Българите най-много искат да напуснат ЕС

След нас са Чехия и Австрия
28 май 2024 19:15, Нели Христова
295
Българите най-много искат да напуснат ЕС
Снимка: Pixabay/NoName_13

Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес. Но въпреки това България е на първо място с 22%.

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от  90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", казват авторите на изследването.

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Друга информация от допитването е, че почти половината от европейците (86%) искат подсилване на границите на ЕС.

Изследването хвърля светлина върху последиците, от войната, водена от Русия срещу Украйна. Една трета от респондентите (32%) я посочват като първа или като втора причина за техния вот. Този процент граничи или превишава 50% в Балтийските страни и в Пошла, но също достига 41 процента в Германия. Във Франция той е 26%.

Допитването е извършено в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания между 22 март и 26 април, сред представителна извадка от населението на възраст на и над 18 години във всяка една страна. 23,788 души са били анкетирани за целите на проучването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-скоро трябва да пише: Русофилите-комунисти от България искат да напусант ЕС,защото не им се работи. Искат да живеят лесно само с клевети и доносничество. Голяма част от Русофилите са неуспяли или недоволни от живота хора. Това е така, не заради ЕС, а заради лични качества или по-точно липса на такива!
241
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека да ти припомня какво ти донесе ЕС: Метро в София,пречиствателни станции по морето и Дунав, голяма част от ремонтите на държавните болници, пари за земеделците и животновъдите, по-висок стандарт на живот,спиране на визите и свободно движение в Европа,безплатно лечение на Българите регистрирани в Държава от ЕС,милярди Евра полущени безвъзвратно за пътища и не само... Може да се сърдиш само на тези които те управляват преди и след влизането ни в ЕС ,защото те откраднаха голяма част
240
4
 
2
 
! Отговори
ТОЯ Христо Христов преди 3 месеца
ДА ПОТЕГЛЯ КЪМ МОСКВА ДОКАТО ОЩЕ ИМА ЗДРАВИ КРАКА, ЧЕ ЧЕСТНО КАЗАНО МИ ПИСНА ПОВЕЧЕ ОТ БОЙКО БОРИСОВ
239
1
 
3
 
! Отговори
Я преди 3 месеца
Накрая БГ ще плаща гръцки дълг. ЩЕ ПОЛУЧА ИНФАРКТ ОТ СМЯХ
238
6
 
6
 
! Отговори
Я преди 3 месеца
Българите най-много искат да напуснат ЕС ТОВА МИ БИЕ НА РУСКА СТАТИСТИКА. ЩО ДА НАПУСКАМЕ ЕС
237
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Минимум 80% от Европа са ЗА излизане от този съюз на нищото
236
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС какво ни донесе освен слугинаж, европейски цени с бг заплати, разбита енергетика, Лидл и Кауфланд със стоки по-скъпи от Германия... Къде са западните фирми дето щяха да се бият за бг пазара и да вдигат икономиката? Корупцията ли спря или престъпността намаля ?
235
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мнозинството определя правилата. За съжаление Българина не обича да гласува инзаради това Русофилите имат гласност. Само за ваша информация Русия е по-бедна от България и Руснаците живеят със средно 8-10 години по-малки от нас и с 20 години по-малко от скандинавците. Защо е така , не знам!
234
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На който не му харесва ЕС да ходи където иска , а не да се бърка в желанията на мнозинството. Понеже Ние сме част от ЕС, тези 22% са нищо за ЕС. Та довиждане братя Русофили. Пожелавам Ви успех в Русия на Путин.
233
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не мога да разбера какво ги спира.Като искат да напускат ЕС да си стягат багажа и да напускат. Аз даже бих им подарил еднопосочния билет за страната където искат да мигрират. Предполага, че повечето биха искали да отидат в Русия! Там има огромна свободна територия. Путин ще ги награди като отидат там. Те ще са най-щасливи при бащата на Русия!
232
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/219 "Пак сме номер едно. На европейците свят им се завива, като чуят България и българин" - е па режи вени, лошо няма.
231
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До солунската митница/235 "Русофилите искат да напуснем ЕС,а те пак да бъдат партийни секретари!" - абе аз съм свидетел, че точно атлантиците подкрепиха 1990/1 година Андрей Луканов да няма лустрация на Партийните секретари. Конкретно: Соломон паси и Александър Йорданов гласуваха в полза на БКП/БСП/
230
4
 
10
 
! Отговори
емо преди 3 месеца
смятам, че ползата от приемането ни в ЕС е минимална, а вредите - огромни, поради което следва да го напуснем. предлагам на паню баирски да ми изреди ползите, след което аз ще му посоча вредите и тогава може той да се окаже жалко безмозъчно същество.
229
16
 
11
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 месеца
За съжаление, българите са с най-много промити мозъци от всички бивши комунистически страни в Европа! Тези, които искат да не сме в ЕС, са жалки безмозъчни същества.
228
6
 
7
 
! Отговори
солунската митница преди 3 месеца
Русофилите искат да напуснем ЕС,а те пак да бъдат партийни секретари!Еми няма как да стане!Те цял Съветски съюз съсипаха от некадърност,сега искат пак да опитат с България!Ми гласувайте пак за тях,пак си ги избирайте и ще съсипят и България,в това не се съмнявайте!:(
227
5
 
6
 
! Отговори
ссс преди 3 месеца
До Факт Първо: стоките на са български, а произведение от възможно най-некачествени и стаари продукти.Второ: Разнобразие има, ама от буклуци. Ми мерси съм!
226
7
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
До Анонимен 247 Сега има изобилие от български стоки. ДЕСЕТКИ ПЪТИ повече отколкото по времето на "великия" режим отпреди 89та. Факт.
225
3
 
11
 
! Отговори
Относно Еврото преди 3 месеца
При положение че Европа върви към федерализация, ако въобще оцелее ЕС, рано или късно ще се достигне до т. нар. Момент на Хамилтън. В САЩ се случва края на 19 век. При федерализирането всички дългове на всички щати се изравняват и по-спестовните щати губят. В момента България е задлъжняла на 25% докато Еврозоната е средно на 95%. Италия, Португалия, Франция, Гърция мисля са над 100% от БВП. Вие си правете сметката като си обединим дълговете, ние от губещите ли ще сме или от печелившите. Накрая БГ ще плаща гръцки дълг.
224
5
 
6
 
! Отговори
Относно Еврото преди 3 месеца
Четвърто, при всяко кривване в политиката, Брюксел ще може да ни плесне през ръцете като буквално спре достъпа на всеки един българин до банковата му сметка. Сега пак могат като ни спрат еврофондове например, но отнема месеци за да го почувства народът. Тогава обаче ще може буквално за часове да накажат всеки един български гражданин, стига нещо да не им е харесало в политиката ни. Например ако не искаме да ратифицираме някакъв договор на СЗО, или не искаме да пратим оръжия в Украйна и наложим вето на това.
223
3
 
6
 
! Отговори
Относно Еврото преди 3 месеца
Трето, ще развържем ръцете на финансовия ни министър да емитира държавни облигации на порязия. В момента не може, защото лихвите биха се вдигнали. Тоест, системата ги задължава да са спестовни. Но тогава ще могат да взимат колкото си искат кредит и да си усвояват. Кеф ти на тоя олигарх проекта, кеф ти на ония. Кеф ти още 50 самолета на чертеж от нашите международни партньори. Разбира всички тези кредити ще са за наша сметка, т.е. сметката ще я плаща народа.