Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз

Завинаги да се приключи със зависимостта от руските изкопаеми горива
18 юли 2024 15:00, Елка Василева
278
Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент в Страсбург политическата си програма за следващите пет години, ако днес бъде преизбрана за втори мандат.

Икономика

Фон дер Лайен обеща “прагматична Зелена сделка” и настоя ЕС да ускори задълбочаването на единния пазар, с по-малко бюрокрация. По нейните думи европейските инвестиции в чисти технологии в последните години далеч изпреварват САЩ и Китай. Тя обеща да предложи програма за привличане на частни инвестиции в тази област.

Трябва завинаги да приключим със зависимостта от руските изкопаеми горива, настоя Фон дер Лайен.

Сигурност и отбрана

Председателката на ЕК предложи ЕС да обедини сили в областта на отбраната с местно производство и общи проекти, включително с развитие на общ противоракетен щит.

Фон дел Лайен критикува мисията на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и посочи, че никой не иска справедлив мир повече от украинците. Ще бъдем с Украйна, докогато е необходимо, посочи тя.

За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена. Длъжни сме да защитим Европа, необходим ни е европейски отбранителен съюз. Трябва да създадем единен отбранителен пазар, каза Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК обеща във втория си мандат да предложи утрояване на силите на европейската гранична служба “Фронтекс” и удвояване на състава на Европол с осигуряването на право за трансгранична дейност.

Мигрантите са хора като нас. Имаме нужда от общ подход при връщанията на незаконно дошлите мигранти, каза тя и предложи да има еврокомисар за Средиземноморието.

Според нея ЕС има морална и политическа отговорност да приеме още държави в европейското семейство.

Общество

Фон дер Лайен обеща да предложи допълнителни облекчения за европейските земеделци, за да имат те достойни доходи, и да назначи еврокомисар по въпросите на достъпа до жилища.

Тя предложи ЕС да въведе мерки срещу онлайн тормоза и настройките на някои платформи, водещи до пристрастяване.

По нейните думи е необходим “европейски щит” срещу външните опити за разрушаване на демокрацията. ЕС трябва да има служба за борба с дезинформацията, която да работи в сътрудничество с националните служби за сигурност, посочи Фон дер Лайен.

ЕС трябва да подкрепя независимата журналистика, да насърчава медийната грамотност, каза тя.

Борбата с корупцията и върховенството на закона ще бъдат сърцевината на нашата работа. Спазването на законността ще остане задължително за получаване на средства от ЕС, добави в словото си Фон дер Лайен.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват нейната кандидатура и резултатът се очаква в следобедните часове.
(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам и аз да чуя румънската депутатка .Какво каза жената ? Има ли свобода на словото или ще цензурираме ?
144
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"На нас , ни е изгодно да търгуваме с Русия, защо да си разваляме рахата, заради вас?!" - Защото българската икономика има НАЙ-МНОГО алъш-вериш с ЕВРОПЕЙСКАТА. Вие хора да не си мислите, че живеем още по времето на Варшавския договор? Има статистики от НСИ, където пише с кой колко търгуваме, с кой имаме отрицателно салдо, с кой положително и т.н. На нас ни е важно да си запазим търговските отношения не с Русия, а с тези, с които търгуваме най-много - ЕС. Ако искаме, чат-пат се правят компромиси.
143
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От днес слагам на телефона химна на съветския съюз и усилвам звука .Само така ще ми звъни телефона вече . Може и ставй страна огромня .
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 157 - Защото никой не те пита, а направо ти разваля рахатя. Ко прайш?
141
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 154 "Европейски отбранителен съюз" ама управляван и контролиран от САЩ. Голям отскубване ще бъде ще знайш... Европа не е в състояние нито да измисли, нито да произведе всичко необходимо за цялостно обзавеждане на една малка армийка, примерно колкото холандската. А и на всяко ниво от най-ниското до горе са сложени и командват марионетки на САЩ. Просто на други не е позволено нито да се обучават на високо ниво, нито да заемат ръководни постове, където и да е в Европа.
140
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам какво стана с демокрацията и свободата на словото . Румънската депутатка не можа да изкаже ,квесторите я изведоха демократично с намордник на устата, а тя държеше православна икона .
139
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашия завод за торове беше закрит и други бизнеси увиснаха, защото ни спирате търговията с Русия и руския газ, химикали; какво се разпореждате с нас и нашите държави, като колониалисти, ако искаме и Русия и от Космоса ще си внасяме газ, ако ни е изгодно! На нас , ни е изгодно да търгуваме с Русия, защо да си разваляме рахата, заради вас?!
138
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля е добре това. Вие как мислите?
137
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 104 Е какво те учудва? Там 90% са храненици на САЩ на каишка, държани в шах с компромати за техните далавери и така наречения прламент си е просто ПАРЛАМА. Никой не се съобразява с реалностите. От посолството им спукат указания, тези тичат да ги изпълнят и който превари или е особено старателен, пълнят му сметката с някой долар. Има достатъчен брой придворни пудели на САЩ, които се грижат ако някой не служи добре на господаря им, "много демократично" да го облайват всеки ден.
136
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето това ще помогне на ЕС да се отскубне от влиянието на САЩ - европейски отбранителен съюз. Нещо като НАТО, но само за страните от ЕС. Стане ли ЕС по-самостоятелен и суверенен, тогава САЩ няма да могат да се бъркат и дори да диктуват политиката на ЕС и тогава отношенията както със САЩ, така и с Русия, Китай и т.н. ще бъдат такива, че да защитават интересите най-вече на ЕС, а не както е сега тези на САЩ. Естествено ще трябва време.Не ни трябват Русия и САЩ.Ние сме европейци и ни трябва силен ЕС.
135
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние да си закрием нашите ТЕЦове и въглища, за да може вие да прибирате едни корумпирани пари за емисии и да си продавате панелите, перките и аксесоари за тях? От какъв зор?
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фицо и Орбан да засилят охраната
133
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протести ще има в целия ЕС
132
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сатанистите искат да воюват с Русия , а всички знаем кой ще спечели .
131
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Току що ЕС приключи !
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aйge нeмa нyжga...
129
1
 
7
 
! Отговори
Спазването на закона преди 1 месец
да се чете "Който не си осакатява икономиката, не съсипва държавата си по команда - той няма да краде на равно с нас!".
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урсула , пари на калпак безусловно ще дадете ли , защото няма друга причина хората да харесат това .
127
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази е подставено лице и е просто изпълнителка.
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако продължавате така, ЕС ще тръгне към дъното, той вече е тръгнал, натам върви!