Барселона с радикално решение: До 5 г. в града не трябва да има нито едно ваканционно жилище

Мярката трябва да реши проблемът с високите наеми и цените на апартаментите
23 юни 2024 18:45, Анисия Иванова
101
Барселона с радикално решение: До 5 г. в града не трябва да има нито едно ваканционно жилище
Снимка: Pixabay

Барселона иска до края на 2028 година да забрани даването под наем на ваканционни апартаменти. Така всички жилища, които сега се предоставят краткосрочно за целите на масовия туризъм, ще могат да се използват от жителите на града, обясни кметът Жауме Колбони.

"От 2029 година нататък в Барселона няма да има ваканционни жилища. Това ще ни позволи да извадим на пазара 10 000 апартамента за отдаване под наем или за продан. Това ще отговаря на строителството на 10 000 нови жилища", заяви Колбони, цитиран от АРД.

Рязък ръст в цените на имотите

Кметът посочи, че през последните десет години наемите в каталунската столица са се повишили с почти 70 процента, а цените на жилищата – с 40 на сто. Освен това към 6000 жилища се дават под наем незаконно. Поради това градската администрация се е почувствала принудена с декрет да наложи драстични мерки, за да гарантира достъпа до жилища на приемлива цена. Съществуващите в момента лицензи за предоставяне на жилища на туристи няма да бъдат подновени след изтичането им, съобщава "Дойче веле".

Градът вече от години не дава лицензи за нови ваканционни жилища. През 2016 година местното правителство разпореди затварянето на 9700 туристически жилища. Почти 3500 апартамента са започнали да се използват отново за живеене, а не за краткотраен туристически престой, твърдят властите.

„Не можем да допуснем повечето млади хора, които искат да напуснат домовете на родителите си, да са принудени да напуснат и Барселона“, казва кметът Колбони, който е представител на Социалистическата партия. Той не смята, че мярката ще разреши проблема с жилищата изведнъж. „Тези проблеми имат нужда от време. Но с мярката маркираме обрат.“

Опозицията и туристическият бранш отправят критики

Каталунското правителство прие през ноември закон за регулиране на туристическия сектор чрез ограничаване на раздаваните лицензи - той трябва да помогне на общините, които се намират в тежко положение. След оплакване от страна на консервативната Народна партия законът сега се проверява от Конституционния съд, обяснява АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от ЕС
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия даже не чакат да дойде официално крайното дясно у ЕС-ето. Така се започва - частна собственост, ама не съвсем неприкосновена, пък било то и жилищна.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Бг кога, в ЕС е.:))явно статията подготвя почвата.:))
65
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Баце къщата в Барселона дали се ползва за живеене.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А па зелени ко-му-нета като стана, много че им е убаво.:))
63
3
 
2
 
! Отговори
Алгоритъма преди 1 седмица
Ви за редактиране е Тъб кът вас
62
4
 
5
 
! Отговори
Кво значи преди 1 седмица
Ваканционно жилище? Ако си купиш имот, и ходиш през 2 месеца за 1 месец, ко? Шти *** земят ли , каунчо
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бг драпеше за Запада, а сега Запада ще става соц, хи, хи, хи.:))
60
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 59 Това е целта. Местните да нямат доходи от наеми, всички да са бедни без средна класа и при орязан кеш(вече им е забранено над 1000 евро, в Гърция стана над 400 евро, скоро и у нас) да настъпи пълен контрол. Помниш ли канадските тираджии? В Китай на хората им спират телефона и картата и не могат хляб да купят, защото няма плащане кеш в магазините. На политиците не им пука за хляба на народа, а за подкупите и да наложат властта си да е несменяема- има избори, ама опозиция няма да има.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПИШМАНЧЕТА ТИТУЛОВАЩИ СЕ ЮРИСТИ И ЛЮБИТЕЛИ НА СВОБОДАТА,ИЗВЕСТНО ЛИ ВИ Е КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПОНЯТИЯТА ЛИЦЕНЗ И ЛИЦЕНЗИОНЕН РЕЖИМ. ХАЙДЕ ПЪРВО СЕ ЗАПОЗНАЙТЕ С ТЯХ,А ПОСЛЕ КУДКУБРОШКВАЙТЕ И С ПУБЛИКАЦИИТЕ И С КОМЕНТАРИТЕ!!!...
58
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 56 Шваб не е луд да предизвиква бунтове. Действа си по друга линия. Вдига цените на всичко уж за спасяване на природата от СО2, дето грам не е проблем, вкарва идеи да се ядат бръмбари и да се избие добитъкът, ама и да се забранят малки частни градини в двора, щото правели СО2, реже мобилността чрез ЕВ, вкарва емигранти да убиват цената на труда. Без закони и видим натиск просто убива средната класа, забранява кеша и може да ти спре кранчето, ако гъкнеш срещу властта. Жабата се вари от бавно
57
2
 
10
 
! Отговори
мдамм преди 1 седмица
и сега ще има какъв ръст на цените - 200% не 70%, айде честито. Като се налагат забрани ще идват само богати туристи, а местните ще тънат в мизерията си още по-скъсани че вместо 0.5 млн ойро за апартамент ще трябва да броят 1 млн +
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това свободен пазар ли е? Защо си изхвърлихме учебниците по соц икономика след 1989г
55
19
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 1 седмица
На туристите мястото им е по хотелите, а не в квартирите. За икономиката няма полза от бедни туристи под наем. И както се оказа за местните също няма полза от завишените цени на жилища и наеми.
54
4
 
16
 
! Отговори
юрист преди 1 седмица
Клус Шваб не каза ли за 0фциту. До 2029г. излиза един дебел държавен,експроприационен ферман с закон в ДВ, който сега се пише и там пише ,че нито ще притежавате имоти, нито коли нито Боже Господи копейка даже гащите на гърба ви ще бъдат одържавени и пак ще сте нахиени като kayнь след безплатна ваксинация.
53
3
 
5
 
! Отговори
y преди 1 седмица
Голямо чудо, ще ходим на слънчака, там сме добре дошли.
52
0
 
18
 
! Отговори
от Барселона преди 1 седмица
До От Барцелона Пускат агенти от общината по входовете на блоковете и разпитват бабите отпред дали има AirBnb в блока и, в кой апартамент е. И собственика получава ИЗНЕНАДА. Не се шегувам. Така правят от години тук. Досега ги проверяваха за лицензи само. Вече направо ще е клане ...
51
1
 
5
 
! Отговори
от Барселона преди 1 седмица
До Испанеца Разходи се по високите квартали. Там е чисто и приятно за живеене. Върви и до Сиджес. В центъра и до морето е отвратително.
50
1
 
24
 
! Отговори
от Барселона преди 1 седмица
В целият град е пълно с окупирани жилища и наркописота. Има тотално маргинализирани райони само с наркомани и банди джебчии. Вместо да се разправят с тях пак бизнеса им е виновен. По центъра все по-често виждам хора завързали телефоните си за ръцете си. Не че ще им помогне като ги нападнат.
49
2
 
18
 
! Отговори
от Барселона преди 1 седмица
Преди 7 - 8 години Барселона беше най-готиният град в Света. Беше в топ 5 на Света по ИТ стартъпи. Първо подгониха Юбер и ги забраниха напълно, после подгониха AirBnb, насвяткаха им лицензи, а сега направо ги забраняват като Юбер. Направиха референдума и бизнеса се изнесе. Писна им от стачки, размирици и глупости през ден.
48
3
 
26
 
! Отговори
от Барселона преди 1 седмица
Сепаратистите изгониха бизнеса преди години с измисленият си референдум, а сега цоцолистите на Санчес ще изгонят и туристите. Загрижили се били за младите ... колко ли пари е гушнал от хотелската мaфия този кмет?