РСМ: България да предприеме действия за Коридор 8, в Скопие работим

Това се казва в позиция на македонското външно министерство
30 юли 2024 18:47, Анисия Иванова
52
РСМ: България да предприеме действия за Коридор 8, в Скопие работим
Снимка: БГНЕС

"За успешното реализиране на Коридор 8 е особено важно да има пълна готовност за сътрудничество от страна на Република България. Очакваме България да предприеме всички необходими действия в посока подобряване на инфраструктурата на Коридор 8, както и да изпълни задълженията, произтичащи от Двустранното споразумение от 1993 г. за изграждането на ГКПП Берово - Клепало." Това се казва в позиция на македонското външно министерство.

Само преди ден македонският премиер заяви, че е "лудост Скопие да троши пари за Коридор 8."

Ето цялата позиция на македонското МВнР.

Изграждането на пътна и железопътна инфраструктура в регионални рамки ще се реализира успешно само ако всички страни по Коридор 8 непрекъснато предприемат съвместни дейности за тяхното развитие и модернизация.

Това е наш дългосрочен ангажимент, върху който работим всеотдайно и очакваме еднаква степен на сътрудничество и конструктивност от другите участващи страни в този процес.

Република Северна Македония е силно ангажирана с постигането на целите, поставени в рамките на НАТО и със създаването на регионална инфраструктура, като част от европейската мрежа от коридори, които имат за цел да засилят икономическото влияние и да улеснят търговията и транспорта в региона.

Отчитайки геополитическото положение на транспортни коридори 8 и 10, Република Северна Македония предприема всички необходими дейности за тяхното завършване и модернизиране.

В областта на пътната инфраструктура тази година завършва изграждането на скоростния път от Куманово до Крива Паланка и чрез завършената рехабилитация на пътя от Крива Паланка до границата с Република България, което представлява обща инвестиция от 105 милиона евро. Модерното пътно решение ще повлияе значително на обмена на стоки и услуги, както и на увеличаване на икономическото сътрудничество между двете страни.

В същото време ви напомняме, че преди това напълно рехабилитирахме магистралния участък Скопие - Куманово и с тези инвестиции намалихме времето за пътуване по маршрута Скопие - София до по-малко от 2 часа и 30 минути.

Що се отнася до железопътния коридор 8, Република Северна Македония осъзнава геостратегическото значение на този пътен коридор и като страна изпълнява множество дейности за регионално свързване и завършване на оста Запад-Изток.

В този контекст подчертаваме, че изграждането на железопътната линия от Куманово до Беляковце е във фаза на реализация, което представлява инвестиция от 40 милиона евро. В същото време посочваме, че изграждането на железопътната линия от Беляковце до Крива Паланка, на стойност 155 милиона евро, е във фаза на реализация. Освен това сме в етап на тръжна процедура за избор на изпълнител за изграждането на последния участък от Крива паланка до ГКПП Деве баир, жп линия, която завършва в предполагаем тунел.

Също така Република Северна Македония е поела и изпълнила всички задължения от Двустранното споразумение от 1993 г. за изграждането на граничния пункт Берово – Клепало, както и инфраструктурата към граничния пункт.

Имайки предвид гореизложеното, още веднъж подчертаваме, че Република Северна Македония предприема всички необходими дейности за изграждането на няколко големи регионални инфраструктурни проекта, които са от споделено стратегическо значение за страната, региона и Европейския съюз. | БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
115 преди 1 месец
Абе неосъзнати българи населяващи Македония. Предполагаемия тунел е изграден от Българска страна преди десетки години. Че ЖП трасето от Българска страна е нуждаещи се от ремонт спор няма, но от ваша страна то липсва!
40
2
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
първо оправете конституцията си и после ще мислим за коридорите
39
0
 
2
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Аааааа. Можело.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя коридор няма защо да минава през България защото би било окупация !
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо командорят така ?!?Нещо нямат самочувствие.
36
1
 
20
 
! Отговори
Потомък на воеводи преди 1 месец
Сиреч , ша.йката не.ка.дърници в Скопие имитира действия... ***...
35
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До A Bulgarian in scopi 32 Стига с тая измислена Македония. РСМ няма основание да ползва това име. Македонците са част от Гърция и са с гръцка култура и никой друг няма право да ползва това име.
34
1
 
35
 
! Отговори
Маке преди 1 месец
Од кога му ги истргнаа ушите началниците од запад, Мицко смени плочата и запеа друга песна.
33
2
 
22
 
! Отговори
Накратко : преди 1 месец
Без БЮРМ в ЕС!
32
7
 
30
 
! Отговори
A Bulgarian in scopi преди 1 месец
Тъпнята е, че с нормалните хора в Македония (РСМ заради гърците) сме наистина един народ и се приемаме изключително топло и приятелски. Но десетилетното сръбско промиване на облите мозъци на някои от тях е трагично. А политиканите им са трагични. На мен не ми пука особено, но жалко за тях. Имам предвид обикновените хора там.
31
1
 
14
 
! Отговори
Маке преди 1 месец
Натювците ни казаха така да кажем.
30
5
 
10
 
! Отговори
София преди 1 месец
Вярно е наскоро бяхме до Скопие и наистина се работи по въпроса...
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я как бързо се разработи, уж не можело.
28
3
 
12
 
! Отговори
Северджанъм преди 1 месец
До Благоевград единственото което ще отделиш е лявата от дясната ти буза на задни ка
27
1
 
19
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
До Благоевград Отдели я бе, какво чакаш, защо не пробваш, тя сама не може да се отдели? Ама да няма после това- онова? Питал лиси другите хора, дали искат да се отделят?
26
4
 
35
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
Този с муцуната на дребен селски хитрец всеки ден приказва противоположни неща.
25
5
 
30
 
! Отговори
Северджанъм преди 1 месец
Като отворя днес.бг и го видя тоя червено-жълт вентилатор,ми се ходи до тоалетна,честно!
24
5
 
21
 
! Отговори
Скопец преди 1 месец
Абе някое дрънкащо маке тук дали ще ме светне дали в скопие са се концентрирали банда ментални скопци, а.к.а евнуси с откъснати от сръбските катили топки? Сигурен съм, че и на "македоскиот язик" значи едно и също. Л***йнаpИ!
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз разбрах, че работят, но не разбрах защо мисли, че ние не работим. Забавен е иначе, днес казва едно, утре друго в зависимост на къде духа вятъра.
22
5
 
20
 
! Отговори
Петър Младенов преди 1 месец
Юго-носталгичните психопати от Скопие декларират че откриване на ГКПП Клепало е било по-важно за тях от коридор 10, макар че то единствено ще свързва пустите села в Малешевско от двете страни на границата и няма да има абсолютно никаква икономическа изгода. Шефовете от Белград обаче ги лъжат, че така ще засилят македонистката пропаганда в Пиринско и ще се опитат с китайски пари да го отделят икономически от България.