Унгарски министър се закани да прати мигранти в Брюксел

Страната страда от сериозна глоба в размер на 200 млн. евро
22 авг 2024 19:15, Нели Христова
89
Унгарски министър се закани да прати мигранти в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Министър от унгарското правителство предупреди ЕС, че страната ще изпрати мигранти в Брюксел, ако блокът продължи да настоява да приема повече лица, търсещи убежище.

"Ако Брюксел иска мигранти, ще ги получи", каза на пресконференция в четвъртък Гергели Гуляс, министър от кабинета на Виктор Орбан. "Ще дадем на всички еднопосочен билет, ако ЕС направи невъзможно спирането на миграцията на външната граница."

Министърът направи коментара във връзка с тежката глоба от 200 милиона евро, която Европейският съд (ЕС) наложи на Унгария през юни за многократно игнориране на правилата на ЕС за убежище.

Тогава премиерът Виктор Орбан определи решението на съда като "възмутително и неприемливо". Думите на Гуляш в четвъртък предполагат, че малко се е променило по отношение на мнението на Орбан относно решението на Съда на ЕС.

"Брюксел иска да ни принуди да пуснем мигранти на всяка цена", каза той.

Той обвини ЕС в лицемерие, че е приел използването на т. нар. "транзитни зони", в които да бъдат задържани търсещите убежище. "Унгария е осъдена за същата практика и е глобена солидно", каза министърът.

Той е на мнение, че защитата на външните шенгенски граници е въпрос за цяла Европа, а не само за Унгария, и че Будапеща не получава никакви допълнителни средства за защита на границата.

Унгария има обща граница със Сърбия и Украйна, две държави извън ЕС и извън Шенген, и унгарското правителство търси законни канали, които може да принудят Европейската комисия да покрие някои от разходите за охрана на границата.

Спорът за убежище между Унгария и ЕС датира от декември 2020 г., когато Съдът на ЕС за първи път постанови, че ограниченият достъп на Унгария до процедурите за убежище за търсещите международна закрила в страната прави "практически невъзможно" подаването на молби.

Съдът наказа Унгария за незаконно задържане на търсещи убежище лица в "транзитни зони" при условия, които се равняват на задържане и нарушават правото им на обжалване.

Отхвърлянето от страна на Унгария на решението на Съда на ЕС от 2020 г. накара съда да наложи смазващата си глоба преди два месеца. Съдиите казаха, че Унгария "пренебрегва принципа на искрено сътрудничество" и "умишлено избягва" прилагането на законодателството на ЕС за предоставяне на убежище.

Наказанието също така включва дневна глоба от 1 милион евро за всеки ден забавяне на привеждането на Унгария в съответствие със законодателството на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от ЕС
Лодка с 25 мигранти се преобърна на границата между Сърбия и Босна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 3 седмици
Разбираш се, че работиш само и единствено за заплата. Като работиш за друго, има благотворителни организации, където работиш за без пари.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС се превърна в авторитна мащеха, която ни действа, все едно сме римски провинции.
57
2
 
11
 
! Отговори
Реално преди 3 седмици
Ситуацията е съвсем за друго. Унгария е плащала на украинските бежанци от собствения си бюджет, ЕС нищо не е давала. Сега спряха тези пари, и ЕС нададе вой. Всичко пак е заради урките, нали навсякъде в ЕС им целуват ***.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОРБАН браво, като не им харесва да те изгонят ако им стиска, ша ги доиш до последното евраченце, браво ОРБАН.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преотстъпвам безсрочна виза за БРИКС! По семейни причини!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва едно украинско СВО!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бе не знам тука мрънкащите против Орбан що се обаждат, а скоро си спомням кво мрънкане беше, че плъа подписал да ни върнат няколко мигранта от Австрия.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 48 - Киро ти ли си, бе? Навикнал си врати да посочваш, ама скоо сам ще я видиш.
51
2
 
3
 
! Отговори
до46 преди 3 седмици
Така, първо не работиш само за заплата, търсиш условия на труд и нормална работна обстановка, ти в корпорацията ако не знаеш с кого да говориш да ти увеличат заплатата си трайкай, като мрънкаш и не работиш ша са те изгонили преди да си отишъл при шефа, така, че а е по полека господин корпоративен.
50
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Хахахааа, Орбанът много хитър се прави :)))) Вика дайте ми пари и еврофондове, ама бежанци не искаме?!? А ся де?????? То не става и y я до края и душата в рая :))))))))))))))))))))
49
3
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 3 седмици
Кой ти заповядва? Ето вратата е там!
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде Орбан пак е герой. Всичко е възмутително и неприемливо, ама Унгария стои в ЕС, та дори е в Шенген. Ами да излезе! Ето Англия това направи! Да беше в опозиция разбирам, а той е на власт и ми го играе девственица!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 38 - Който няма доводи, набързо скалъпва една обидна характеристика на непознатия, който не е съгласен с него. Чичашко е твоето мислене.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България като не е напълно в Шенген защо трябва въобще да прибира също имигранти, които са ни в тежест
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво! Идеята не е в приемането на мигранти, а в това чужденци да ти заповядват какво да правиш в собствената си държава. Браво!
44
7
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 3 седмици
Унгария е искала да влезе в ЕС, не обратното. Като не и изнася - напускат.
43
6
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 3 седмици
Компанията може да няма собственик. Има корпорации, които имат инвеститори. Освен това малко трябва да порастнеш. Не може цял живот да се държиш като 12 годишно детенце, което се бори с вятърни мелници. Като не ми изнася нещо, напускам. Едва ли шефът ти ще ти увеличи заплатата ако мрънкаш и стоиш. Като не си доволен от заплатата - напускаш и отиваш някъде, където ти плащат по-добре.
42
2
 
4
 
! Отговори
до41 преди 3 седмици
Ми а е па евроатлантиците да ги изгонят де, нали са много отворени, що те да ходят, ша доят ЕС до де могат, а е оворковци изгонете ги, хахахаха те да ходели, хахахаха, смехурковци сте вие.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орбан да става ибриксчия!
40
3
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 3 седмици
Изглежда ти си робска душица и си от тези чичаци и лелки дето стоят по 40 години при един работодател и не смеят да напуснат, но вено са недоволни. Като не ти изнася - напускаш.