Българите най-много искат да напуснат ЕС

След нас са Чехия и Австрия
28 май 2024 19:15, Нели Христова
295
Българите най-много искат да напуснат ЕС
Снимка: Pixabay/NoName_13

Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес. Но въпреки това България е на първо място с 22%.

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от  90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", казват авторите на изследването.

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Друга информация от допитването е, че почти половината от европейците (86%) искат подсилване на границите на ЕС.

Изследването хвърля светлина върху последиците, от войната, водена от Русия срещу Украйна. Една трета от респондентите (32%) я посочват като първа или като втора причина за техния вот. Този процент граничи или превишава 50% в Балтийските страни и в Пошла, но също достига 41 процента в Германия. Във Франция той е 26%.

Допитването е извършено в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания между 22 март и 26 април, сред представителна извадка от населението на възраст на и над 18 години във всяка една страна. 23,788 души са били анкетирани за целите на проучването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все повече млади хора нещат да чуят за ЕСССР.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жълтопаветните ***, които създават впечатление, че са цяла армия, всъщност са 10-на ****ака, спамещи монолози по сайтовете цял ден...
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе, като ни заплашва трета световна кво очаквате?!
19
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гаврата на ЕС с България е много по-голяма от гаврите, на които е подлагана от Османската империя и от СССР! А те също не бяха малки!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еми много ясно, в рекламата на Кенефланд пише череши 3.50, втори ден ходя череши йок, пишеш жалби до КЗК и те ти я изтриват!
17
5
 
12
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 3 месеца
Ще има ли банани тогава ?!
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българина напусна своята страна масово и отиде в ЕС , САЩ, Канада и тн.Реално са останали много малко хора.София е илюзия, в България няма хора.След 20 години ще е свободна зона, който влезе с войска ще може да си забие флага.
15
16
 
7
 
! Отговори
Потвърдено преди 3 месеца
22% от българите имат мозъчни увреждания / болести
14
10
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ВЯРНО Е! ЕЛЕКТОРАТА НА БСП И ВЪЗРАЖДАНЕ !
13
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, искаме, защото НЕ ИСКАМЕ ДРУГ ДА НИ НАРЕЖДА КАКВО ДА ПРАВИМ
12
14
 
9
 
! Отговори
Пфф преди 3 месеца
Българите, които искат това, могат да си погледнат заплатата от преди 2007 година и сега. Моята преди 2007 година беше точно 420 лева бруто. В момента заплатата ми е 8480 лева бруто.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България е задния двор на ЕС.
10
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напускайте бе , напускайте ЕС. Сложете отново оградата на границата. Разорете отново около оградата. Върнете визите и си стойте у дома. Глyпаци! Толкова се радвахме на свободата. Върнете казармения ред, върнете го, щом толкова страдате за миналото.
9
11
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 3 месеца
Средни доходи преди ЕС 15% от средното за ЕС, 15 години в ЕС сме вече на 60% от доходите, копейките да си плюят и да ходят във външните си тоалетни в блатная
8
10
 
24
 
! Отговори
България ВЪН преди 3 месеца
От ЕС и НАТО! Тези такси, глоби и хрантутене на чужда армия, ако си останат в бюджета ни и ако се обезглавят мутрите крадливи, икономиката и длагосъстоянието на България и българите ще се възроди!
7
3
 
8
 
! Отговори
СУФщ преди 3 месеца
Това е лесно. Трикът е дизайнерски. Няма да ви го кажа. Ама UK си го получиха, като си го поискаха. :))))
6
7
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
ние затова не гласуваме как може да ни вкарват в нато и ес без референдум товасамо цър-ву-ли могат да го извършат след като няма сив и варш договор за каквоса ни нато и ес да ни обират парите и да ни вкарват зорлем във воина с русияразвалиха образованието здравеопазването земеделието семеините ценности закакво стоим още там докато ни заличат от лицето на земята
5
23
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 3 месеца
Руските подметки в България трябва да им отнемат гражданството
4
23
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 3 месеца
ЕС е просперитет за България, образование и свобода..копейките да си плюят!
3
18
 
6
 
! Отговори
Възраждане преди 3 месеца
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!