Дацов: Може да приемем еврото и със служебен кабинет

Ако изпълняваш критериите за Еврозоната, никой не може да те спре
11 юли 2024 11:00, Анисия Иванова
35
Дацов: Може да приемем еврото и със служебен кабинет
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двете най-големи политически цели пред България са пълноправно членство в Шенген и присъединяване в еврозоната - когато те не бъдат спазени може да говорим за политически провал. Често се твърди, че има нужда от стабилно редовно праавителство с дългосрочна визия, при което страната да приеме еврото. Но е напълно възможно България да влезе в еврозоната под управлението на служебно правителство, тъй като то е пречка само когато една държава е в предварителния режим на влизане, а България отдавна го е преминала, това коментира Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Финансовата ситуация на волатилност на пазарите във Франция, причинена от изборите в страната, по-скоро няма да се отрази на България, тъй като макро данните не предполагат такъв сценарии, каза Дацов. Той допълни, че традиционните икономически двигатели Германия и Нидерландия са държавите в ЕС, които се представят по-слабо, като това се дължи на ценовият шок на енергията, който се отрази главно на индустрията.

Гостът смята, че политическата нестабилност в България не вреди на моментното състояние на страната, а по-скоро на бъдещето ѝ развитие. Икономическите данни у нас показват изключително добро представяне на икономиката на фона на политическата турбуленция. Той допълни, че служебните правителства дават достатъчно добра рамка за функциониране на бизнеса, като едновременно не страдат от някои от проблемите на редовните правителства.

„Това, че сме член на ЕС в момента ни спасява. Огромният европейски пазар е отворен към нас и функционира. Ако бяхме малка и затворена икономика, това (политическата криза) щеше да има огромно значение, но в момента няма никакво значение и няма разлика между служебно и редовно правителство.“

Гостът обясни, че служебните правителства се отразяват и по-леко върху бизнеса, заради краткото им управление.

"Всяко едно служебно правителство представлява глътка въздух за бизнеса и автоматично след служебното правителство подобряват се икономическите показатели и показателите на бюджета и публичната система.“

Гостът не очаква да се изпълни бюджетната рамка, заложена в бюджета, както и макропоказателите и приходите в него. Той очаква дефицитът да е в рамките на 3% (за да отговаря на критериите на еврозоната). Той допълни, че икономическата активност отбелязва изключително силно второ тримесечие на тази година. Поредното изместване на датата за присъединяване в еврозоната, според госта е провал.

"България няма по-голяма политическа цел в момента. Това са двете – Шенген и еврозоната. И когато не бъдат постигнати целите в датите, които сме заложили се нарича политически провал.“

Той не смята, че има проблем България да се присъедини към еврозоната, докато е управлявана от служебно правителство.

"В еврозоната се влиза автоматично, когато ти устойчиво изпълняваш критериите си никой не може да те спре. Политическата бариера съществува, когато си в предварителния режим на влизане. Самото влизане в системата е автоматично.“

Около появилите се теории, че забавянето на приемане на еврото е умишлено и с цел да бъдат изпрани огромните количества недекларирани средства, гостът смята, че това не е така и че обемът на тези пари не е толкова голям, за колкото се спекулира. Той допълни, че такива средства все пак най-вероятно са налични, като те оказват влияние в ръстовете на имотния пазар и цените в сектора на земеделието.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да влизаме на аварийна в ЕС? В ред ли си?
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може и без правителство да приемем еврото.
33
0
 
3
 
! Отговори
до поглед отвън преди 2 месеца
Ти само стой и гледай како става, ако се въведе еврото. Тези цени ще ти се видят песен. Няма по-лакомо нещо от български търгаш. Затова нашата държава се унищожи и разпродаде най-бързо от всички в бившия соц лагер. Само стой и гледай какво става.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще го приемеш еврото .... нъцки! Никакво евро в скоро време няма да се приеме! Хеле пък с рушащи се "служебни" кабинети.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом Гацо Бацов казва...
30
0
 
5
 
! Отговори
До Да на Еврото преди 2 месеца
А центаджиите - в Аляска.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не можеш, ***. Накрая ще имаме първи отрепан премиер, загинал в бой с народната любов.
28
2
 
6
 
! Отговори
поглед отвън преди 2 месеца
абе хора, мъчно ми е за лева, но ми е по-мъчно за друго, че цените в "лева" в България вече ги направиха в евро, да не говорим че някои продукти при нас са по-скъпи от редица по-напреднали държави дето приеха еврото. Работя и живея в Хърватска където вече си нямат куна, а евро, имаше спекулации (все пак сме балканци), но го отрязаха много бързо и сега всичко си е нормално, но като се върна в България... цените там направо стряскат, така че лев без лев, евро цените са вече налични...
27
0
 
9
 
! Отговори
aa преди 2 месеца
Тва е некаква тежка форма на психопатично шизоидно разстройсто на личността. Повтарянето на едни и същи глупости нон стоп, не създава нова реалност , а си е просто дрънкане на глупости. Ония казаха че няма да влизаме. Това на снимката брадяслото и оялое се излиза и вика влизаме. Какво да коментираме. Апчетата са слаби
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То затова... Трябваше Българския Лев да го вържем за Долара едно време, а не за Еврото, понеже нашето Българско Внуче Америка никога нямаше да ни натиква да приемем Долара и да изместим Основата на Функциониране на Държавата Българския - Българския Лев!
25
11
 
1
 
! Отговори
Да на Еврото преди 2 месеца
копейките в Сибир!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм в Америка! Тук Евро не ми треба! Като се върна в България се радвам на Българския Лев!
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То няма кабинет и дори ДЪРЖАВА , а тоя реве за еврото !
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ъ...ФЪФ Бг никога не може д аима референдуми !
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Извинете , ама на колко и кои , в Бг им е необходимо еврото ?
20
2
 
13
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Редът е следният: първо референдум, според резултатите - последващи действия. Така е по конституция и закон. Ако тези от НС, МС и фискалните съвети не искат, може да се премине към следния ред: малко бой за тези от НС, МС и фискалните съвети, после референдум и според резултатите от референдума - последващи действия. Един вид малко диктатура на пролетариата, че много взе да ни става демокрацията.
19
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще стане. Малцинственият платен рашки трошляк няма да бъде питан. Малко е.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РЕФЕРЕНДУМ!!!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Запад домата е домат и е по евтин от българския от градина . Днес си купих един на цена 7 лв килото. А хляба действително е много по скъп , но е истински 6 евро за бройка . Но отговаря за приказката . Няма по високо от хляба . Тук 3 лв , но 50 процента е с подобрители..
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Необръснат експерт - пълен с бръмбари в главата!