ЕС към РСМ: Впишете българите в Конституцията, Скопие няма да получи по-добра сделка

Има решение на масата, да вървим към него, призова посланикът на ЕС в Скопие
28 юли 2024 18:43, Анисия Иванова
87
ЕС към РСМ: Впишете българите в Конституцията, Скопие няма да получи по-добра сделка
Снимка: БГНЕС

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър призова правителството на Християн Мицкоски да не отлага вписването на българите в Конституцията.

"Вече има решение на масата за конституционните промени и Европейският съюз очаква напредък към това решение", каза Гиър в интервю за Радио Свободна Европа.

Европейският посланик се съмнява, че "новото правителство в Северна Македония може да сключи по-добро споразумение с България".

Гиър подчерта, че в Брюксел няма воля за промяна на преговорната рамка. За него е абсурдно да има само партийни чиновници, без компетентност и меритокрация.

По отношение на конституционните промени той посочи, че решението вече е поставено на масата.

„По отношение на промените в конституцията вече имаме решение. Процесът на преговори не беше лесен за нито една от страните, бяха направени компромиси. И в резултат това беше може би най-добрата сделка, която можеше да бъде направена по това време. Дали това правителство може да направи по-добра сделка, аз лично много се съмнявам. Разбира се, това е въпрос между двете правителства, но много се съмнявам, че може да се постигне. И не виждам апетит в Брюксел за преразглеждане на преговорната рамка. Както казах, има решение на масата, би било добре да вървим към това решение“, каза Гиър, цитиран от БГНЕС.

Относно заема от 500 милиона евро за новото македонско правителство от Унгария, Гиър не пожела да коментира, защото "не го е виждал и дори "не е сигурен, че все още е напълно завършен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
29
 
11
 
! Отговори
кон сти ту ция преди 1 месец
Никой не бръсне за слива българите
54
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че те тия имат за втори официален език албански, а основният им език е западен говор на шопските диалекти.... След 30 години ще си duke folur на албански всичките.
53
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не правят макетата щото вече им минаха мераците за ЕС, на обикновените хора също.
52
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Дали това правителство може да направи по-добра сделка, аз лично много се съмнявам"--------------Вместо да променят своята, могат да се закълнат в Конституцията на България. Всички проблеми с влизането в ЕС ще се решат за миг.
51
3
 
29
 
! Отговори
да, ама не преди 1 месец
Типично по български, следва снишаване от северните макета, ослушване, спотайване. Изчакване, пък все пак дали не може да се заобиколят правилата и се намери някоя вратичка. Че хем нищо да не се отстъпи, хем пък да има келепирр.
50
5
 
41
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Македонец не е националност, така както тракиец и добруджанец. Сите са Българи!
49
3
 
22
 
! Отговори
МАКЕ НЕ Е ЕТНОС преди 1 месец
А ПРОФЕСИЯ
48
4
 
20
 
! Отговори
прасчочо преди 1 месец
Когато в една държава има малцинство, държавата е длъжна да го приеме на база международните договори, които е подписвала, в това число и Харта на правата на човека. Тоест този калалалък дали ще ги впишат или не, отдавна трябваше да се разгледа не просто като правило за приемането на Сев. Македония в ЕС, но и като исконно право на нашите хора там спрямо международните документи.
47
4
 
23
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 46. Нашите няма какво да им повтарят. Това е заложено в програмата, която трябва да изпълнят за да влязат в ЕС. Иначе, ЕС през крив макарон. Ние не бързаме. :)))
46
3
 
6
 
! Отговори
Ццццц преди 1 месец
Трябва да се обади чуждестранен посланик, за да каже какво мисли българският народ за кандидатурата на макетата. А уж нашето си българско правителство им легна само и само да ги приемат. Срам и позор, а от ЕС не смеят да ни го кажат в лицето да не ни изложат.
45
1
 
15
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 43. Това не е нареждане от ЕС, а препоръка, която трябва да изпълнят по искане на България, за да бъдат приети и е в защита на българското малцинство в РСМ. А, ти българин ли си или чебурашка, която като прочете ЕС и започва да плюнчи.
44
15
 
5
 
! Отговори
Пазач в шалом преди 1 месец
Приятели четете протоколите на ционските мъдреци . Резултатите са на лице , Говорисе че съвсем скоро Нетаняху ще дойде в България за да донесе документа, който премиера и Резидента на България щв подпишат - България да се включи с войски към натовският блок в подкрепа към Украйна - септември. Скачайте от леглата на оръжие пред парламента или поемете съдбата си!
43
15
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 месец
ес дали нарежда на франция или германия да правят промени в конституциите?
42
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РСМ ще са втора Унгария в ЕС. Затова, още 20 години вето.
41
2
 
18
 
! Отговори
ЗАЩО В СКОПИЕ преди 1 месец
ГИ Е СТРАХ ОТ ТОВА ?
40
4
 
10
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 39. Защото те са български мюсюлмани. Правиш ли разлика между националност и вероизповедание?
39
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо България не впише турците в конституцията ?
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хора от всички държави в ЕС, четяха внимателно Конституциите си по времето на Ковид. Е и? И да впишат българите какво от това?
37
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не, да отстояват правата си докрай и да не позволяват на гърците да ги наричат северномакедонци. И премиера и президента на Северна Македония са топ. Професионалисти от всякъде, знаят как да постигнат целите си!
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Волята е способност на човека съзнателно да управлява своите постъпки, да ги насочва към съзнателно поставени цели и да преодолява външни и вътрешни трудности и препятствия. Цитирайки посланикът на ЕС-ето "...в Брюксел няма воля за промяна на преговорната рамка.", какво казвате всъщност? Брюксел не е способен да управлява своите постъпки и да преодолява вътрешни и външни трудности, затова, по-добра сделка !?! няма да получите. Сделка, маса, думите са употребени поне по 3 пъти. "Рамка" има ли