Велев: Сривът в икономиката на ЕС се дължи на грешни политики

Зелената сделка трябва да се преразгледа основно
28 юли 2024 20:18, Анисия Иванова
40
Велев: Сривът в икономиката на ЕС се дължи на грешни политики
Снимка: Bulgaria ON AIR

Парламентът гласува таван на цената на тока за бизнеса от 180 лв. за мегаватчас до края на годината.

“Сравнително бързо се стигна до решение и, според нас, правилно решение, защото ситуацията е следната: прогнозната пазарна цена на КЕВР за година напред от 1 юли до 30 юни следващата години за регулаторния период е под 180 лева, за първото полугодие ние имахме средна цена 50 лева реализирана. Цената за битовите потребители е регулирана и е 127 лева за мегаватчас. От началото на месеца средно се получава цена над 280-285 лева за мегаватчас, което е двойно. Това не е в цяла Европа, в целия Европейски съюз, а на Балканите до Унгария”, коментира председателят на УС на Асоциацията на идустриялния капитал в България Васил Велев в предаването "Брюксел 1".

Той допълни, че тази цена в нашия регион е четири пъти по-висока от тази в скандинавските страни - страни, с които се конкурират на едни и същи пазари. Причините са освен топлото време и по-малкият трансграничен капацитет, поради ремонти на мрежи, ремонти на генерации, на производители на енергия, плюс непланирано спиране на нашия АЕЦ "Козлодуй", шести блок и странно забавеното му връщане в експлоатация, плюс експорт за Украйна, вместо импорт оттам на електроенергия.

"Ние изнасяме там, където има недостиг и изнасяме от порядъка на 1000-1500 мегавата, за различните дни, различните часове. Изнасяме според покупките на пазара, имаме пазар “ден напред”, тоест днес до два часа се купува електроенергия за следващия ден, имаме и в рамките на деня, също свързани пазари и трансгранични капацитети, когато се купува за час напред. Тъй като целия регион има недостиг благодарение и на този износ в него цените са малко или много по-прилични, макар и два пъти по-високи от Западна Европа и четири пъти по-високи от Северна Европа. Тези пари влизат във Фонд за сигурност на електроенергийната система, където се внасят по пет процента от продажбите на производителите на енергия, плюс има прагове за различните видове генерация. За АЕЦ Козлодуй е 150 лева над него, това, което се получи, се внася във фонда. Така се събират средства за компенсиране на небитовите потребители”, заяви гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали наистина щяха да спрат предприятията, или това е било само заплаха, за да се предприемат тези стъпки от страна на властите, Велев отговори, че със сигурност предприятията щяха да ограничат дейността си, а някои да спрат.

"Европа отбелязва спад като дял на БВП на света. Ако вземем началото на века Европа и САЩ имат по 25% дял в БВП на света. Към 2018 година Щатите запазват, даже малко подобряват позицията си, докато делът на Европа и на Европейския съюз става 21%, а към миналата година е вече 16%. Другите се развиват по-бързо, а ние стоим на едно място или вървим назад. Причината за това е деиндустриализацията на Европа, причината е и в грешните политики последните години, и в Зелената сделка, и в разменените санкции с Руската федерация. Тези две политики водят до този срив на икономиката на ЕС. Ние забранихме евтините суровини и енергия, вдигнахме стена, човешките ресурси в Европа намаляват, имаме свръхрегулации, пререгулиране на европейската икономика и скъпата енергия кара европейският бизнес не да инвестира в Европа, а да напуска, да изнася производство”, каза Васил Велев.
Преразглеждане на зелена сделка

Събеседникът на Милотинова заяви, че природният газ в САЩ е пет пъти по-евтин, отколкото в Европа.

“Зелените политики изначално са недомислени. Европа е отговорна за 7% от емисиите на въглероден диоксид. Европа имитира два пъти по-малко от Щатите и четири пъти по-малко от Китай. На един тон по-малко въглища в Европа има нови два тона в Индия. Това убийство на европейската индустрия не води до решаване на проблема - убива се  индустрията, защото не можем да сложим преграда за въглеродни емисии по границите на ЕС. Можем да сложим мита и с това ще доубием индустрията. Зелената сделка трябва да се преразгледа основно и санкциите трябва да се прекратят, защото ние имаме в пъти по-скъпа енергия от конкурентите ни”, заяви Велев.

Той коментира, че от бизнеса не са оптимисти, че същите хора от Европейския парламент ще успеят коренно да променят външната политика, която са водили досега.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
..."и в разменените санкции с Руската федерация. Тези две политики водят до този срив на икономиката на ЕС. Ние забранихме евтините суровини и енергия...." Браво! Най- накрая някой посмя да извика: "Царят е гол"! Най- накрая заявление в прав текст: Либерастите сами са виновни за деиндустриализацията на ЕС, и за безумната инфлация, породена от липсата на ефтини енергоресурси! А най- лошото все още е пред нас! Азиатската икономика набира сила със същите тези ефтини ресурси, и ще ни прегази като ва
27
3
 
10
 
! Отговори
Климатичните промени преди 1 месец
И зелената сделка са измамата на 20-21 век. Тяхната цел е ограбване на индустриалните държави и съсипването на икономиките им. Не случайно САЩ не подписаха и не спазват никакви ограничения. Така направиха и другите големи индустриални държави, като Русия, Китай, Индия и т.н които се усетиха каква е далаверата за САЩ. Само Европа, като верен слуга изпълнява всичко и съответно загива икономически. Германия пострада най-зле затвори стомните ел.централи и отвори ТЕЦ-ове за да плаща емисии
26
3
 
12
 
! Отговори
Човек от село преди 1 месец
Пак друг ни е виновен. Продажни политици у нас си напълниха джобовете и убиха енергетиката. Зелената сделка остава, аз не искам 40 градуса и пожари всеки ден през лятото.
25
2
 
14
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Ти пък кога си видял война трябва да си бил ***.... Молете се да няма война !
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква индустрия в ЕС ту . Важно е да намерим някой луд да ни продава ресурси и стоки за евро и после пускаме печатницата . Индустрия и частен сектор не са нужни . Само държавна ясла .
23
2
 
24
 
! Отговори
Copocoug-чeлнuk преди 1 месец
Cлaвa нa Уpcyлa, Pfizer ga й нacnopu koмucuoннuтe!
22
13
 
3
 
! Отговори
Шах преди 1 месец
Не разбирам какво сте прочели лошо за икономиката на България Аз виждам колко стабилна е енергетиката в България. 5 стотинки кв. ток за бизнеса и огромен износ на високи цени.
21
2
 
19
 
! Отговори
Велев при преди 1 месец
Такива чорбаджии и работодатели вече 30 години всички трябваше да сме първа категория като свръх срочно служещи на извращенията на чорбаджиите и по старшите които ги обслужват и да сме пенсионери и да имаме деца и внуци които да ви работят ако беше толкова хубаво сега не пускате хората и трябва да ви работят до 65 години като крепостни селяни
20
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има комплексарчета дето само Русия и Путин са им виновни! На некадърника и слънцето през зимата му пречи ..
19
4
 
23
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
В ЕС има златни правила! Кюткайте си, слушкайте, папкайте и всичко е наред. Баба Ви *** си знае работата - заемче от тук, заемче от там, малко ваксини, малко зелени далавери, малко оръжия и хоп - бюджета пак се е вързал. Овцeтe ще плащат, няма страшно!
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не давате та ТЕЦ 2 да работи?
17
39
 
12
 
! Отговори
мирът е скъп, Велев преди 1 месец
НЕ СИ ПРЕЖИВЯВАЛ ВОЙНА, КАКТО НЯКОИ, КОИТО ПОМНЯТ ! ТАМ КЪДЕТО Е СТЪПИЛ РУСКИ БОТУШ, ПОКОЛЕНИЯ ОТМИНАВАТ, ДОКАТО СЕ ВЪЗСТАНОВИ НОРМАЛЕН ЖИВОТ ! БЪЛГАРИЯ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТЪРСИ отЧУМАТА НА БОЛШЕВИЗМА !
16
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За украина тока се изнася безплатно. Като помощ. Плащаме го ние- матриала! За фотоволтаичните паркове пак ние плащаме. Бизнеса взима пари от програмите, държавата им компенсира загубите, а за нас какво остава? Да плащаме за всичко. Супер, кво!?
15
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, но явно европейските бюрократи в Брюксел мислят да продължават със съсипването на европейската икономика, защото скоро си избраха още от същото Ла й нен, която обеща да продължи зелените глупости по план. Разбира се на Ицо Хазарта и други дупедати там не им пука за ЕС, защото вземат по 60 000Е заплати, което ги прави подкупени от началниците си и напълно слепи за ситуацията на избирателите си, защото със 60 000Е те изобщо не могат да разберат, че някой може да не е щастлив и доволен.
14
1
 
22
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Абе, то добре бизнеса си, има Велев който на прекъснато реве и така се чуват, а ние какво ще правим като ни хвърлят на борсата за ток, кой ще реве за нас
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоуууу Велев,цената на електроенергията на Енерго Про за битови абонати без ДДС и всичките му възможни такси като достъп,пренос и т.н. Е:Дневна-0.22362 стотинки за киловат,Нощна-0.12567стотинки за киловат,което прави-0.17464 средна цена за киловат,та къде по дяволите я видя тая цена от-0,127 стотинки за киловат????.
12
1
 
31
 
! Отговори
Фактор преди 1 месец
Тези цена на тока, с чии пари ги компенсират в крайна сметка? Да спрат износа и да въведат затваряне на борсата, изключване на търговците и директна доставка при повишение над предвиденото.
11
5
 
26
 
! Отговори
В Стария континент преди 1 месец
Старците трябва да са в балнео санаториуми да си почиват от такива рободатели като този вече 30- години от пишман чорбаджии сме на това дередже
10
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На това червено бичме не му е изгодно да прави бизнес България,не му е изгодно да прави бизнес в ЕС,ами тогава пробвай в САЩ а защо не и в Китай,ама тогава се хващам на бас че на вторият месец ще обявил фалит!
9
4
 
31
 
! Отговори
някой си преди 1 месец
С зелената сделка Брюкселските политици направо убиха Европа. Каквито са нашите политици - същите са и в Европа.И това е изключително пагубно.И не е само в енергетиката-същото е в образованието.Много гейове има и се рекламират - резултата е че намаляват семействата намаляват хората населението.Хомосексуалистите деца не правят! Очевиден пример: олимпиадата в Париж. Много транс много простотия малко спорт. Кога е било това преди?