Скандал в ЕП: Депутатка си сложи намордник и вдигна икона срещу Урсула

Диана Шошоака беше изгонена, след като попречи и на друг свой колега да се изкаже
18 юли 2024 19:30, Нели Христова
141

Крайнодясна евродепутатка от Румъния бе изгонена от пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, след като нададе обидни възгласи по време на дебат след реч на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Франс прес.

Председателката на групата "Обнови Европа" Валери Айе държеше реч, в рамките на която поиска от Фон дер Лайен правото на доброволен аборт да бъде вписано в Хартата на основните права на Европейския съюз. Румънската евродепутатка Диана Шошоака прекъсна с възгласите си изказването на Айе. Тя дори вдигна православна икона над главата си.

Поведението на Шошоака, която е лидер на националистическата партия "SOS Румъния", силно подразни председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Това е третият път, в който правите това. Моля депутатката да бъде изведена от залата“, разпореди Мецола след неколкократно нарушаване на реда в залата. Това пък вбеси Шошоака, която се развика.

"Не викайте на разпоредителите. Колко хора, колко колеги трябва да дойдат, за да ви изведат от стаята?", възмути се  Мецола. "Мисля, че говорихте достатъчно."

Малко по-рано, по време на речта на Фон дер Лайен, Шошоака привлече вниманието към себе си, като размаха намордник и го постави пред устата си и черна торба, подобна на онези, които се използват за трупове.

Пред журналисти по-късно румънката обясни какво е провокирало действията й. По думите й, тя била помолена от румънския народ, а и от много други европейски граждани, да спре Фон дер Лайен.

"Аз съм от партията "SOS Румъния", което е символ на това, че имаме нужда от помощ, защото се разпадаме като нация. Това беше протест на румънците. Те ме помолиха, писаха ми. И не само румънците, получих съобщения от граждани от цяла Европа, които ме помолиха да направя нещо, за да спра Урсула", допълни тя.

Попитана защо е вдигнала иконата, тя отговори:

"Защото съм християнка. Православна християнка. Имам право да изразя своята религия с иконите. Защо не можем да вярваме в Бог в този Европейски парламент? Защо тя се чувства засегната от икона? Какво се случва тук?", попита Шошоака. "Видях как тук всякакви малцинства имат право да изкажат мнението си. Защо ние християните обаче нямаме права?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
14
 
14
 
! Отговори
Тая па преди 1 месец
Религиозни леземера , фашисти криещи се зад религията.
83
14
 
19
 
! Отговори
до FЪCK FЪCK THE EU преди 1 месец
Абе човече, защо се мъчиш в тази гадна европа, кой те държи вързан? Отиди на някое по-хубаво място и си живей живот мечта! Не знам защо се самоизмъчваш така.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 84 Хе хеее! Кажи му уееее
81
0
 
3
 
! Отговори
81 преди 1 месец
Ето първия минус :) - Давай! 10000 служи! Нищо няма да промениш. Парите ви свършват, бизнеси от вас няма, така че се преминава вече на коелктивизъм, ама и тоя филм сме го гледали и не свършва добре за вас!
80
13
 
9
 
! Отговори
хахахха преди 1 месец
И в това ни бият румънците. Техните копейки са по-хахави и от нашите
79
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 71 - Баш на място казано, ама сме докарали неолибералите, които си вярват, че са "център ляво" и раздават акъли, изричат заучени фрази и се правят на много умни.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уау ... тоя счупи випиенЪ
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пантев до 74 Ако бях мутричка, че и от ДС, нямаше да пиша тук. Мутра,да употребява компютър не съм виждал ... Дори да е Макинтош.
76
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на евродепутатката,поздрави и от БЪЛГАРИЯ! Всички православни знаем.че за предпазване от Сатаната се издига икона или кръст! А,че урсулата е Сатаната,приел женски образ,няма никакво съмнение! Цялото и досегашно поведение показва бързотечен стремеж за унищожаването на Европа и Европейските народи! Край нея има само колосална корупция,таранбуки,мизерия,кръв,насилие и войни,джендъризвратености,унищожаване на нац.държави и историческата памет! Нататък ни обещава още от същото,но на ента степен
75
1
 
12
 
! Отговори
пантев до 74 преди 1 месец
здравей мутричко с акъл на пионка на дс-държавна сигурност!
74
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И по-важното е, че Усрсуалта е зла и продажна женичка, която ще униюожи Европа и начинт ни на живот, вместо да го подобри. Браво на жената - показа на "лидершата", че е откачена и бясна кyчka с нужда от наморник и други неща. :)
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 61 - Хиииии 17 лайка за 17 секунди! Ти и пияницата сте големи хиени :)
72
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Аз съм атеист и ако някой ми размаха икона ,словесно ще го навра там където слънце не огрява ." - Не знам сеслки .. не ми звучи, като да говориш за някой скрит сейф .... Баш си си откачалник ит ми. "Словесно" си доста ограничен и непохватен, но внимавай какво приказваш, че не всичко е по форумите :)
71
12
 
2
 
! Отговори
Телефонните Зомбита преди 1 месец
са Така Поробени, но Затъпени, че дори не го Осъзнават - Погледите в Умният Телефон, да им казва и кога да Вдишат и Кога да Издишат и кога да Попадат Вени за Факсинация!
70
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урсулът е твърде близо до дявола. Не икона, ами и светена вода понася.
69
24
 
28
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Щом знамена като дъга или пък украинско могат да се веят там, където не им е мястото, защо жената не може да покаже икона?
68
3
 
40
 
! Отговори
До 61 преди 1 месец
Прочетох коментара на 42 , никъде не с споменава за сексуално насилие ,а за словесно унижение. Уважаван всяка религия , стига да не ми я натрапват.За това сме хора едни са вярващи ,други не, но ЕП не е вселенски събор .
67
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урсулата и Байдъна са бивши, въпрос на време е да се уреди техният въпрос, пътници са!
66
22
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Браво!Пак ни изпревариха пустите им румънци.Кога наш евродепутат ще направи това?
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 64 - Ами да го ... надува здраво Урсулата!