Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз

Завинаги да се приключи със зависимостта от руските изкопаеми горива
18 юли 2024 15:00, Елка Василева
278
Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент в Страсбург политическата си програма за следващите пет години, ако днес бъде преизбрана за втори мандат.

Икономика

Фон дер Лайен обеща “прагматична Зелена сделка” и настоя ЕС да ускори задълбочаването на единния пазар, с по-малко бюрокрация. По нейните думи европейските инвестиции в чисти технологии в последните години далеч изпреварват САЩ и Китай. Тя обеща да предложи програма за привличане на частни инвестиции в тази област.

Трябва завинаги да приключим със зависимостта от руските изкопаеми горива, настоя Фон дер Лайен.

Сигурност и отбрана

Председателката на ЕК предложи ЕС да обедини сили в областта на отбраната с местно производство и общи проекти, включително с развитие на общ противоракетен щит.

Фон дел Лайен критикува мисията на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и посочи, че никой не иска справедлив мир повече от украинците. Ще бъдем с Украйна, докогато е необходимо, посочи тя.

За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена. Длъжни сме да защитим Европа, необходим ни е европейски отбранителен съюз. Трябва да създадем единен отбранителен пазар, каза Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК обеща във втория си мандат да предложи утрояване на силите на европейската гранична служба “Фронтекс” и удвояване на състава на Европол с осигуряването на право за трансгранична дейност.

Мигрантите са хора като нас. Имаме нужда от общ подход при връщанията на незаконно дошлите мигранти, каза тя и предложи да има еврокомисар за Средиземноморието.

Според нея ЕС има морална и политическа отговорност да приеме още държави в европейското семейство.

Общество

Фон дер Лайен обеща да предложи допълнителни облекчения за европейските земеделци, за да имат те достойни доходи, и да назначи еврокомисар по въпросите на достъпа до жилища.

Тя предложи ЕС да въведе мерки срещу онлайн тормоза и настройките на някои платформи, водещи до пристрастяване.

По нейните думи е необходим “европейски щит” срещу външните опити за разрушаване на демокрацията. ЕС трябва да има служба за борба с дезинформацията, която да работи в сътрудничество с националните служби за сигурност, посочи Фон дер Лайен.

ЕС трябва да подкрепя независимата журналистика, да насърчава медийната грамотност, каза тя.

Борбата с корупцията и върховенството на закона ще бъдат сърцевината на нашата работа. Спазването на законността ще остане задължително за получаване на средства от ЕС, добави в словото си Фон дер Лайен.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват нейната кандидатура и резултатът се очаква в следобедните часове.
(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарение на тази Украйна се превърна в огромен екирисаж където над милион украинци се превърнаха в метан
124
1
 
5
 
! Отговори
Спазването на закона преди 1 месец
да се чете "Който не изпълнява самоубийство по команда - няма краде с нас!".
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължаваме напред и надолу.
122
1
 
13
 
! Отговори
Не разбирам преди 1 месец
За каква зелена сделка говорим като тия направиха озонова дупка с по 10 000 снаряда и бомби в Украйна! Направо ще се опечем. Спрете войната по-добре отколкото да затваряте тецове и да слагате перки. Ще има много по-голям ефект.
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
E те сега вече България ще бъде въвлечена във война, тая паттка тласка упорито ЕС към война с Русия
120
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля се това зло и сатанинско същество да бъде съдено и да влезе в затвора
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лансирането на една заплаха в медиите отваря врати пред отбранителния съюз за предприемане на мерки, ама си е чист терор, защото заплахата или не съществува, или е силно преувеличена, колкото да обоснове мерките за отбрана.
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ви интересуват вашине измамни схеми с лекарства, войни и зелени сделки? България гори и нито един от вас, "партньори" не пожела да помогне. Заврете си ги тия сделки където слънцето не огрява и се метнете от някой стълб, че за нищо не ставате!
117
2
 
9
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Акушерката говори за: "прагматична зелена сделка", но не казва какво има предвид под "прагматична", какво под "Сделка" и с кого??? Следва:"да приключим със зависимостта от руските изкопаеми горива". Но, не посочва колко ще струва Новата Европейска "Зависимост" и от кого ще е тя??? Акушерката говори за Европейска Армия(???), но не казва под чие пряко командване??? Акушерката спомена и "Свободата на словото",дет съ вика: No Comment!!! Дано да не я изберат...
116
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мелони се оказа предател! Браво на нашите възрожденци и групата им в ЕС
115
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тая зелена сделка ни закопаха,а тоя траверc ypcyла ако ми падне,ще МУ позеленеят клепачите!!Немците вече се усетиха и не искат електрички, да де ама и правителството видя,че хората иска бензинови и дизелови двигатели и наредило на VW да лъжат клиентите си, че за коли с ДВГ се чака минимум година, но електричка се купува ВЕДНАГА!!Нали ги гледам по АМТракия прехвалените електрички как карат с 80-90км/ч... Карат едвам едвам,щото ако настъпи пeдaла,батерията я изкара до Бургас я не!!!
114
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мърсула ша тури чертата на ЕС, налагат по тежка демокрация и от болшевиките.
113
0
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До ДА ПИТАМ: Русия участва в зелената сделка най активно. Прочистват методично въздуха над Украйна.
112
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гaднa змия
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"....европейските инвестиции в чисти технологии в последните години далеч изпреварват САЩ и Китай". Нещо трябва ли да ни говори това? Раздути цифри за направени инвестиции означава, нали? И какво ще постигнете/постигнем с това? Колко чисто може да стане, ако просто един вид производство се забрани, а друг вид технология на същото нещо се подпомага? Къде е икономическия ефект от по-скъпото? Един производители престават да съществуват, отварят се хоризонти пред 1-2 други, с по-голямо лоби в ЕП
110
1
 
11
 
! Отговори
Много тъпи преди 1 месец
но пък за сметка на това зависими човечета виреят в ЕК и ЕП.. За да могат след 7 години да взимат пожизнена пенсия на наш гръб, те ще гласуват всичко, даже и газови камери да им предложат, ще ги гласуват
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 88 Не еврокомисията а самата Урсула, защото нещо не изтичаха да я целунат отзад унгарците. Все пак, Орбан е мъжкар а не един от стадото скопци, сложено от САЩ начело на Европа.
108
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази жена е най способния политик. Тя се грижи за целия Съюз. Така държи далеч Русия от България. За което сме близо до еврото и Шенген. Тя е водещ политик който помага на Украйна и държи руските войски да не влезнат в ЕС
107
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/105 "Ужас! Избрали са я. С 401 гласа. Ужас!" - БРАВО, че са я избрали! У нас 23+% директно гласуваха за нея!
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?