У нас липсват 268 хил. работници, търсим непалци и бангладешци

Миграцията е нещо положително, каза адвокат Диана Радославова
28 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
309

Бизнесът у нас страда от липса на работна ръка. Търсят се над 200 хиляди работници, но не се използва ресурса от мигранти, които се намират у нас.

"Търсим бангладешци, търсим непалци. Официалната цифра от Агенцията по заетостта от началото на 2024 г. е 268 хил. души, които са ни нужни. Направихме този анализ, защото пазарът на труда наистина е пресечната точка на живота и там се случва интеграцията, когато говорим за мигранти или бежанци. Българският пазар на труда наистина страда от недостиг, който вътрешното снабдяване не може да снабди. Бургас е на първо място, следвано от София. Преброяването през 2021 г. показва, че за последните 10 години 900 хил. души в е намаляло трудоспособното население", каза адвокатът от Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова в студиото на "България сутрин".

Според нея е нужна промяна в системата за достъп на информация за мигриращите.

"Тук е мястото да напомним, че миграцията е нещо положително, тя е движещата сила на човешката история, тя е основата на икономиката в икономическия анализ се минава за кратка история за това как миграцията по принцип исторически е влияла в трудовия пазар на световно ниво. Ние нямаме балансирана политика върху това как миграцията може да бъде цялостно регулирана, така че да вземем ползите от нея", допълни Радославова за Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от идващите като икономически имигранти са с доста високо образование. Тези, които идват от трети страни, са с доста по-високо образование от тези, които идват в ЕС. Когато говорим за бежанци, те са принудителни мигранти. При всичките поредици от избори миграцията единствено се дискутира в контекста на сигурност, на заплаха, на борба срещу нелегалната миграция", посочи адвокатът.

Най-големият проблем е интеграцията и там българският език е основна част, смята Радославова.

"Ако нямаме програма, субсидирана, ако нямаме подпомагане на работодателите както с осигуровки, но и с българския език, отново опираме до цялостния подход на интеграция. Голяма част на реформи беше извършена, но все още системата е много бюрократична. На работодателите основният проблем е процедурата. От друга страна достъпът откъде да намерят тези хора и цялата бюрократичност на системата. Информираността, подпомагането, ролята на синдикатите става все по-важна - тяхната видимост и мониторингът за условията на работа", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от ЕС
Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не липсват. Просто на БХК континента не им се работи.
242
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Българския работодател набляга на роби, не на нови технологии
241
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не липсват,а ги мързи да работят.
240
4
 
5
 
! Отговори
Математик преди 3 дни
Идеално! Няма да стигнем до имотен балон! 200000+ амуджи на квартира. След 1 година същите квартири ще им трябва основен ремонт, т.е. 100000 човека ще се заемат да чистят, шпакловат, лепят картон и боядисват! Завъртаме пак икУномикътъ ххахахах
239
2
 
14
 
! Отговори
IT пенсионер преди 3 дни
да направят хотелите и ресторантите на самообслужване и проблема с персонала ще се разреши.
238
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 3 дни
Има около 200 000 местни индийци,които не желаят да работят,обаче търсим нов внос от същия лош материал
237
1
 
30
 
! Отговори
Славчо преди 3 дни
Пак се повтаря едно и също и пак няма желаещи за работа... не ви ли омръзна да го лалате... никой не слигува за без пари вече дааже и непалците... тия паляци преялите да фалират завинаги че да се оправим малко
236
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ПО СКОРО ИМА ИЗЛИШЪК ОТ КУХИ ГЛАВИ НА БИЗНЕСМЕНИ И ПОЛИТИЦИ!!...
235
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Те от Африка не могат да намерят, камо ли непалци и индийци, но требва да стреснат простолюдието, да дойде отново да им бачка за жълти стотинки :))
234
2
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 дни
....А, БУШМЕНИ НЕ ПРИЕМАТЕ, ЛИ.....И ТЕ СА КАТО ПАРТИЗАНСКИТЕ ВНУЦИ, ПРАВЕНИ У ХРАСТИТЕ.....???!!!
233
2
 
9
 
! Отговори
Иван Анисий преди 3 дни
Кое е платеното НПО-то с налудничавия поглед,дълъг нос и сини венци на снимката?!?
232
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
fake news na fashistkite teroristi noi i bnb.
231
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ха ха и непалците ще ви изтърпят не повече от 3 месеца. Дерзайте меринджеи.
230
1
 
21
 
! Отговори
емо преди 3 дни
липсващите работят в чужбина срещу по-високо заплащане.
229
1
 
17
 
! Отговори
absurd преди 3 дни
Ха,ха,внесете си ако искате и занзибарци,понеже съм голям сеирджия останах в Бг,за да гледам как потъвате. И фирмата в която работя е имала 50 роби,останахме четирима и скоро мислим да я присвоим,засега присвояваме само обектите на фирмата,
228
1
 
29
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 дни
И сега за това пак ли лошата Америка ви е виновна, или Европа? В които отидоха 3 милиона българи. Не! Виновни са всички бивши комунисти, които окрадоха България и върнаха парите под формата на чужди инвестиции. Всяка една "чужда" фирма, която дава БГ заплата и се държи просташки (има и такива) е зад параван българска на бивши комунисти. Има и западни, които малко от малко дават по-добри заплати, но са рядкост. Повечето чуждестранни инвестиции са с крадени червени пари. БГ елита е много глупав!
227
1
 
34
 
! Отговори
Гадняр преди 3 дни
Само лаик, който никога не е виждал как работят непалци, бангладешци и индийци би повярвал, че въпросните ниско-образовани индивиди могат да донесат някакъв тласък на нашата икономика.
226
1
 
22
 
! Отговори
Що тъй преди 3 дни
Не си идват българи от Европа и Америка? Дали пък искат да работят там, а тук не? Или има разлика в платата и отношението? Кой да знаЙ?
225
4
 
22
 
! Отговори
Част преди 3 дни
от въпросните "чорбаджии" напират да ни набутат в еврозоната, за да не губели от превалутиране. Само погледнете кои истерично напират за прием на евро и унищожаване на Валутен Борд, последната защита срещу политици, които ще теглят заеми с падане бариери заеми. Банкери падане резерви при финансови кризи. Обръчи от фирми на властта, превалутиране. А вчера и ДПС в НС, Йордан Цонев стигна до заплахи ако не се приеме еврото. Кажете ДПС какво добро е направила за България, 34 г.
224
2
 
47
 
! Отговори
Хюго Бос до 221 преди 3 дни
Мда, търсиха се, за по 300 лв, докато шефчетата си купуваха имоти и нови мерцедеси. Помня времето, когато бг чорбаджиите и заплати не плащаха месеци наред и все вдигаха рамене как криза било, а те с нов имот, кола, заведение купили.... Въпросните физици, химици и др. си вдигнаха багажа и напуснаха страната. Та да се оправят. И пак стари мурафети- трици дават. Що не наемат немци, испанци, гърци, белгийци. Няма ли квалифицирани кадри там? А, забравих- чорбаджията си остава все същия ***.