Страхува ли се ЕС от нов мандат на Тръмп?

Американецът даде заявка да стопира войната в Украйна
2 авг 2024 20:00, Инна Ангелова
124
Страхува ли се ЕС от нов мандат на Тръмп?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия вижда перспективата за втори мандат на Доналд Тръмп като президент на САЩ и сформира специална група, която да подготви ЕС за неговото завръщане. Financial Times твърди, че ЕС разработва стратегия в случай на рязка промяна на позицията на Вашингтон по въпроси като свободната търговия и подкрепата за Украйна.

Работната група към ЕК все пак не пропуска възможността президентския пост през ноември да бъде спечелен от Камала Харис и проучва какво би било нейното въздействие върху Европа като цяло, допълва “Фокус”.

Според Financial Times Брюксел е дълбоко загрижен, че Тръмп ще използва втория си мандат, за да наложи болезнени мита върху износа на ЕС, да прекрати военната и финансовата подкрепа за Украйна и да принуди Киев да се съгласи с условията на Москва за прекратяване на войната.

“Европейските съюзници също са загрижени, че Тръмп ще изпълни предишните му заплахи да изтегли САЩ от НАТО или значително да подкопае разпоредбите за взаимна отбрана за страните, които според него не харчат достатъчно за отбрана“, пише FT.

Комитетът планира да започне активно работа през септември и да разшири взаимодействието с правителствата на ЕС за обмен на мнения и идеи относно оценката на потенциалните уязвимости на ЕС и начините за смекчаване на негативните решения.

Освен това се обръща специално внимание на разработването на комуникационни планове в случай на големи промени в политиката на САЩ спрямо Европа, като например необходимостта данъкоплатците от ЕС потенциално да допринесат повече за отбраната на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
3
 
! Отговори
Либерастия до шия преди 1 месец
Еврогеювити сатани са се насралли само от мисълта че Тръмп като дойде ще им разтури софрата. Че може и фонДерЛайнян да й се иска отговорност за престъплениq с/у човечеството с нейните ваксини. На разни макарони дето плякат трансджендърски бабки ще им се види тясна и франция дори.
106
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Плебсът на Джендърския Съюз го очакват нови данъци, за да му дойде акъла до следващите им избори..
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ясно как точно ще спре войната, но със сигурност ще спре парите за войната и сметката за нея ще мине изцяло на ЕС. Това все пак е 'европейска' война, а ЕС е голям и богат, за да се справи сам (според Тръмп). ЕС разбира се няма нито финансите, нито оръжията да поддържа тази война без САЩ и така тя ще прключи бързо. Без САЩ не знам дали ЕС би издържал и 3 месеца. Отделно, Украйна остана без хора. Като цяло, в ЕС трябва да се готвим за загуба (военна и политическа) и много бежанци.
104
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
не не се страхува тръмп няма да спре воините по света това са празни приказкизащо иска увеличение на военните разходи на страните от нато до 3 процента каквоще прави с тези пари ще ни защитава от кого убиици по генезис изобщо не имвярваите за нищо
103
0
 
5
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
"необходимостта данъкоплатците от ЕС потенциално да допринесат повече за отбраната на Украйна."...............НЕ ИСКАМЕ ДА ДОПРИНАСЯМЕ ЗА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА ! НА НАС НИ Е ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА ЗА ОТБРАНАТА НА УКРАЙНА !
102
9
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
ЕС не се страхува, защото първо, едноухото тръмпанзе няма да стане за 2-ри път Президент и второ, тези статии се пишат с цел да се информира обществото какво би станало, ако американците вземат че изберат този аналфабет и пpocтак
101
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мястото на Тръмп е в лудницата, а не в овалния кабинет. С първия мандат доказа че е нарцис шизофреник. Заболяването му се е задълбочило през последните 4 години, слушайте му напоителните речи, изпълнени с омраза и ненавист към всичко различно от него. Затова се спогажда с Путин и Ким, защото страдат от едно и също заболяване, болезнен нарцисизъм примесен с хейтърство към целия свят.
100
2
 
4
 
! Отговори
Подсказвам преди 1 месец
Звънни на телефон 02 937 5100 и ги питай, но се дръж вежливо, за да не ти гостуват ония от ДАНС и ти потрошат кокалите, с идеологическата цел да спреш да питаш. ;);)
99
4
 
11
 
! Отговори
нн преди 1 месец
И с Тръмп и без Тръмп САЩ ще се изтеглят от Европа. САЩ вече усещат че нямат работа в Европа. В САЩ не командва президента, командва бизнеса, а той няма нужда от Европа. Времето им в Европа просто изтече. Лошото е че ЕС го няма никакъв, съюзът ще се окаже голяма лъжица за устата на европейците. Те англичаните се изнизаха, но навярно няма да се размине само с тях.
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А як ли е българския паспорт, як ли българския паспорт? Колко як е българския паспорт, колко як е българския паспорт? Българите могат ли да бегат свободно без виза в Пуерто Ривко, Българите могат ли да бегат свободно без виза в Пуерто Рико?
97
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A къде има посолство на Пуерто Рико, знае ли някой тук къде има посолство на Пуерто Рико?
96
3
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 1 месец
А Джо Байдън знае ли, че е президент на Пуерто Рико?
95
0
 
4
 
! Отговори
Do 96 преди 1 месец
Не виждаш ли, че се гаврим с неговите перманентни питания. ;);)
94
0
 
3
 
! Отговори
ПуертоРиканецо, преди 1 месец
Напиши в лентата на Гуугл следното: 'Who's the President of Puerto Rico', за да охуееш и се запреш от питания. И глей ко става, виж кой те гледа. С uдuoтuтe понякога е много весело.
93
0
 
3
 
! Отговори
до 94 преди 1 месец
Посолството на САЩ върши същата работа. Човекът, който пита иска да Ви каже, че президент на Пуерто Рико е Байдън.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да!
91
0
 
4
 
! Отговори
Льошо преди 1 месец
В София няма посолство на Пуерто Рико. Нашият интернетен путешественик требен да даде запитване до пасольството на екс Фидел Кастро. Они ще го светнат. :):):)
90
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А може ли някой тук да провери в штацкия интернет как се казва президента на Пуерто Рико? Какво казва штацкия интернет за името на президента на Пуерто Рико?
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС вече от всичко се страхува! Особено икономически!!!
88
0
 
5
 
! Отговори
до 90 преди 1 месец
Тук не е бюро справки. Моля, обадете се в посолството на Пуерто Рико!