Унгарски министър се закани да прати мигранти в Брюксел

Страната страда от сериозна глоба в размер на 200 млн. евро
22 авг 2024 19:15, Нели Христова
89
Унгарски министър се закани да прати мигранти в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Министър от унгарското правителство предупреди ЕС, че страната ще изпрати мигранти в Брюксел, ако блокът продължи да настоява да приема повече лица, търсещи убежище.

"Ако Брюксел иска мигранти, ще ги получи", каза на пресконференция в четвъртък Гергели Гуляс, министър от кабинета на Виктор Орбан. "Ще дадем на всички еднопосочен билет, ако ЕС направи невъзможно спирането на миграцията на външната граница."

Министърът направи коментара във връзка с тежката глоба от 200 милиона евро, която Европейският съд (ЕС) наложи на Унгария през юни за многократно игнориране на правилата на ЕС за убежище.

Тогава премиерът Виктор Орбан определи решението на съда като "възмутително и неприемливо". Думите на Гуляш в четвъртък предполагат, че малко се е променило по отношение на мнението на Орбан относно решението на Съда на ЕС.

"Брюксел иска да ни принуди да пуснем мигранти на всяка цена", каза той.

Той обвини ЕС в лицемерие, че е приел използването на т. нар. "транзитни зони", в които да бъдат задържани търсещите убежище. "Унгария е осъдена за същата практика и е глобена солидно", каза министърът.

Той е на мнение, че защитата на външните шенгенски граници е въпрос за цяла Европа, а не само за Унгария, и че Будапеща не получава никакви допълнителни средства за защита на границата.

Унгария има обща граница със Сърбия и Украйна, две държави извън ЕС и извън Шенген, и унгарското правителство търси законни канали, които може да принудят Европейската комисия да покрие някои от разходите за охрана на границата.

Спорът за убежище между Унгария и ЕС датира от декември 2020 г., когато Съдът на ЕС за първи път постанови, че ограниченият достъп на Унгария до процедурите за убежище за търсещите международна закрила в страната прави "практически невъзможно" подаването на молби.

Съдът наказа Унгария за незаконно задържане на търсещи убежище лица в "транзитни зони" при условия, които се равняват на задържане и нарушават правото им на обжалване.

Отхвърлянето от страна на Унгария на решението на Съда на ЕС от 2020 г. накара съда да наложи смазващата си глоба преди два месеца. Съдиите казаха, че Унгария "пренебрегва принципа на искрено сътрудничество" и "умишлено избягва" прилагането на законодателството на ЕС за предоставяне на убежище.

Наказанието също така включва дневна глоба от 1 милион евро за всеки ден забавяне на привеждането на Унгария в съответствие със законодателството на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от ЕС
Лодка с 25 мигранти се преобърна на границата между Сърбия и Босна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
6
 
! Отговори
до35 преди 3 седмици
Не тъ....пак, като не си съгласен с шефа, отиваш и му разясняваш как стоят нещата, ако не си вземе поука отиваш при собственика на фирмата, пробват се и други методи, а наложи ли се да напуснеш го доиш до последно, иначе се налузваш на друго такова шеФче у друга фирма и нещата се повтарят и така до безкрай.
38
2
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 3 седмици
Ами да ходят в БРИКС, кой ги спира. Само не знам какви продукти ще изнася в Брикс, при положение, че в останалите държави от брикса, продуктите произведени там са на 1/10 от цената на тези произведени в Унгария, а заплатите на унгарските специалисти са с тройно по-високи от тези на колегите им в Брикс.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо не ходите да живеете в БРИКС?
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 36 Стига с тия мизерници от БРИКС на които задддниците им са отворени единствено за американски долари.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 32 - На работа имаш шеф, тук кой ти е шефа? Или робската ти душица без господар не може?
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За разлика от РФ, ЕС не държи никой насила! Особено, индивидуално!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми хайде де, като са толкова отворени евроатлантиците що те не изгонят Унгария, щото БРИКС ги чака и след нтях да не стане една по една да напуснат сами повечето.
32
5
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 3 седмици
Затова като не си съгласен с нещо, напускаш. Като не си съгласен с шефа ти на работа какво правиш? Нормалните хора напускат. Сега ако си некадърник и знаеш, че никъде няма да те вземат на работа, тогава можеш и да почнеш да се оплакваш и заплашваш, но това няма да промени положението ти.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 24 Ами никой не ти пречи да си биеш камшика и да отидеш при Путин. Той много ще ти се зарадва и директно ще те прати на утилизация в Украйна.
30
5
 
1
 
! Отговори
Зозо, преди 3 седмици
Май не знаеш историята на Гюро Михайлов. Напомням, че дълго време е наш национален герой
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 13 - И, като е доброволен, какво? Има господар, който да ти нарежда как да живееш и ти трябва винаги да си съгласен?
28
6
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Продължавайте да ми слагате минуси като нямате аргументи. Както казах, като не им изнася на Унгария, да излиза от ЕС. На Великобритания не им изнасяше, и излезе. Няма нищо страшно.
27
1
 
5
 
! Отговори
до29 преди 3 седмици
А кой ти каза за три дни ми ако е за 30г. кво ша правиш, гледам от сега си накъкал гащата.
26
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Те другите се диверсифицираха, само Орбанът стоя като Гюро Михайлов да чака Психото да влезне в Киев за 3 дни :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
25
0
 
3
 
! Отговори
до8 преди 3 седмици
Ми ако не я харесват да си пращат ли мигрантите в Брюксел, кво правим сега а т....нар.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някакъв обяснява как трябвало Унгари да я изритат от ЕС, ама, ако тръгне да излиза веднага ще тръгнат грантаджийски протести и сигурно САЩ ще пратят анковете муахахах.
23
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
ЕС обича ислямските терористи. ЕСПЧ обяви за невинен, преследвания от Интерпол ислямски терористи Ахмет Чатаев, който взриви 150 човека на летището в Истанбул, а Австрия му даде и нова самоличност.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Унгарците са хуни! Само при тях има името, Атила!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отдавна трябваше да сме си били камшицитте от новия ссср с Унгария.
20
5
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 3 седмици
Тя е Сърбия е в Европа, но не е в ЕС. Швейцария също е в Европа, но не е в ЕС. Така че това, което си написал издиша. ЕС е доброволен съюз, като не ти харесва, излизаш. Както и доброволно се съгласяваш да работиш някъде, като не ти изнася, напускаш.