България очаква по-категорична европейска реакция спрямо РСМ

Милотинова: Повече отстъпки няма как да бъдат правени
Обновена: 27 юни 2024 13:57 | 27 юни 2024 13:57, Анисия Иванова
38

Президентът Румен Радев заяви, че новото правителство в Скопие ясно е показало, че най-големият страх на политическата класа в страна му е да признае съществуване на думите "българин" и "българско". А бившият премиер Бойко Борисов обяви, че Християн Мицкоски не може да разчита вече на българска подкрепа.  Има ли изход политическата буря между Скопие и София?

"Политическата буря не е между България и Република Северна Македония. Виждаме политическа буря, само че насочена към Брюксел от една страна, където са 27 страни членки. Отделно от това към България и към Гърция. Имаме систематично неспазване на договора със София от 2017 г., имаме и неспазване на договора с Гърция. Още на 12 май, когато новият президент на РСМ се закле в парламента, без да назове конституционното име Северна Македония, Урсула фон дер Лайен реагира мигновено в социалните мрежи, че Преспанският договор трябва да се спазва. Това, което България очаква, е много по-категорична европейска реакция", заяви водещият на предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR Милена Милотинова.

В студиото на "България сутрин"  журналистът заяви, че повече отстъпки няма как да бъдат правени за РСМ, отстъпките вече са договорени в документ на ЕС.

"Ние чухме преди година или две за френски диктат, когато френското предложение беше утвърдено. Удобно е на политиците от РСМ да го наричат френско предложение, да говорят за български диктат, да целят страните една по една. Как ще предоговорят нещо, което е съгласувано между 27 страни членки, оформено е в преговорната рамка и самата страна-кандидат се е съгласила и трябва да изпълнява тази преговорна рамка. Политиците в РСМ много добре знаят, че самото френско предложение, самите условия в него са компромис, с който страните членки и самата РСМ са се съгласили. Тези условия са голям компромис и от страна на България. В т. нар. френско предложение не влязоха всички изисквания на България", коментира Милотинова пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи България трябва да следи действията на Скопие и дали изпълняват ангажиментите си.

"Президентът Радев вчера призова евроинституциите за по-категорична реакция. Очаквам премиерът да запознае евролидерите с тази враждебна кампания от страна на страната кандидат за ЕС спрямо България. От друга страна МВнР на България излезе с позиция по повод атаките и враждебния език. Очаквам и евродепутатите да запознаят своите групи с това, което идва от страна на Скопие, за да не бъдат изненадани, както и миналата година, че Скопие се опитва да вкарва поправки в доклада за РСМ в ЕП с конкретни депутати от групата на "Зелените" и другите политически групи", посочи журналистът.

България трябва да има възможност да защити своите граждани зад граница, категорична е Милотинова.

"Политиците в Скопие много добре разбират, че става въпрос не за двустранни спорове, а за европейски принцип - този на спазването на човешките права, които грубо нарушават, нарушават и договора с България от 2017 г., защото нито са започнали ревизия на учебниците, нито дават на историческата комисия да работи, тя буксува. България трябва да придвижи напред решението, което беше взела за създаване на правен фонд в защита на българите зад граница, в частност на македонските българи, за да не бъдат оставени сами да бранят правата си, след като РСМ не защитава собствените си граждани и им образува абсурдни дела като това срещу Люпчо Георгиевски. И още един въпрос към нашата страна - има ли резултат от проверката на консулството ни в Битоля за неправилно попълнени и окомплектования искания за българско гражданство, има ли последствия за виновните и какви са те. Става въпрос за над 2000 върнати преписки, докато нашите сънародници чакат българско гражданство," добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Надица Зафирова - Дай ми пример за европейска държава в НАТО, в която е имало война последните 30-ина години. Такава няма. Виж за такива, които не са в НАТО се сещам - Сърбия, Украйна, Армения, Кипър, Грузия (малко по-отдавна и да Кипър все още не са в НАТО, както и не са били, когато става скандала там). Ти поне една НАТО-вска можеш ли да дадеш за пример? Не можеш. Щом не можеш, значи НАТО поне засега е гарант за мир. Такива са доказателствата, а какво се върти в пилешкия ти мозък...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен И сега с НАТО и ЕС нема икономика и бг требват да бегат.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Надица Зафирова - Нали такива като теб плашат, че следващата война ще е България и Македония? Еми излезем ли от НАТО, то наистина следващата ще е между нас и ще бъде спечелена от макетата, защото те ще са в НАТО, а ние не. Искаш да воюваме с макетата? Да не би някой да ти плаща, за да ни вкараш във война? Сърбите ли са ти шефчета?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ще требва да се откажат от конституционните промени и бг ще приеме еьика и историята че са мк.
9
5
 
3
 
! Отговори
Надица Зафирова преди 4 дни
До глу пав аноним 9. Членството в НАТО е много скъп билет, но 100% гарантира пълното унищожаване на държавата България в радиоактивен прах. Само наивен тъ пунгер в живота може да отрече това или платен ***, правщ на умник.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Задавам си въпроса дали пък вписването на българите в македонската Конституция не означава документално признаване на това, че има два народа? Сега им даваме паспорти ако докажат българския си произход. Няма ли българи в Конституцията им и едновременно с това имаме македонци доказали българския си произход, за да получат Бг-паспорт, всъщност документално ще имаме признаване, че сме един народ.
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Надица Зафирова - Излизане от НАТО е рецепта за изчезване на България от картата. Или не си българка, или ако играеш шах не можеш да мислиш с повече от ПОЛОВИН ход напред. И в двата случая коментарът ти е не просто вреден, а направо смешен.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Надица Зафирова - Ти изобщо знаеш ли какво означава думата бизнес и какви възможности за бизнес ти дава ЕС? Изобщо наясно ли си, че икономиката на България ще се срути, ако излезем от ЕС т.е. ще имаме по-малки доходи и от държави като Молдова сигурно. Освен лозунги т.е. празни приказки нещо смислено можеш ли да предложиш?
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Надица Зафирова - Излизаме от НАТО и ни нападат примерно Македония. Македония са в НАТО ако не знаеш. Теб ли ще пращаме на фронта да ни пазиш? Излезем ли от НАТО, войната ни е в кърпа вързана, както и загубата. Русия и Китай ли ще те пазят? Нашата армия ли ще те опази? Русия видяхме доколко опази Армения срещу азерите, а имаха договор и виждаме, че с една Украйна не могат да се оправят, та нас ще пазят, а китайците пък уж много велики, но не смеят да нападнат Тайван, който е на границите им.
4
12
 
4
 
! Отговори
Надица Зафирова преди 4 дни
Странно е и как ги (българския режим) дразни Македония.. Ако България наистина иска да стане велика и българския народ проспериращ, то трябва да се направят само три стъпки, това са: 1 едностранно-излизане от НАТО, 2- спрете да бъдете васали и се откажете от членството в ЕС , 3- обединете се с Македония и работете за общото благо на една държава, а не обслужвайте интересите на другите "хегемони".
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Макетата са тарикати , не щът в ЕС , но им е неудобно да го кажат открито .
2
0
 
13
 
! Отговори
mery преди 4 дни
Стига сте ги раздухвали тези македонци. Има една приказка - Убий простия с мълчание. Има си международно право, имат подписано споразумение , ще влязат в ЕЦ когато си изпълнят задълженията, които са поели. Нашите политици да спрат да сe правят на големи патриоти и да се взират в македонците, а да се стегнат, да почнат да работят и да помислят за българите в България.
1
5
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 дни
повтаря се сценария русия украйна