Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия

Денков в Страсбург: Да сме равни с другите народи в Европа зависи от нас
Обновена: 22 ное 2023 12:31 | 22 ное 2023 12:19, Стела Стоянова
284
Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия
Снимка БГНЕС, архив

Страсбург е град с богата и бурна история, бил е част от Римската империя, за кратко е бил независим и свободен.

Днес Страсбург е белият гълъб на мира. Днес за първи път в своята история, Европа е обединена по мирен път и е равноправен съюз на мирни държави. Това каза българският премиер Николай Денков пред Европейския парламент в дебата на тема: „Това е Европа“, предаде БГНЕС.

Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях - Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили.

В най-новата си история България е била обект на опити за доминация - част от тях успешни, от страна на Руската империя. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни.

Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаване на европейския ни път на Родината ни. Затова и трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната, каза още Денков.

Разширяването на ЕС добива изключителна важност - България е била поддръжник на приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Вярваме, че приемането на този решителен за стабилността на Балканите регион трябва да бъдат приети, когато изпълнят всички необходими изисквания, и присъединяването им трябва да се основава на постижения, които отразяват реалното желание на кандидатите да се развият като интегрирана част от европейското семейство, а не на страни, раздирани от политически сметки, заяви още той.

Приветстваме желанието на ЕК да препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, като се надяваме към тази група да се включи и Грузия. Безспорно ЕС се нуждае от укрепване на институциите и усилване на капацитета за решаване на проблемите, но този процес и процеса по присъединяването на нови страни трябва да вървят успоредно, каза още Денков.

Днес в Европа все по-често се забелязват признаци на умора от войната в Украйна, и се надигат гласове против помощта за украинския народ и бежанци. Печално известно е как завършиха опитите Хитлер да бъде омилостивен с непрекъснати отстъпки - същото важи и днес. Войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин с Европа. Като помагаме на Украйна, помагаме на Европа и защитаваме Европа. Иначе утре в положението на Украйна може да се озове Молдова, после Балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави. Огромното мнозинство от търсещи убежище мигранти се насочват към ЕС, а интеграцията на голяма част от настоящите мигранти върви незадоволително. Нуждаем се от нова стратегия и подход, която да различава мигрантите от войните от икономическите мигранти.

България е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенгенското пространство, и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна и нейните граждани, каза още Денков. Самото функциониране на шенгенското споразумение сега е изправено пред въпросителни, и много страни възобновяват проверките по границите си, но не смятаме, че това може да е аргумент за неприемането на България и Румъния. С нашите две държави в Шенген границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна, каза още Денков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 138 Руските лъжи са толкова нали, че винаги твърдят точно обратното на реалността. Не само някаква част лъжа, а точно обратното на реалността.
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес виждаме абсолютно разрушаване на митовете за запада. Такова падение на уважението към запада и към САЩ никога не е имало в света. С Байдън вече никой не говори, Блинкен го гонят, а скоро може и да започнат да ги замерят с обувки, както беше при пресконференцията на Буш. А Европа вече на никой не е интересна, на тях никой не им обръща внимание, те нямат думата.
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А какво става с "цветущата градина" на Борел?
129
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Безимен. Щатите си изпълняват договорите и първите Ф-16, за които в момента мощни държави като Турция само могат да си мечтаят, пристигат. По същия договор вече приключи обучението на почти всички пилоти. Благодарение на Щатите скоро българските ВВС ще имат модерни изтребители с обучени пилоти.
128
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо границите с ЕС са затворени за българите и не могат да пътуват свободно в ЕС. След 16 години 6лизане на брюкселски гъзоBе българите могат ли свободно пътуват в ЕС като западно европейците? Защо границите към ЕС са затворени за българите? Или българите са нещо втора категория хора, втора категория членове на ЕС?
127
6
 
2
 
! Отговори
Правилно преди 9 месеца
Мястото на България е в ЕВропа, не в Азия.
126
7
 
1
 
! Отговори
Горд Русофил преди 9 месеца
Национален референдум за влизане на България в състава на Руската Федерация като автономна република!
125
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин е на власт вече 23 години, но все някой друг е виновен за това, че стандарта на руснаците е в канавката, а в Саратов нямат от 10 години гореща вода.
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Авдеевската месомелачка": Зеленски хвърля "на месо" още 20 хиляди нацисти
123
1
 
4
 
! Отговори
Безимен. преди 9 месеца
До 128. А Щатите се побъркаха да ни продават чертежи за милиарди? Те не крадят те вземат парите и забравят само.
122
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога в Бг ще имаме и новини на украински ?
121
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 133 "Унгария ще стане държава като градина" Руския рай винаги е някъде в бъдещето, и това е напълно логично, защото са само обещания докато цялата им история е брутална мизерия.
120
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цивилизованият запад спечели медийната война. Еврипипал от богатия единимилиард на цивилизования запад твъро вярва 100% на демократичните цивилизовани западни медии, еврипипал на запад е убеден, че Украйна ще победи, а Русия всеки момент ще рухне.
119
0
 
10
 
! Отговори
Бунгар преди 9 месеца
Таман Денков обяснява колко сме велики и най древната нация и държава в Европа,пък те решили никой да не го слуша. Еееее...как може такова нещо.Нашите високопарни лъжи е най добре да си останат само за вътрешно ползване и промиване на малкото останали мислещи мозъци.
118
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Молецът съвсем започна да се прави на луд. Хибридни руски атака, нещо като Просто Киро, дето предния път го свалил Путин? Онези от Страсбург и Брюксел се правят, че си вярват един на друг за "хибридните войни", но матрялите из Европа вече взеха много реално да усещат нещата. Ще има лобут от Ванкувър до Варшава, предстоящо е. Пък и Зеля сигурно скоро ще го смъкват от екран. По един или друг начин.
117
2
 
6
 
! Отговори
Възраждане преди 9 месеца
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Две нови руски атомни централи, евтин уран от Русия, увеличаване на територията на изток с унгарците на територията на бившата УССР, обща граница с Русия и директен достъп до руските енергии и ресурси, Унгария ще стане държава като градина. Кой ще ти стои тогава в мизерното ЕС. А българите 30 години теглиха, а следващите 30 години ще бъдет още по ужасни.
115
0
 
9
 
! Отговори
бахххх преди 9 месеца
тоя за къв се мисли, сапунджия чистак бърсак, избран само с 3-4% от имашите право на глас, добре, че му остават още 2-3 месеца премиерстване..
114
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До анонимен Щатите са ти дали свобода, но е обснимо роба да мисли, че това не значи нищо.
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Унгария разказаха за преимуществата на АЕЦ "Пакш-2". Преимуществото тук е точно едно: в условията на тотален недостиг на енергия, който ще настъпи в Европа в близко бъдеще, именно Унгария ще бъде един от оазисите, който лесно ще се извиси над околните папyаcи.