата. Брой до 10 и нашето външно министерство ще направи същото
18
0
 
25
 
! Отговори
стига бе преди 7 месеца
Много нагли лицемери! Ето това са всички тия назначени, а не избрани политици на ЕССР. Тия са по-зле и от комунистите.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отново двойния стандарт на ЕС! В Украйна бяха виновни руските бомби. В Палестина израелските бомби ме са виновни!
16
0
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
На кой друг ще се навеждат урсула и борел - ако русия бе унищожавала болници и цивилни щяха да ревьт като вдовици , и да заклеймяват путин - срам
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те щото Израел години наред не избиват цивилни и не бомбандират болници, училища и други мирни обекти. ЕС където не си е наврял продажната моRда, само там не е окалял пейзажа.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Обратно на Украйна!
13
2
 
24
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
Ейййй, какво нещо е гледната точка. В Газа даже книгата на Хитлер намериха, но в Украйна не намериха и един нацист при наличието на цели батальони. Сега в Газа се използват болници за жив щит, защото евреите ги бомбят без да се замислят. А в Украйна когато нацбатальоните си правеха бази в болници и училища,се надигаше вой до небесата след което руснаците ги удряха.