Българите най-много искат да напуснат ЕС

След нас са Чехия и Австрия
28 май 2024 19:15, Нели Христова
295
Българите най-много искат да напуснат ЕС
Снимка: Pixabay/NoName_13

Избирателите, които искат излизане от ЕС или от еврозоната в навечерието на европейските избори, са малко, в това число и сред избирателите на крайнодесните партии, според ново изследване, цитирано от Франс прес. Но въпреки това България е на първо място с 22%.

Според проучването, реализирано от Фондацията за политическа иновация, френски мозъчен тръст, и от института "Ипсос", в 27 страни членки на ЕС, само 13 процента от избирателите искат техните държави да напуснат блока.

Страните, в които процентът на избирателите, желаещи излизане от ЕС, е най-голям, са България (22%), Чехия (20%), Австрия (19%) и Франция (18%). В Португалия подобно нещо искат едва 3% от избирателите,  а в Литва едва - 5%.

От страните, които са приели еврото, едва 8 % искат да се върнат към националната валута. Този процент е най-висок в Хърватия (14%), последната страна, приела еврото, и най-слаб в Португалия (3%). Във Франция той е 10%.

Избирателите на крайнодесните партии също до голяма степен подкрепят оставането в ЕС.

Такъв е случаят с 66 процента от избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, която е член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, групата, към която принадлежи "Национален фронт" от Франция. Този процент е още по-висок (80%) за избирателите, които имат намерение да гласуват за партия, членуваща в "Европейски консерватори и реформисти", в която членува и политическата формация на италианския премиер Джорджа Мелони.

Същото е в сила и за оставане в еврозоната, което се подкрепя от 78% от избирателите на групата "Идентичност и демокрация" и от  90% от избирателите на групата "Европейски консерватори и реформисти".

"Популистките избиратели масово гледат благосклонно на еврото, което кара популистките лидери да приемат общата европейска валута, защото в противен случай има риск да изгубят свои избиратели", казват авторите на изследването.

Само 21% от европейците смятат, че Великобритания се справя добре извън ЕС и 77% от тях гледат положително на идеята за връщане на британците в ЕС. По този въпрос ИПСОС се допита и до британците, сред които 68 процента днес искат тя да се върнат в ЕС.

Друга информация от допитването е, че почти половината от европейците (86%) искат подсилване на границите на ЕС.

Изследването хвърля светлина върху последиците, от войната, водена от Русия срещу Украйна. Една трета от респондентите (32%) я посочват като първа или като втора причина за техния вот. Този процент граничи или превишава 50% в Балтийските страни и в Пошла, но също достига 41 процента в Германия. Във Франция той е 26%.

Допитването е извършено в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания между 22 март и 26 април, сред представителна извадка от населението на възраст на и над 18 години във всяка една страна. 23,788 души са били анкетирани за целите на проучването, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
3
 
5
 
! Отговори
Относно Еврото преди 3 месеца
Второ, финансовите ни институции няма да имат ограничение за депозит или ще е много малко от порядъка на процент (в момента е мисля че 10%). Това означава главоломно раздуване на кредитите и печалби за банковия сектор и обръчите от фирми. Освен това, банките ще имат кредитор от последна инстанция в лицето на ЕЦБ. Винаги могат да звъннат на Брюксел и да получат допълнително кеш. Това ще постави целия банков сектор в опасно състояние. Да ви припомня че 2008 година в БГ не фалираха банки, точно заради затегнатите правила сега.
221
3
 
6
 
! Отговори
Относно Еврото преди 3 месеца
Първо, финансовата котва на лева, която е от десетки милиарди първокачествени активи, няма вече ние да решваме къде да се инвестира, а ще ни наложат да купим по толкова и толкова от италианските и испанските и гръцките ценни книжа. Тоест ще ги спонсорираме тия дефакто фалирали държави.
220
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че как няма да искат. След пародията на демокрация, която ПП ни спретна и двойните стандарти на ЕСТОНИЯ си е направо чудно, че сме около 20те % все още, а не повече
219
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който иска да напуска ЕС знае къде е гарата. Да вземат чемоданите и пашли към Масква.Нали така, другарЕ?!Копейкин и Крушовица да вземат първия влак.
218
5
 
3
 
! Отговори
До230 преди 3 месеца
Ами първо,общата валута на съюза е Еврото,рано или късно ще трябва да се откажем от лева,второ-при свободно предвижили се три милиона българи,рано или късно ще ни се наложи да си внесем емигранти,трето-общата политика е над националната при всеки един съюз,вече е спорно доколко тя работи както трябва и дали се нуждае от корекции!
217
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"обща армия която да защитава тоя съюз" Тази армия няма да да защитава нищо, защото няма да е кадър а за това, а ще се използва за разправа с недоволните и неподчинението.
216
7
 
6
 
! Отговори
продължение от 230 преди 3 месеца
Искаме също да спрем покварването на християнството и семейството чрез абсолютна забрана на всякакви сатанистки лгбткю дегенерастии. Искаме си бялата чиста българска нация, неразводнена от мигрантски днк-та, искаме да караме *** да работят, а не да "имат права" заради ЕС, т.е. като искат да са пълноправни граждани, трябва да бъдат задължавани да спазват правилата, както всички останали. Защо това да е расистко и толкова трудно да се направи?!
215
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
колкото по рано толкова по добре, ако не се разспадне след победата на русия над украина и нато
214
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знаех това, но не се учудвам. Ессеса ни донесе повече лошо, отколкото хубаво.
213
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние не искаме да напускаме ЕС, искаме да имаме национална политика която да работи за България. Искаме да си запазим българския лев, искаме да сме пълноправна членка на ЕС, а не бунището на УрупсиятаФонДерЛайняната, искаме ние да решаваме дали да приемаме мигранти или не, искаме решенията за България да се вземат в България. За тази цел първата стъпка е да се отървем от прогнилата криминална клика ППДБГРОБДПС и да изберем за политици хора които милеят за България.
212
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак сме номер едно. На европейците свят им се завива, като чуят България и българин.
211
9
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Айде да позная! Тези % искащи да напуснат ЕС искат да го напуснат в посока Русия. Само не мога да разбера ЗАЩО не го правят, какво точно им пречи или ги възпира. Да заминават с еднопосочен билет на там, както казват руснаците "чемодан, вокзал, Москва" или някоя деревня.
210
6
 
4
 
! Отговори
До224 преди 3 месеца
Ти как го виждаш това общо движение на стоки,капитали и хора без обща политика, идеология и общи правила,без всичко това съюзът ще заприлича на сбирщина между орел,рак и щука!А това,че има много сбъркани работи,има ги,утопията зелена сделка е едното,липсата на обща армия която да защитава тоя съюз е другото има и още,но да се надяваме че всички тия недомислици ще бъдат премахнати във времето!
209
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разликата, ако България се откаже от валутния борд и лева и премине към еврото ще е това, че икономиката и финансите на държавата ще са вече в ръцете на ЕЦБ а не на МВФ. А чесно да си призная имам по-голямо доверие на МВФ от колкото на ЕЦБ.. Особено в това време и това състояние на Европейската икономика..
208
6
 
12
 
! Отговори
Не на ЕСсср преди 3 месеца
ЕС е създаден като Търговско-икономически съюз между европейски държави за свободно движение на стоки, капитали и хора в страните членки. До тук е много добре, одобрявам. Но в послено време политиката и идеологията започна да наделява над икономиката и търговията. Не съм съгласен да следвам дериктиви на търговския съюз който да ми казва какво да ям,как да работя, как да живея, какво да гледам и слушам, кого да обичам и кого да мрязя! Ясно?
207
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това ,че валутния борд се се гарантира от МВФ, а не от ЕЦБ е вярно не го оспорвам. Аз само описвам това което ще се случи след като напуснем ЕС. Ако искаш може да се хванем на бас. Каква мислиш е целта на тези които ви подтикват към това безумие. Погледнете мненията им по въпроса. Точно там е капана които чака да щракне.
206
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 221 Пак да питам, нали напъвате за "независим" лев, защо ви е валутен борд?
205
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аржентина Хонгконг също са във валутен борд от много години. До колкото знам те не са нито в Европа нито са особено бедни държави без икономика. Но продължават да са си във валутен борд. Явно така им е по-изгодно.
204
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това не е вярно.
203
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 216 А за какво ви е валутен борд, нали искате "независим" лев?