Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди

РСМ може и да не влезе в ЕС, заплаши гръцкият премиер
28 юни 2024 15:15, Нели Христова
42
Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от Европейския съюз за прякото нарушаване на Преспанското споразумение от страна на Северна Македония, предаде БГНЕС.

На вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел Мицотакис обясни действията на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова и премиера Християн Мицкоски срещу международното право.

"Необходимо е всички да разберат, че зачитането на европейското законодателство очевидно минава през плътното спазване на международните споразумения", заяви гръцкият министър-председател, предаде ЕРТ.

"Президентът и премиерът на РСМ използват име, различно от конституционно, напълно против духа на Преспанския договор. Европейската перспектива на Скопие зависи от спазването на договореностите. Абсолютно ясно казах, че ако Скопие настоява да следва тази линия, това по същество ще затрудни изключително много, ако дори не отмени, всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство", каза още Мицотакис.

Опозиционната гръцка партия СИРИЗА разпространи позиция относно срещата на македонския президент Силяновска със "Сдружение на македонците от Егейския дял на Македония".

"СИРИЗА категорично осъжда иредентистките възгледи на Гордана Силяновска за уж "Егейска Македония", което грубо нарушава чл.4 от Преспанския договор. Призоваваме правителството на Мицкоски най-накрая да се събуди от дипломатическата летаргия, в която е изпаднало, и незабавно да интернационализира въпроса, за да може правителството на Северна Македония да се изправи пред своите отговорности, които се отнасят до процеса на присъединяване към ЕС. Трябва да бъдат въведени санкции срещу тези, които нарушават Преспанското споразумение съгласно законодателството на САЩ от 2021 г.", казаха от партията, имайки предвид президентски указ, подписан от президента Джо Байдън - Executive Order 14033.

Съгласно указа, САЩ могат да блокират активи и транзакции за лица, които нарушават изпълнението на международни договори, като ефективно възпрепятстват мира и сигурността на Западните Балкани.

Договорът от Преспа бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от ЕС
66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
13
 
! Отговори
Граматик преди 4 дни
Призоваваме КОГО - кабинетА! Ех, този пълен член, няма да се научите кога се слага и кога НЕ.
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Мицотарикатис, Мицомакис все от един прайд са!
16
5
 
33
 
! Отговори
татар окупатор преди 4 дни
Альоууу...мУцковскии...ще има КАЛИМЕРА-КАЛИСПЕРА...докле е време слагай наколенките и идвай в София да се изповядаш! Не е зле междувременно да научиш да декламираш стихотворението на Иван Вазов- "Аз съм българче..."
15
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Време е за побратимяване на Северна мункидония и Северна Корея.
14
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Няма по-долно и смрадливо нещо от грък.
13
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нашият премиер-външен министър дали вдигнал ръка да се изкаже по нашата позиция или се скатал да не дразни батковците? СКАТАЛ ЛИ СЕ Е? Защо подяволите четем само за гръцките изказвания!
12
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А наш главчу ко прай?
11
5
 
52
 
! Отговори
браво преди 4 дни
Браво на Мицотакис. Нека всички наши лидери вземат пример от него
10
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Северномакедонците вероятно са си мислели че могат да си ползват името Македония за вътрешна употреба а само по официални международни документи да ползват Северна Македония. Е не им се получи.
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Май генерирането на позицията в международен план е ясно - Русия-Сърбия-Македония - АНТИ ЕС
8
3
 
43
 
! Отговори
Бля преди 4 дни
Бъдещето на Македония в ЕС залязва.
7
16
 
13
 
! Отговори
ха ха преди 4 дни
Да им подариме Пиринска Македония и нещата ке заваршот со добро.Дроггарот Сталин е наредил на Гошо Димитрович още през 1934 г да се създаде македонскиот език.Има документи по случайот.
6
4
 
50
 
! Отговори
Кириакос Мицоракис преди 4 дни
Мици, Македония не иска да влиза в ЕС. Разберете го това накрая.
5
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Изглежда като правителството на Северна Македония да желае да влезе обратно в състава на съюзна република Югославия, вместо в ЕС.
4
5
 
50
 
! Отговори
Браво! преди 4 дни
Хубаво, че е Гърция. Нашите мълчат като тутки. Ни президент, ни някой от от партийните лидери призова за санкции срещу северно македонски правителствени служители, затваряне на границата с СевМак, прекъсване на всякакви отношения с тях и въвеждате на 300% мита върху техните продукти.
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
мицкоски работи за сръбските интереси, сърбия не желае сев. мак-я в ЕС, но самата тя работи за приемането си
2
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Призоваваме фашиста Мицотакис на Народен съд за фашизъм!
1
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз пък призовавам РСМ да са още по-яростни, кви са тия договори, ограничения!