Банкноти с лика на крал Чарлз бяха продадени на търг

Колекционерите търсят по-нисък сериен номер
13 авг 2024 16:08, Инна Ангелова
9
Банкноти с лика на крал Чарлз бяха продадени на търг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от първите серии банкноти, които са с лика на новия монарх на Великобритания крал Чарлз Трети, бяха продадени на търг. Събраните приходи бяха 914 127 бр. лири (1,17 милиона долара) и са в полза на няколко благотворителни организации, предаде ДПА.

Новите банкноти с лика на крал Чарлз са с номинал 5, 10, 20 и 50 лири на обща стойност от около 78 000 бр. лири и бяха пуснати в обращение през юни.

Един лист банкноти от по 50 лири беше продаден за 26 000 лири, като така счупи рекорда за най-скъпо продаден лот в рамките на аукцион на Bank of England. Банкнота от 10 лири със сериен номер НВ01 00002 пък беше продадена за 17 000 лири.

Колекционерите търсят възможно по-нисък сериен номер и са готови да платят скъпо, колкото номерът е по-близо до 00001, посочва ДПА.

Набраните средства отиват по сметките на няколко благотворителни организации, сред които "Чайлдхуд тръст" (Childhood Trust), "Тръсел тръст" (Trussell Trust), "Кеърърс Ю Кей, (Carers UK), "Уърлд уайлд фънд Ю Кей (WWF-UK), "Брейн тюмър чарити" (Brain Tumour Charity), "Чайлд бирийвмънт Ю Кей" (Child Bereavement UK) и др.

Bank of England е пуснала в обращение около 4,6 милиарда банкноти на обща стойност 82 милиарда бр. лири. Любопитно е да се отбележи, че банката печата банкноти още от 17 века, но кралица Елизабет Втора е
първият британски монарх, появил се на банкнота. Това става върху банкнотата от 1 бр. лира през 1960 година. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от ЕС
От трансбоксьорки до "Тайната вечеря": Олимпиадата започна и завърши скандално
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 4 седмици
Отдавна се шушука, че Камиларят и Камилата са поръчали Даяна,а професионалните убийци от МИ-6 са я бастисали, спретвайки и автомобилна катастрофа във Франция, за да не се крие Камиларя повече по мазите за да oнoждa Камилата.След като задръстените франсетата проведоха "щателно разследване", убийците от МИ-6 откараха на някъде смачкания автомобил, за да не се открият уликите за убийството .Даже филм съчиниха как франсетата са установили "цялата" устина.
7
0
 
1
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 4 седмици
Отдавна се шушука, че Камиларят и Камилата са поръчали Даяна,а професионалните убийци от МИ-6 са я бастисали, спретвайки и автомобилна катастрофа във Франция, за да не се крие Камиларя повече по мазите за да *** Камилата.След като задръстените франсетата проведоха "щателно разследване", убийците от МИ-6 откараха на някъде смачкания автомобил, за да не се открият уликите за убийството .Даже филм съчиниха как франсетата са установили "цялата" устина.
6
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 седмици
То за такава красота, колко ли ще вземат?!?Чак пък и търг...?!?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дъртука направи 6-месеца стаж, требе да му увеличат заплатата.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А с ликЪ на Камилата , няма ли да е по-скъпарска ?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това карикатурно семейство, докога ще ни го продават по всевъзможни търгове, чашки и чинийки?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да пукка това глобалистко античовешко дяволско изчадие!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
,... и дзверът , Камила !Ужас !